Avertisment: Politicile monetare si nationalismul economic pun in pericol redresarea economiei

E.b. | 09.03.2017

Economistul-sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare, Catherine Mann, trage un semnal de alarma privind riscurile care pandesc firava redresare economica la nivel global.

Pe aceeași temă

 
 

 

Politicile divergente ale bancilor centrale din mai multe regiuni ale globului si nationalismul economic risca sa dea peste cap planurile investitorilor si economistilor, au anuntat oficialii OCDE, citati de Daily Sabah, conform business24.ro.

 

O perioada de volatilitate a pietelor este asteptata, insa, odata cu cresterea dobanzii de referinta pe piata americana, opineaza Catherine Mann.

 

"Nationalismul economic este un atu major prin influenta pe care o are in adoptarea unor noi politici in acesat moment", a explicat economistul-sef al OCDE.

 

Politica protectionista anuntata de administratia Donald Trump are sanse sa afecteze balanta comerciala a SUA, Mann estimand ca o crestere de 10% in pretul marfurilor de import urmand sa ridice pretul marfurilor exportate de firmele americane cu aproximativ 15 procente.

 

O influenta asupra exporturilor o poate avea si aprecierea dolarului rezultata in urma majorarii dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, mai arata analiza OCDE.

 

In acelasi timp, modesta revenire a economiei globala pre greu de intretinut, in contextul in care realitatea economica arata ca nivelul cheltuielilor de consum si cel al investitiilor raman scazute.

 

Statele Unite ramane singura economie dezvoltata care ar putea inregistra o usoara crestere in acest an, de la 2,3%, conform estimarii facute de OCDE in noiembrie 2016, la 2,4 procente.

 

Pe de alta parte, prognozele vizand evolutia economiilor din Marea Britanie si Japonia arata o deteriorare a ritmului de crestere cu 0,6, respective 0,4 procente, in vreme ce economia zonei euro este de asteptat sa mentina trendul de crestere de 1,6% estimat in urma cu 4 luni. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22