Pe aceeași temă
Cancelarul de la Viena, Werner Faymann, a explicat într-un interviu citat de Reuters, că dacă Uniunea Europeană (UE) nu îşi poate securiza graniţele externe, atunci statele membre trebuie să îşi consolideze singure securitatea la frontiere.
Tot săptămâna aceasta, Norvegia, Suedia şi Danemarca au suspendat Schengen şi au reinstituit controalele la graniţe.
Guvernul a decis implementarea unui sistem strict de monitorizare pentru solicitanții de azil, a declarat cancelarul Faymann, urmând ca, exact după modelul german, să fie întărite controalele la frontieră și să se facă repatrierea imigranților neeligibili.
"Oricine ajunge la frontiera noastră va fi supus controlului", a explicat Faymann. Toată lumea va trebui să prezinte o carte de identitate valabilă, iar celor care nu au dreptul la azil sau au fost respinși de Germania nu li se va pemrite intrarea în Austria.
În consecință, acordul Schengen privind frontierele deschise este "anulat temporar" în Austria, a declarat cancelarul într-un interviu citat de Reuters.
"Dacă UE nu reușește securizarea frontierelor externe, spațiul Schengen în întregul său este pus sub semnul întrebării (...) Prin urmare, fiecare țară trebuie să-și controleze frontierele naționale", a mai spus Faymann, adăugând că dacă frontierele externe ale Schengen, întreaga Uniune va fi pusă în discuție.
Avertismentul seamănă cu cel făcut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care se arăta săptămâna trecută îngrijorat de reluarea controalelor la frontieră în mai multe state, pe fondul valurilor în creștere de refugiaţi.
Restrângerea sau dispariţia spaţiului Schengen ameninţă şi euro, a explicat oficialul european: “La ce bun să ai o monedă unică, dacă nu poţi călători pe continent”, s-a întrebat retoric preşedintele Juncker, în conferinţa de presă în care şi-a prezentat planul pentru 2016.
„Dacă cineva vrea să omoare spaţiul Schengen, atunci va elimina şi piaţa unică. Iar acest lucru va duce la probleme de şomaj în Europa”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: .
Juncker a mărturisit că nu-şi face iluzii, bătălia e grea, dar va insista în continuare pe soluţii europene pentru a împiedica ţările din Schengen să reinstituie controalele la graniţă.
Şeful Comisiei se declară nemulţumit că statele Uniunii Europene nu-şi respectă promisiunile: din cei 160.00 de refugiaţi care ar fi trenuit relocați potrivit mecanismului de cote obligatorii stabilit în septembrie 2015, doar 272 au fost preluaţi.