AUKUS, parteneriat între SUA, Marea Britanie și Australia pentru construirea de submarine nucleare

L. G. | 14.03.2023

Australia, Marea Britanie și SUA își unesc forțele în Pacific pentru construirea unei flote de submarine nucleare care să contracareze expansiunea militară a Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Pe aceeași temă

La mai bine de un an după ce cele trei țări, SUA, Marea Britanie și Australia au anunțat că își vor uni eforturile pentru constituirea unei puternice flote de submarine cu propulsie nucleară, cei trei lideri au dat luni publicității mai multe detalii despre efortul comun de a contracara expansiunea militară a Chinei în Oceanul Pacific.

În cadrul acordului AUKUS care se întinde pe mai multe decenii, cei trei parteneri vor constitui o flotă comună de submarine de ultimă generație cu propulsie nucleară folosind tehnologie, forță de muncă și finanțare provenite din toate cele trei țări creând o forță mai puternică în regiunea Indo-Pacific, decât ar fi putut realizare fiecare în parte.

Dar durata îndelungată și costurile financiare uriașe – doar nota de plată a Australiei fiind estimată la sute de miliarde de dolari – ridică semne de întrebare cu privire la cât de mult s-ar putea îndepărta planurile partenerilor de la „calea optimă” pentru următoarele decenii, pe măsură ce guvernele, respectiv prioritățile se vor schimba, scrie CNN.

Într-o declarație comună făcută luni, președintele american Joe Biden, premierul australian Anthony Albanese și omologul său britanic Rishi Sunak au declarat că acordul „istoric” se va baza pe eforturile anterioare ale tuturor celor trei țări pentru „susținerea păcii, stabilității și prosperității în întreaga lume”.

Programul începe în acest an instruirea prin rotație a marinarilor australieni pe submarine la baze navale din SUA și UK, pentru ca în aproximativ 20 de luni aceștia să constituie personalul care va exploata prima flotă de submarine nucleare a Australiei.

Dar este un drum lung de parcurs de acum până atunci, așa cum subliniază cei trei lideri în declarațiile lor la conferința de presă susținută în comun, în timp ce stăteau unul lângă altul în portul San Diego.

„Ne punem în cea mai bună poziţie posibilă pentru a face faţă împreună provocărilor de astăzi şi de mâine”, a spus preşedintele american, cu ochelarii de soare preferaţi pe nas, de la o bază navală din San Diego.

Înconjurat de Anthony Albanese şi Rishi Sunak, Joe Biden a subliniat că Statele Unite nu putea avea „prieteni mai buni”, lăudând această alianţă tripartită numită AUKUS care a înfuriat Franţa când a fost anunţată în urmă cu 18 luni.

Preşedintele american s-a îngrijit de punerea în scenă: în spatele celor trei lideri, un submarin american şi o navă militară la doc, drapele uriaşe şi rânduri de marinari în uniformă.

Premierul australian a subliniat că ţara sa face „cea mai mare investiţie din (istoria sa)” prin AUKUS care o va vedea cumpărând submarine americane cu propulsie nucleară înainte de a construi ea însăşi o nouă generaţie de submersibile.

Omologul său britanic a lăudat, de asemenea, eforturile depuse de Marea Britanie pentru a-şi majora bugetul pentru apărare şi a estimat că, împreună cu Statele Unite şi Australia, ţara sa se angajează în „acordul multilateral de apărare cel mai important după generaţii întregi”.

Programul submarinelor de atac, care are ambiţia de a remodela prezenţa militară occidentală în Pacific, va fi împărţit în trei faze, a detaliat Casa Albă.

Şi, potrivit unui principiu „esenţial”, subliniat de Joe Biden: „aceste submarine vor avea propulsie nucleară, dar nu vor purta arme nucleare”, pentru a respecta principiul neproliferării.

Mai întâi va fi o fază de familiarizare a Australiei care nu are nici submarine cu propulsie nucleară, nici tehnologie nucleară, fie militară sau civilă.

Marinarii, inginerii şi tehnicienii săi vor fi instruiţi alături de echipaje americane şi britanice, precum şi pe şantierele navale şi şcolile specializate din Statele Unite şi Marea Britanie.

Obiectivul este de a desfăşura, cu începere din 2027 şi pe un principiu de rotaţie, patru submarine americane şi un submarin britanic la baza australiană Perth (vest).

În a doua etapă, şi sub rezerva undei verzi a Congresului american, Australia va cumpăra trei submarine americane cu propulsie nucleară din clasa Virginia, cu o opţiune de încă două.

Submarinele urmează să fie livrate din 2030.

În final, în cea de-a treia şi cea mai ambiţioasă etapă a programului – Statele Unite, Australia şi Marea Britanie se vor asocia pentru o nouă generaţie de submarine de atac, botezată SSN AUKUS.

Aceste submarine vor presupune un efort industrial gigantic, în special din partea Australiei, care trebuie să construiască un nou şantier naval la Adelaide, în sud.

Noile nave, de concepţie britanică şi încorporând tehnologii avansate americane, vor fi construite şi desfăşurate de Marea Britanie şi Australia.

Acestea urmează să fie livrate de la sfârşitul anilor 2030 şi începutul anilor 2040.

Submarinele cu propulsie nucleară sunt dificil de detectat, pot parcurge fără alimentare distanţe mari timp îndelungat şi pot fi echipate cu rachete de croazieră de ultimă generaţie.

Încheierea alianţei AUKUS, cu corolar anularea de către Canberra a contractului de achiziţie a 12 submarine franceze, a dat naştere în 2021 la o criză diplomatică cu Parisul care a strigat „trădare”.

De atunci, proiectul indispune mai ales China.

„Lansăm un apel Statelor Unite, Marii Britanii şi Australiei să renunţe la mentalitatea demnă de Războiul Rece şi jocurile cu sumă zero”, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, înaintea anunţurilor de luni.

Niciunul dintre cei trei lideri prezenţi luni la San Diego nu a făcut vreo menţiune explicită la adresa Chinei, dar Joe Biden a făcut o referire implicită la aceasta.

El a afirmat că alianţa AUKUS urmează să se asigure că „zona Indo-Pacific rămâne liberă şi deschisă”. Această formulă, în jargonul diplomatic american, desemnează dorinţa de a contracara influenţa chineză în regiune, mai scrie AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22