Avion deturnat de Belarus pentru arestarea unui jurnalist, critic al lui Lukașenko.NATO cere anchetă

Redactia | 23.05.2021

Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko.

Pe aceeași temă

UPDATE - Secretarul general al NATO a denunțat duminică „un incident grav și periculos” și a cerut „o anchetă internațională”, după deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forțat să aterizeze la Minsk și arestarea unui opozant prezent la bordul aparatului.

„Este un incident grav și periculos, care necesită o anchetă internațională. Belarus trebuie să garanteze revenirea în siguranță a echipajului și a tuturor pasagerilor” la Vilnius, destinația inițială a zborului, a transmis Jens Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter.



Avionul companiei Ryanair efectua un zbor între Grecia și Lituania, două țări membre ale Alianței Nord-Atlantice.


UPDATE - Presa internațională scrie că cinci dintre cei care lipsesc ar fi ofițeri KGB și că ei sunt cei care ar fi pus la punct acțiunea de deturnare a avionului și ar fi înscenat o alertă cu bombă la bordul aeronavei, în scopul devierii ei spre Aeroportul din Minsk, în vederea capturării celui de-al șaselea pasager, respectiv a cofondatorului canalului de opoziție Nexta din Belarus, Roman Protasevici.

UPDATE - Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunțat la Digi24.ro că aeronava civilă aparținând companiei Ryanair a fost lăsată să decoleze de pe Aeroportul din Minsk, duminică, la ora locală 17.50.

„Vom face recomandare pentru evitarea spațiului aerian al Belarusului, iar acesta este un semnal puternic că nu putem trece peste agresiunea comisă de autoritățile din Belarus”, a anunțat Adina Vălean.

„Suntem în situație de criză pentru că ceea ce s-a întâmplat nu poate fi acceptat. Este un act de piraterie aeriană. Aeronava a reușit să decoleze după procedurile greoaie ale autorităților din Belarus, la ora locală 17.50”, a anunțat Vălean.

Comisarul erupean spune că a fost declanșată o anchetă și că din primele informații, din avion lipsesc 6 dintre persoanele care s-au aflat inițial la bord.

„Din primele discuții cu reprezentanții Ryanair, la bord se află 117 persoane și știm că lipsesc 6 dintre cei care se îmbarcaseră inițial. Nu avem însă date concrete pentru a explica de ce nu au mai urcat la bord. O să avem o situație clară după ce facem investigația. Trebuie să verificăm toate faptele şi toţi pasagerii aflaţi la bord. Nu putem face asta până la sosirea avionului Ryanair la Vilnius. (…) Presupunem că este legat de un număr de jurnaliști care erau căutați de autoritățile din Belarus”, a comentat Adina Vălean.

UPDATE - Avionul deturnat de Belarus a decolat în jurul orei 20:10, ora României, a anunţat comisarul UE pentru Transport, Adina Vălean.

Adina Vălean a precizat că acesta este un „incident fără precedent”.

UPDATE - Liderii UE şi-au exprimat revolta şi indignarea faţă de decizia guvernului din Belarus de a deturna un avion la ordinele lui Lukașenko, pentru arestarea unui jurnalist critic la adresa puterii. Jurnalistul Roman Protasevici se afla la bordul unei curse aeriene Ryanair care decolase din Atena, Grecia, cu destinaţia Vilnius, Lituania. Avionul a fost însă rerutat către Minsk, unde, după aterizare, Protasevici a şi fost arestat.

„Este complet inacceptabil să forţezi cursa Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Toţi pasagerii trebuie să-şi poată continua imediat călătoria spre Vilnius, iar siguranţa lor garantată. Toţi cei care se fac vinovaţi de orice fel de violare a regulilor transportului internaţional trebuie să suporte consecinţele”, a declarat şefa CE pe Twitter.

„Considerăm guvernul Belarusului responsabil de siguranţa tuturor pasagerilor. Toţi pasagerii trebuie lăsaţi să-şi continue drumul”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, într-o postare publicată pe Twitter.


Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a acuzat Belarusul de „atitudine respingătoare” şi a solicitat eliberarea jurnalistului. Ministru leton de externe a declarat că acţiuunea guvernului belarus „e contrară legilor internaţionale”, iar Germania a solicitat „explicaţii imediate”.


Roman Protasevici riscă pedeapsa cu moartea în Belarus

Conform agenţiei de presă de stat din Belarus, Lukaşenko a dat personal ordinul ca avionul să aterizeze la Minsk în urma unei așa-zise amenințări cu bombă.

Jurnalistul, în vârstă de 26 de ani, este acuzat de terorism şi riscă pedeapsa cu moartea.

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia a cerut eliberarea jurnalistului.

Tihanovskaia a spus că ziaristul Protasevici a părăsit Belarusul în 2019 şi că a acesta a făcut de atunci mai multe relatări pentru canalul de opoziţie Nexta legate de alegeri şi protestele din Belarus.

Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august 2020, când Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi, o victorie despre care și Opoziția și Occidentul spun că este una falsă, obținută prin fraudă și că de fapt victoria masivă este a contracandidatei sale.

De atunci țara se află în proteste permanente iar regimul autocratului Lukașenko a arestat zeci peste 30.000 de belaruși, sute dintre ei fiind bătuți și arestați.

Grupurile de drepturi ale omului au documentat aproximativ 1.000 de cazuri de tortură. Cel puțin cinci persoane au fost ucise.

Pentru reprimarea violentă a protestelor și pentru fraudarea votului, Lukașenko și apropiații săi au fost sancționați de Statele Unite, Uniunea Europeană, inclusiv de Canada.

Autocratul de la Minsk se confruntă cu izolarea sa internațională și se bazează din ce în ce mai mult pe sprijinul vecinei sale Rusia, despre care comentatorii spun că îi exploatează slăbiciunea pentru a stoarce cât mai multe concesii asupra unui acord despre care criticii spun că ar fi de natură să erodeze suveranitatea Belarusului.

Potrivit Asociației Jurnaliștilor din Belarus, 481 de jurnaliști au fost reținuți în 2020, de două ori mai mulți decât în ultimii șase ani.

Știrea inițială

Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko.

Aeronava, care efectua o cursă Atena - Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă sau că ar fi existat un conflict între pasageri.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko.

Aeronava a fost obligată să aterizeze la Minsk. Acolo, Roman Protasevici a fost dat jos din avion și arestat.

Tânărul în vârstă de 26 de ani este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”. El riscă acum pedeapsa cu moartea, potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania.

Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukașenko a lansat o represiune violentă a protestelor de stradă din 2020, izbucnite în urma alegerilor prezidențiale.

Reacție dură a președintelui Lituaniei

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a reacționat și a calificat drept „un act josnic” arestarea opozantului lui Lukașenko și stratagema folosită. „Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici”, a transmis el, cerând NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, „să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviaţiei civile internaţionale”, conform unui comunicat difuzat de biroul său de presă.

„Voi vorbi despre asta la summitul UE de la Bruxelles” de săptămâna viitoare, a anunțat președintele Giranas Nauseda.

Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22