Pe aceeași temă
Partea rusă recurge la această tactică pentru ca trupele ucrainene să nu poată riposta, întrucât doborârea unui avion deasupra unei centrale nucleare poate duce la un dezastru ecologic, a explicat el.
Prin urmare, este foarte important ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi ţările membre NATO să ia în considerare de urgenţă problemele închiderii spaţiului deasupra Ucrainei, creând aici o zonă de excludere aeriană, a declarat responsabilul citat pentru LB.ua.
CEO-ul Energoatom (întreprindere de stat din Ucraina care operează toate cele patru centrale nucleare din ţară), Piotr Kotin, a propus luni AIEA să iniţieze crearea unei zone de 30 km sigure în apropierea fiecărei instalaţii nucleare din Ucraina.
Coloane ruseşti cu echipament militar, artilerie, puternice lansatoare de rachete multiple se deplasează în mod regulat în apropiere de instalaţii nucleare, iar obuze explodează în apropierea centralelor nucleare, a afirmat Kotin, avertizând că aceasta ar putea duce la pericole extrem de nedorite pe plan internaţional.
Forţele ruse au continuat marţi asaltul asupra principalelor teritorii ucrainene, inclusiv capitala Kiev şi estul ţării, unde zeci de soldaţi ucraineni au fost ucişi într-un atac aerian, potrivit DPA.
Circa 70 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în atacul rusesc cu rachete în regiunea Sumî, a confirmat parlamentul ucrainean.
O unitate militară a fost ţinta unor tiruri în localitatea Ohtârka, situată între Kiev şi Harkov, unde forţele ucrainene s-au confruntat cu atacuri intense din partea forţelor ruse, potrivit acestuia.
Moartea soldaţilor ucraineni la Ohtârka a fost anunţată de Dmitro Jiviţki, şeful administraţiei regionale din Sumî, care a distribuit imagini pe canalul său Telegram cu o clădire cu patru etaje arsă şi cu echipe de salvatori acţionând.
Luptele continuau şi în sudul ţării, separatiştii ruşi afirmând că vor organiza două "coridoare umanitare" pentru ca rezidenţii să părăsească oraşul-port Mariupol, aflat sub asediul forţelor ruse şi separatiste.
Oamenii vor avea timp până miercuri să plece, a spus un purtător de cuvânt al insurgenţilor din regiunea Doneţk, Eduard Basurin, citat de Interfax.
În timp ce invazia Rusiei în Ucraina a intrat marţi în a şasea zi, cresc îngrijorările cu privire la numărul de victime civile.
Ministerul de Externe ucrainean a publicat un videoclip pe Twitter arătând un atac cu rachetă care a lovit Piaţa Libertăţii din centrul oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, situat în apropiere de frontiera rusă. Pot fi văzute maşini circulând în zona clădirii administrative din centrul oraşului, înaintea unei explozii puternice.
”Rusia duce un război cu încălcarea dreptului internaţional umanitar”, a scris ministerul."Sunt ucişi civili, este distrusă infrastructura civilă. Ţintele principale ale Rusiei sunt marile oraşe care sunt de acum vizate de rachete", declară MAE ucrainean.
Rusia respinge aceste acuzaţii, în timp ce ceea ce se petrece pe teren nu poate fi verificat în mod independent, notează dpa.
Potrivit unor surse ucrainene, 11 persoane au fost ucise şi zeci fost rănit în atacurile asupra Harkovului luni. Optzeci şi şapte de clădiri rezidenţiale au fost distruse.
ONU estimează că peste 100 de civili au murit în timpul invadării Ucrainei de către Rusia. Guvernul ucrainean a prezentat un bilanţ de peste 150 de morţi.