Banca lui Putin, la care Eugen Teodorovici este guvernator, emite obligațiuni în lei

Dora Vulcan | 07.11.2019

Banca lui Putin, fosta finanțatoare a CAER, la care Eugen Teodorovici este guvernator din toamna acestui an, a emis 50.000 de obligațiuni de 500 milioane de lei.

Pe aceeași temă

International Investment Bank (IIB) a atras recent o noua runda de finantare pe piata de capital din Romania, pentru al cincilea an consecutiv. Obligatiunile, cu o maturitate de 3 ani si o dobanda fixa de 3,98% pe an platibila anual, au fost listate, joi, 7 noiembrie, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Emisiunea cuprinde 50.000 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 10.000 de lei, ceea ce inseamna o valoare totala de 500 milioane lei (105 milioane euro).

Fondurile obţinute de către IIB vor avea ca destinaţie finanţarea portofoliului de credite existent şi a noilor împrumuturi acordate statelor membre ale Uniunii Europene şi, respectiv, pentru refinanţarea datoriilor.

Obligatiunile IIB22 au fost cumparate de 18 investitori institutionali (banci, administrator de fonduri, fonduri de pensii, asiguratori si fonduri mutuale).

Investitorii offshore au reprezentat aproximativ 12% din emisiune.

In urma acestei tranzactii, piata de capital din Romania este in prezent cea mai mare piata de pe care IIB a atras finantare (44% din totalul finantarii pe termen lung), iar datoria in lei are cea mai mare pondere (27%) defalcate pe moneda in care au fost emise obligatiunile.

Emisiunea a fost intermediata de BT Capital Partners, divizia de investment banking si piete de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania (TLV), alaturi de ING Bank Romania.


Fondurile obtinute de catre IIB vor avea ca destinatie finantarea portofoliului de credite existent si a noilor imprumuturi acordate statelor membre Uniunii Europene si, respective, pentru refinantarea datoriilor.

IIB este o institutie de dezvoltare multilaterala fondata in 1970, in baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB si a Cartei sale. Cei noua membri/actionari ai Bancii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Ceha, Ungaria, Mongolia, Romania, Rusia, Slovacia si Vietnam.

Declarații

„Suntem mandri de rezultatul acestei emisiuni de obligatiuni. Acest rezultat demonstreaza in mod clar increderea comunitatii investitionale internationale in strategia Bancii si este, evident, un semn al recunoasterii IIB ca o institutie de dezvoltare multilaterala localizata in Europa”, a spus Nikolay Kosov, Chairperson of the IIB Management Board.

„Ne bucuram ca a devenit deja o traditie ca International Investment Bank sa atraga finantare de pe piata de capital din Romania si ca ei vad in BVB un partener pentru finantare. Sumele atrase de institutia financiara, alaturi de alte runde de finantare derulate de alte companii romanesti in acest an, demonstreaza ca piata de capital din Romania este un mecanism solid si isi indeplineste rolul de finantare al emitentilor care dovedesc seriozitate si castiga increderea investitorilor”, a declarat Adrian Tanase, CEO al BVB.

„S-a creat deja o relatie puternica de incredere cu baza investitionala din Romania. Suntem prezenti pe aceasta piata deja de 5 ani si acest lucru se reflecta in rezultatul de astazi. Am reusit sa stabilim puncte de referinta in piata obligatiunilor din Romania. IIB a fost primul emitent care a listat si a tranzactionat obligatiuni denominate in euro la BVB in anul 2017, am repetat acest lucru in 2018 si acum am realizat cea mai mare emisiune de obligatiuni corporative sau emise de o institutie financiara internationala pe piata locala de capital si am reusit sa obtinem cel mai mic cost inregistrat vreodata de IIB pentru astfel de instrumente. Recentele decizii strategice ale actionarilor, cum ar fi relocarea sediului IIB la Budapesta si aprobarea unei noi runde de capitalizare au condus la imbunatatirea ratingullui si a performantei financiare. Acum suntem martorii efectului pozitiv al acestor decizii: cel mai mic cost obtinut vreodata de catre IIB aferent unei emisiuni de obligatiuni in moneda locala. In cele din urma, perceptia pietei si testul pietei reprezinta cel mai bun barometru”, a subliniat Jozef Kollar, First Deputy Chairperson of the IIB Management Board.

„Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta de catre FTSE Russell si faptul ca institutii financiare precum International Investment Bank sau alte institutii si din ce in ce mai multi antreprenori privesc bursa ca o sursa de finantare complementara pentru finantarea planurilor de dezvoltare ne intaresc convingerea ca suntem pe drumul cel bun in dezvoltarea acestei platforme de finantare care poate sustine cresterea bunastarii romanilor”, a afirmat Lucian Anghel Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

„Increderea si transparenta sunt doua valori extrem de importante pe piata de capital. Noi, la BT Capital Partners, ne mandrim cu abilitatea de a crea relatii durabile si de a le amplifica rezultatele prin perseverenta si dedicatie. Rezultatele extraordinare ale celei de-a cincea emisiuni a International Investment Bank pe piata din Romania sunt rezultatul muncii incepute in 2015. Apreciem deosebit parteneriatul care a trecut testul timpului si suntem onorati ca putem fi parte a acestei povesti de succes”, a declarat Daniela Secara, CEO al BT Capital Partners.

„Suntem incantati sa fim unul dintre partenerii IIB la cea de-a cincea si ce mai mare emisiune de obligatiuni in lei la Bursa de Valori Bucuresti. Interesul semnificativ manifestat de invesitorii locali si straini pentru aceasta tranzactie a creat premisele pentru a creste suma finala atrasa, fapt ce reflecta in mod direct calitatea superioara a emitentului, baza solida de investitori si angajamentul ING de a dezvolta piata locala de capital”, a spus Florin Ilie, Deputy CEO, Head of Wholesale Banking, ING Bank Romania.

Știrea inițială

„Bursa de Valori Bucureşti (BVB) informează că joi, 7 noiembrie, va intra la tranzacţionare o nouă emisiune de obligaţiuni International Investment Bank (IIB22). Titlurile au cu o maturitate de 3 ani şi o dobândă fixă de 3,98% pe an plătibilă anual. Emisiunea cuprinde 50.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, ceea ce înseamnă o valoare totală de 500 milioane lei (105 milioane euro)”, anunța dimineață Bursa de Valori Bucuresti.

***

Banca Internaţională de Investiţii finanţa în trecut Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) - creat la iniţiativa URSS în 1949 ca echivalent al OECE (Organizaţia Europeană pentru Cooperare Economică).

Prima runda de finantare derulata de IIB pe piata de capital din Romania a fost in anul 2015, cand institutia financiara a atras 111 milioane lei, iar de atunci banca a emis in fiecare an obligatiuni, atat in lei, cat si in euro, pe bursa de la Bucuresti ajungand la un total de aproape 2,2 miliarde lei (467 milioane euro). Primele doua emisiuni au fost deja rambursate de IIB.

Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, este, din toamna anului trecut, guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii.

Numirea lui Teodorovici s-a făcut în data de 15 noiembrie 2018, în subordinea lui fiind Cucu Boni Florinela, director general în Ministerul Finanţelor din România şi Iacobescu Oana Beatrice, director în cadrul MFP.

***

În februarie anul acesta, banca și-a mutat sediul la Budapesta în condiții extrem de avantajoase oferite de guvernul ungar. Acordul internațional de stabilire a noului sediu al băncii conține o serie de detalii alarmante, potrivit publicației Index.hu, preluată de TransylvaniaFreePress.

Propunerea de a introduce noul acord internațional cu Rusia în sistemul juridic maghiar conține o serie de detalii neobișnuite care oferă o serie de drepturi suplimentare Băncii Internaționale de Investiții (IIB), care este succesorul legal al Comecon și al băncii fostei organizații economice sovietice.

În afară de specificațiile clădirilor pe care statul maghiar le oferă pentru a servi ca nou sediu și alte facilități ale IIB, acordul stipulează că toate costurile vor fi plătite de către contribuabilii maghiari – inclusiv renovări, chirie și securitate.

Imunitate diplomatică – fără diplomați

Acordul conține o serie de imunități care să garanteze că statul maghiar nu va putea să intre în clădire fără autorizație prealabilă, deoarece IIB va beneficia de un statut juridic similar cu misiunile diplomatice și birourile organizațiilor internaționale.

Statul trebuie să asigure securitatea prin alocarea unui „număr suficient” de polițiști în birouri, dar nu vor putea să intre, atâta timp cât nu sunt invitați în mod specific de către IIB.

Potrivit propunerii, biroul IIB va fi inviolabil și va fi sub controlul complet al IIB și va beneficia de imunitate împotriva tuturor tipurilor de proceduri de confiscare și expropriere împreună cu toate bunurile materiale deținute de Bancă și nici o putere executivă sau judiciară nu poate decide altfel. În plus, toate activele băncii vor fi ” imune la toate restricțiile, reglementările, controalele și moratoriile.”

Autoritățile maghiare vor putea intra în clădire numai cu consimțământul explicit al Băncii, după regulile și în condițiile stabilite de Bancă.

Activitățile IIB vor fi scutite de:

• Toate procedurile și investigațiile autorității financiare
• Toate standardele de raportare financiară
• Orice obligație de a se înregistra sau de a obține o autorizație prealabilă pentru activitățile lor.
• Orice procedură juridică efectuată de administrația maghiară sau de sistemul judiciar, cu excepția cazurilor în care Banca a renunțat la imunitate.
• Toate taxele, impozitele sau restricțiile la import-export.

Dacă legea maghiară prevede o autorizație specială pentru o anumită activitate, IIB trebuie considerată ca având „autorizația specială, permisiunea sau statutul juridic necesar”.

Personalul IIB și familiile acestora vor beneficia de o imunitate diplomatică completă, însă Ungaria va trebui să se asigure că invitații IIB („consilieri și experți care acționează în interesul băncii”) vor putea intra în țară „fără a ține cont de cetățenia lor”; împreună cu „invitații( OASPETII) invitați de Bancă, care pot prezenta orice dovadă scrisă a invitației lor, inclusiv dovezi digitale ale unei astfel de invitații”, iar Ungaria va fi obligată să furnizeze imunitate diplomatică celor care se ocupă de bancă.

În practică, aceasta înseamnă că IIB va putea aduce aproape pe oricine în UE.

De ce a acceptat Guvernul maghiar aceste condiții?

Argumentarea detaliată a ofertei nu conține nicio explicație. Potrivit unei știri de la sfârșitul lunii ianuarie, principalul punct pe ordinea de zi a întâlnirii dintre premierul Viktor Orbán și președintele IIB Nikola Kosov a fost condițiile de mutare a IIB la Budapesta.

Poziția guvernului este aceea că IIB, care își va stabili noul sediu la Budapesta, va consolida profilurile Budapestei și Ungariei ca un „centru financiar internațional”, deși nu există clarificări suplimentare a ceea ce înseamnă acest lucru.

În primul rând, nu există în prezent o Bancă supranațională de dezvoltare în regiune, iar în al doilea rând, după cum a subliniat reprezentantul opoziției parlamentare Zita Gurmai, totalul bilanțului IIB este de doar 2,5% în comparație cu cea mai mare bancă din Ungaria, OTP, acest fapt făcând din IIB doar a 17-a cea mai mare bancă din Ungaria- si cu toate acestea nici o altă bancă nu beneficiază de astfel de imunități speciale.

Gurmai a numit IIB „calul troian al lui Putin” și a spus că nu există garanții că acest lucru nu va permite oamenilor care pot reprezenta riscuri pentru securitatea națională să aibă acces în Ungaria.

Ea a mai susținut că textul doar dovedește că „Fidesz a cedat voinței Rusiei și întinde covorul roșu oamenilor lui Putin. ”

Procedura de mutare a băncii, deschise în a doua jumătate a anului 2019, va fi încheiată în doi sau trei ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22