Atacurile din Crimeea sunt conduse de trupele speciale ucrainene antrenate de SUA și aliații săi

L. G. | 17.08.2022

O unitate militară ucraineană se află în spatele exploziilor de la un depozit de muniții de lângă Jankoi, în Crimeea , a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, pentru New York Times.

Pe aceeași temă

În al doilea incident din ultima săptămână, un depozit de muniții din Crimeea a sărit în aer, rănind cel puțin două persoane, oficialii ruși vorbind de acte de sabotaj conduse de trupele ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a dat vina pe actele de sabotaj efectuate de ucraineni pentru exploziile de marți dimineață și deteriorarea instalației militare din zona Dzhankoi din nordul Crimeei, a informat agenția de presă de stat RIA Novosti.

Aproximativ 2.000 de locuitori din zonă au fost evacuați, iar serviciile feroviare din Rusia în Crimeea au fost suspendate, conform aceleași surse.

Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac, dar Mykhaylo Podolyak, un consilier prezidențial ucrainean, a spus pe Twitter că: „Crimeea ocupată de ruși este zguduită de explozii și risc mare de moarte pentru invadatori și hoți. Demilitarizarea în acțiune”.

Marțea trecută, o serie de explozii au distrus cel puțin opt avioane de luptă și infrastructura la o bază aeriană militară rusă din Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei.

Declarația ministerului rus al Apărării nu a clarificat cât de mult echipament militar și muniție ar fi putut fi distruse în ultimul incident. Dar Imaginile postate pe rețelele de socializare săptămâna trecută au arătat stive mari de muniție și mai multe vehicule militare cu marcajul „Z”, un simbol rus pro-război.

Potrivit oficialului ucrainenean, responsabilitatea pentru exploziile de la depozitul de muniții, care se afla într-o fermă abandonată din apropierea satului Maiske, este opera unei unități militare de elită ucraineană care operează în spatele liniilor inamice.

Forțele ucrainene nu au revendicat oficial responsabilitatea pentru aceste explozii. New York Times a relatat că un înalt oficial ucrainean anonim a atribuit exploziile din districtul Dzhankoiskyi „unei unități militare ucrainene de elită care operează în spatele liniilor inamice", însă niciun alt oficial ucrainean nu a ieșit public să revendice responsabilitatea.

Ministerul rus al Apărării a spus că explozia a fost un „sabotaj” care a deteriorat un „depozit militar din zona așezării Jankoi”.

Administrația de ocupație a mai raportat că linia electrică, centrala electrică, linia de cale ferată și o serie de clădiri rezidențiale au fost avariate.

Potrivit Ministerului Rus, „nu au fost pagube grave”, însă, pe peninsulă a fost instituită starea de urgență regională, iar populația locală pe o rază de cinci kilometri a fost evacuată.

Sabotaje în teritoriul inamic

Rapoartele și înregistrările video locale arată o serie de explozii la un depozit de muniții rusești și la o stație de transformare din districtul Dzhankoiskyi, plus la un aerodrom din apropiere de Hvardiiske din Crimeea.

Aceste explozii au provocat atât daune semnificative resurselor rusești, cât și perturbări grave ale logisticii rusești. Forțele ruse au folosit Dzhankoi ca nod feroviar pentru transportul trupelor și echipamentelor către așezările ocupate din sudul regiunii Zaporojie, inclusiv Melitopol.

În urma atacului, autoritățile ruse au suspendat temporar serviciul feroviar de pasageri din Rusia în Crimeea.

Atacurile asupra pozițiilor rusești din Crimeea și din jurul acesteia fac probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană coerentă pentru a recâștiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru.

Liniile de aprovizionare rusești din Crimeea sprijină direct forțele rusești din Ucraina continentală, inclusiv pe cele din vestul regiunii Herson. Țintirea de către Ucraina a liniilor de comunicații terestre rusești și a mijloacelor logistice și de sprijin din Crimeea este în concordanță cu efortul de contraofensivă ucrainean care a vizat, de asemenea, podurile de peste Nipru și elementele de sprijin logistic rusesc din regiunea Herson ocupată.

Efectele nete ale acestei campanii vor fi probabil de a perturba capacitatea forțelor rusești de a susține forțele mecanizate pe malul vestic al fluviului Nipru și de a le apăra cu mijloace aeriene și de artilerie de pe malul estic de contraatacurile ucrainene.

Analiştii militari susţin că forţele ucrainene de operaţiuni speciale apar ca o componentă esenţială a strategiei guvernului de la Kiev de a eroda invazia rusă prin creşterea pierderilor umane şi materiale printr-o combinaţie de tactici de gherilă, apărare elastică şi contraatac.

Decizia Ucrainei de a înfiinţa un Comandament pentru Operaţii Speciale (SOCOM) ca ramură de serviciu separată a venit la sfârşitul anului 2015, în urma unui şir de eşecuri militare în regiunea de sud-est a Donbassului, unde separatiştii susţinuţi de ruşi au exploatat deficienţele structurale şi nepregătirea armatei ucrainene şi au preluat controlul unor mari părţi din provinciile Doneţk şi Lugansk, care au fost proclamate „Republicile Populare Doneţk şi Luhansk” (DPR şi LPR) în primăvara anului 2014, arată cepa.org.

Comandamentul pentru Operaţii Speciale din Ucraina, care include aproximativ 2.000 de militari înrolaţi în şapte unităţi de operaţii speciale împărţite între armată şi marină, a fost printre principalii beneficiari ai sprijinului militar occidental. Membrii Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS) ucraineni au participat în mod regulat la exerciţiile militare NATO.

„Militarii FOS ucraineni au fost pregătiţi în centrul militar de antrenament lângă Lvov, de instructori din SUA, Canada, dar şi din mai multe naţiuni europene. Tot aici au fost instruiţi cum să utilizeze celebrele rachete Javelin sau drone sinucigaşe Switchblades, care sunt nişte arme de temut, rapide şi greu de detectat.

Un număr de militari FOS din Ucraina au participat la un program special de pregătire organizat de CIA chiar în SUA. Cursurile ar fi durat mai multe săptămâni pentru fiecare ciclu de „studenţi” şi ar fi inclus instrucţii în mânuirea armelor de foc, tehnici de camuflaj, navigaţie terestră, tactici de luptă sub acoperire sau strângere de informaţii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22