Autoritățile ruse nu spun nici familiilor marinarilor de pe crucișătorul Moskva care e soarta lor

L. G. | 18.04.2022

Familiile marinarilor de pe crucișătorul Moskva scufundat în Marea Neagră presează autoritățile ruse să le dea informații privind soarta fiilor lor, mulți dintre ei, tineri recruți, scrie The Guardian.

Pe aceeași temă

Una dintre aceste mame, Iulia Tsivova, a aflat abia în această dimineață (luni – n.r.) că fiul ei a murit.

Ea a căutat cu disperare informații despre fiul său Andrei și, la fel ca alte sute de familii ale membrilor echipajului, nu i s-a spus imediat dacă acesta a supraviețuit atacului cu rachete ucrainene care ar fi scufundat nava amiral rusă a flotei din Marea Neagră.

Luni dimineață a primit un telefon de la Ministerul rus al Apărării și i s-a spus că fiul ei a murit. „Avea doar 19 ani, era recrutat”, a spus Tsivova, care plângea în timp ce vorbea prin telefon. Nu mi-au spus nimic altceva, nicio informație despre când va avea loc înmormântarea”.

Autoritățile ruse încearcă să controleze informațiile privind cauzele scufundării navei și soarta echipajul ei, estimat la 510 persoane.

Numărul total de morți, răniți și dispăruți rămâne un secret de stat. Moartea lui Andrei Tsivov, care nu a fost raportată anterior, este doar a doua confirmată de pe nava de război. Alte trei familii au făcut public faptul că nu își găsesc fiii care se aflau la bordul navei.

Ministerul Apărării din Moscova a publicat sâmbătă, 16 aprilie, imagini în care apare echipajul crucișătorului Moskva. Este prima dată, de la scufundarea navei, când marinarii sunt văzuți public. Grupul mare de marinari apare la o paradă în orașul-port Sevastopol. Ministerul a transmis că echipajul își va ”continua serviciul”.

Soția unuia dintre marinarii ruși aflați pe nava Moskva a declarat pentru jurnaliștii de la Radio Europa Liberă din Ucraina că soțul său a murit și alți 27 de marinari sunt dați dispăruți, potrivit bbc.com.

Ea a anunțat moartea soțului său Ivan Vakhrushev, în vârstă de 41 de ani, printr-o postare pe site-ul de socializare rus Odnoklassniki.

"Eroul nostru!!! A murit făcându-și datoria. A luptat până la ultima suflare pentru viața navei. Suntem în lacrimi și în doliu. Vei fi mereu un erou în inimile noastre", a scris ea.

Varvara Vakhrusheva le-a spus jurnaliştilor că soţul ei a murit în urma scufundării navei. Ea a fost informată despre moartea lui la 14 aprilie, adăugând că trupul său a fost găsit, dar circumstanțele morții sale nu au fost dezvăluite.

Soția marinarului a spus că alți 27 de membri ai echipajului au fost dispăruți, dar nu a existat nicio confirmare oficială în acest sens.

Crucișătorul Moskva era una dintre piesele de maximă importanță pentru flota rusă, având în spate o istorie de peste 40 de ani. Lansată în 1979 și pusă în funcțiune la 30 ianuarie 1983, Moskva s-a numit inițial Slava și a jucat un rol esențial în Summitul de la Malta (2-3 decembrie 1989) dintre liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele SUA George H. W. Bush, discuții care fost considerate drept finalul Războiului Rece, la puțin timp după căderea Zidului Berlinului.

Practic, nava scufundată a fost folosită pe post de ”dormitor” de delegația sovietică, în timp ce delegația SUA și-a avut sediul la bordul USS Belknap. Întâlnirile politice au avut loc la bordul Maxim Gorki, o navă de croazieră sovietică.

În perioada 1990-1998, nava a suferit multiple reparații și modernizări, iar din 1996 a fost rebotezată Moskva.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="in" dir="ltr">Russian Black Sea Fleet Prj. 712 sea rescue tug Shakhter (SB-922) alongside the Moskva <a href="https://t.co/9LIkERQxLY">pic.twitter.com/9LIkERQxLY</a></p>&mdash; OSINTtechnical (@Osinttechnical) <a href="https://twitter.com/Osinttechnical/status/1515958749705478152?ref_src=twsrc%5Etfw">April 18, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22