Pe aceeași temă
"Brânză care are bacteria Escherichia coli a provocat infecţia intestinală a copilului de 14 luni internat în Clinica Meyer din Florenţa", conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio şi de Institutul Superior de Sănătate din Italia.
Cele două laboratoare au analizat mostre de brânză trimise de Autoritatea sanitară locală din regiunea Toscana, scrie ziarul Firenze Post, citat de Adevărul.
Un copil român de 14 luni se află internat la un spital din Florenţa, cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) după ce ar fi consumat brânză provenind de lafirma româneacă Brădet, informa acum câteva zile presa italiană.
Copilul român este internat în Clinica Meyer din Florenţa, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, medicii afirmând că are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli. Autoritatea sanitară locală a suspectat că infectarea s-a produs după ce copilul a consumat brânză produsă în România.
"Autorităţile pentru siguranţa alimentară au iniţiat imediat o investigaţie epidemiologică în zona Florenţa; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetăţenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL şi să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat", preciza Autoritatea sanitară din Florenţa.
Angajați ai firmei Brădet, contaminați cu E.coli
Prin adresa cu numarul 1.435 din 11 martie 2016, trimisa de DSP Arges catre Prefectura Arges, se anunta ca in analizele recoltate de la 7 angajati ai fabricii a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezinta ambele gene vtx (vtx 1 si vtx2), verotoxina care provoca aparitia SHU, scrie Ziare.com, care prezintă în exclusivitate si un facsimil al documentului.
De asemenea, arata documentul, 2 din cele 7 probe recoltate de la ferma Agrostar Farmex SRL, prezentau, la randul lor, E.coli patogen, una dintre probe fiind pozitiva la ambele gene de vtx (care provoaca sindrom hemolitic – uremic).
Acesti salariati nu lucreaza insa la ingrijirea animalelor sau manipularea produselor lactate, a declarat patronul Brădet, Marius Badea.
Produse la care au fost depistate probleme:
Potrivit documentului, Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor Larex a depistat in doua dintre produsele Bradet, Branza Fagaras, in ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 08.03.2016, si smantana 12%, in ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 23.03.2016, E-coli peste limita legala admisa.
Ar fi vorba despre o depasire de 15 ori a limitei, potrivit surselor Ziare.com