Pe aceeași temă
Oficialii britanici au explicat că permisiunea este una defensivă, "să se poată apăra în caz de nevoie".
În rest, ei sunt sfătuiți să evite zonele unde operează avioanele rusești.
Condiţia este "să se simtă puși în pericol" de către aeronavele ruse.
Piloții au fost instruiți să evite contactul cu aviația rusă în timpul misiunilor din Irak și Siria împotriva ISIS.
Măsura vine după ce britanicii au avertizat Rusia că a făcut situația din Orientul Mijlociu "mult mai periculoasă" .
Reacția Rusiei
Moscova a reacționat imediat și a cerut explicații atașatului britanic pentru apărare privind informațiile apărute în tabloidul Sunday Times.
***
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a cerut săptămâna trecută Rusiei să accepte discuții pentru convenirea unor reguli comune privind raidurile în Siria, pentru a evita accidentele aviatice.
Statele Unite şi Rusia susţin că au aceiaşi inamici în Siria - reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic. Cu toate acestea, Statele Unite şi alte ţări occidentale oferă susţinere insurgenţilor sirieni, iar Rusia este acuzată că ar fi atacat poziţii ale acestora.
CITIȚI ȘI: Kerry: Avionul rus intrat in spatiul aerian al Turicei putea fi doborat, ca represalii
Reamintim că Ankara a anunțat a anunțat luni ca doua avioane de vanatoare F-16 ale fortelor aeriene turce au interceptat sambata un avion de lupta rusesc care incalcase spatiul aerian al Turciei. Incidentul a avut loc la frontiera cu Siria, in sud-estul tarii.
In aceste conditii, autoritatile turce l-au convocat pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a-i fi prezentat un “protest ferm”. Turcii au cerut Moscovei sa evite repetarea unor asemenea incidente, ca masura de precautie impotriva unor situatii nedorite.
Explicațiile Moscovei
Avionul militar rus care a intrat sâmbătă “pentru câteva secunde” în spațiul aerian al Turciei din cauza “vremii nefavorabile”, nefiind vorba despre un complot, a explicat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov.
“Un avion militar rus Su-30 a intrat timp de câteva secunde în spațiul aerian turc, în cursul unei manevre, în timp ce se întorcea pe aerodromul său (…)Acest incident a fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile în această zonă. Nu trebuie văzut în asta vreun complot”, a susținut Konașenkov, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de AFP și preluat de Agerpres.
Reacția SUA și NATO
O reactie dură a venit si din partea Aliantei Nord-Atlantice, Secretarul General facand un apel catre Kremlin sa evite escaladarea tensiunilor in zona, dat fiind faptul ca Turcia este tara membra a NATO.
NATO a calificat incidentul ca fiind un 'comportament iresponsabil' și a cerut Moscovei să înceteze imediat atacurile asupra opoziției și civililor în Siria.
Alianta ramane “puternic dedicata” asigurarii securitatii Turciei, a spus Jens Stoltenberg, adaugand ca actiunea intreprinsa de aviatia militara rusa este inacceptabila. Secretarul General a mai spus ca a cerut intrunire a Consiliului Nord-Atlantic, ce urmeaza a avea loc in dupa-amiaza zilei de luni.
CITIȚI ȘI: VIDEO Secretarul american al Apararii, Ashton Carter: Nu vom coopera cu rusii in Siria