Atentatele de la Paris: Doi cetateni romani au fost ucisi in atacurile islamiste de vineri

Iulian Popescu | 14.11.2015

MAE a anunţat sâmbătă că doi cetăţeni români au murit în atentatele de la Paris, informaţia fiind confirmată de autorităţile franceze. Știrea a venit la puțin timp după ce premierul interimar a susținut că nu există nicio victimă din țara noastră.

Pe aceeași temă

 

"Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret că decesul a doi cetățeni români în atacurile produse în cursul nopții trecute în capitala Franței a fost confirmat de autoritățile franceze. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora și le va acorda asistența consulară necesară", se spune într-un comunicat al MAE.

 

MAE amintește că un cetățean român a fost rănit ușor în atacurile survenite în cursul nopții în capitala Franței. Persoana în cauză a primit îngrijiri la un spital din Paris și, în cursul dimineții, a fost externată.

 

Până la această oră, "la nivelul Ministerului de Externe nu există alte semnalări de cazuri de cetăţeni români care ar fi putut fi răniţi sau decedaţi în atacurile de la Paris. MAE menţine permanent legătura cu autorităţile franceze competente".

 

Atentatele multiple care au avut loc vineri seara la Paris și s-au soldat cu cel puțin 128 de morți și aproximativ 200 de răniți au fost revendicate sâmbătă de gruparea teroristă Stat Islamic, informează publicaţia The Independent.

 

"Atentatele comise la Paris sunt un miracol", a transmis Centrul media Al-Hayat, agenţia de propagandă a reţelei teroriste Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant), revendicând atacurile teroriste de la Paris.

 

Centrul de propagandă teroristă a anunţat că va difuza în scurt timp o înregistrare video.

 

Simpatizanții ISIS au susținut acest lucru în mesajele lor de pe rețelele de socializare, imediat după comiterea atentatelor.

 

Aceștia au postat numeroase mesaje în care își exprimau satisfacția față de atentate. “Mulțumesc Domnului pentru aceste atentate. Cel puțin 100 de morți și numărătoare continuă", scrie unul dintre susținătorii ISIS pe Twitter și care locuiește în Kuweit. Un altul a spus: “arde Parisul așa cum au ars musulmanii în Mali, Africa, Irak și Palestina”, potrivit publicației Express. Mai mulți simpatizanți ISIS au scris: “următoarele ținte teroriste sunt Londra, Roma și Washington”.

 

Autorităţile franceze au centralizat 128 de morţi în urma atentatelor comise vineri seară la Paris, conform unui bilanţ provizoriu, care precizează că 200 de persoane sunt rănite, 99 fiind în stare critică.

 

Intr-o sala de concerte de la Bataclan a avut loc o luare de ostatici, presa franceza relatand ca 100 de persoane au fost luate ostatice. Teroriștii care au luat ostatici purtau veste cu explozibili și s-au aruncat în aer când trupele de intervenție au declanșat asaltul. Supraviețuitorii s-au salvat urcând pe acoperiș, alții au reușit să folosească ieșirea de urgență în momentul în care atacatorii și-au reîncărcat mitralierele. Surse din primăria Paris, citate de The Telegraph, au anunțat că la Bataclan ar fi 100 de morți in timp ce in celelalte locuri unde au avut loc atacuri ar fi peste 20.

 

Fortele speciale franceze au luat cu asalt sala de concerte. In urma asaltului au fost ucisi toti cei patru teroristi, nu inainte insa ca acestia sa omoare cu focuri de Kalasnikov circa o suta de oameni. Restul de victime, pana la circa 120, s-au inregistrat pe Stade de France si in celelalte locuri unde au avut loc atacurile, in zonele Fontaine au Roi, Charonne.

 

Sala de concerte Bataclan - cel puţin 82 de morţi

 

 Persoane cu cagule pe feţe au descins vineri seară în sala de concerte Bataclan, situată în centrul Parisului, strigând "Allah Akbar" ("Mare este Allah" - sintagmă folosită de adepţii Jihadului, presupusul război sfânt islamic). Sute de persoane asistau la un concert al trupei hard rock americane Eagles of Death Metal. Nu este clar câţi terorişti şi câţi ostatici erau în sala de concerte. Conform unor surse, teroriştii s-au aruncat în aer în momentul intrării forţelor de ordine, provocând un carnagiu printre sutele de ostatici. Alţi ostatici au murit în schimburile de focuri dintre forţele speciale şi alţi terorişti. Cel puţin 82 de persoane au fost ucise.

 

Hollande: Franța va fi nemiloasă cu barbarii din ISIS

 

Președintele Francois Hollande a decretat sâmbătă trei zile de doliu național și a confirmat că există informații potrivit cărora atentatele au fost comise de membri ai grupării teroriste Stat Islamic. El a averizat că barbarii din ISIS vor plăti scump, Franța nu va avea pic de milă pentru ei.

 

"Franţa va fi nemiloasă cu barbarii din Daesh" (n.red. - acronimul arab al reţelei teroriste Stat Islamic), a declarat Hollande după reuniunea Consiliului francez pentru apărarea naţională.

 

"Este vorba de un act de război pregătit, organizat şi plănuit din afara Franţei", a adăugat liderul de la Paris, actce a fost pus în practică cu ajutor din interior.

 

Conform bilanţului provizoriu, cel puţin 128 de oameni au murit, iar alţi 200 au fost răniţi, 99 fiind în stare critică, în urma atacurilor teroriste comise vineri seară la Paris.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22