Pe aceeași temă
Atlantic Council avertizează totodată împotriva intensificării tentativelor ruse de a exercita influență în zonă, transmite agenția macedoneană de presă MIA, preluată de Agerpres.
Conform documentului, cu toate că, după violențele din anii 90, Balcanii de vest aspiră acum, în cea mai mare parte, la integrarea euro-atlantică, nu există garanții că acesta va fi rezultatul final și de aceea în special SUA pot și trebuie să joace un rol-cheie, oferind regiunii o "viziune comună clară" asupra "unui obiectiv transatlantic comun la nivel politic", în coordonare cu Uniunea Europeană.
Grupul de reflecție prezintă o serie de pași prin care SUA ar putea în opinia sa contribui la stabilizarea unei regiuni care "are mare nevoie de stabilitate", primul fiind instalarea unei prezențe militare permanente a SUA în sud-estul Europei, ceea ce ar demonstra angajamentul Statelor Unite față de securitatea regiunii și "le-ar asigura capacitatea de a influența evoluțiile pe termen lung". Locația ideală pentru această prezență ar fi actuala bază Camp Bondsteel din Kosovo, afirmă Atlantic Council în documentul făcut public marți.
Între recomandările raportului se numără și cea de a încerca o apropiere "istorică" de Serbia, sub mențiunea că Belgradul "poate și trebuie să fie un partener și aliat apropiat în regiune, dar numai dacă se distanțează semnificativ de Rusia".
SUA trebuie de asemenea să-și redobândească reputația de mediator imparțial în regiune, consideră Atlantic Council, care atenționează că, dacă "pe termen scurt tolerarea tendințelor autoritare ale liderilor regionali a părut să dea roade, urmărirea stabilității cu orice preț, în detrimentul evoluțiilor democratice, garantează de fapt persistența patologiilor care au marcat regiunea". Raportul salută în acest sens aderarea Muntenegrului la NATO și progresele reformiștilor proeuropeni din Macedonia și îndeamnă SUA să-și intensifice "eforturile de a pregăti Atena și Skopje să devină viitori aliați", precum și să se alăture Uniunii Europene pentru a contribui la finalizarea discuțiilor Belgrad-Pristina.
În fine, SUA trebuie să se implice alături de partenerii lor europeni în crearea de oportunități economice pentru oamenii din regiune, în afara rețelelor de clientelism politic, întrucât niciuna din măsurile sus-menționate "nu are sens în lipsa perspectivelor economice pe termen lung pentru tinerii din regiune, cu atât mai mult cu cât procesul de aderare se prelungește pe termen nedefinit", mai recomandă grupul de reflecție, enumerând ca posibile acțiuni lansarea de proiecte infrastructură, liberalizarea comerțului regional, încurajarea investițiilor în sfera digitală și într-o nouă generație de antreprenori.