Băncile rusești, excluse din SWIFT. Activele în valută ale Băncii Centrale a Rusiei, confiscate

Redactia | 26.02.2022

Comisia Europeană, SUA, Canada și Marea Britanie au decis că mai multe bănci rusești urmează să fie deconectate de la sistemul SWIFT.

Pe aceeași temă

UPDATE - Într-un anunț de sâmbătă după-amiază târziu, Casa Albă a anunțat printr-o declarație comună cu Comisia Europeană, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Canada, că SUA că sprijină expulzarea anumitor bănci rusești din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate. care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume și a promis eforturi pentru „a se asigura în mod colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin”.

„Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”, au scris într-o declarație comună, promițând, de asemenea, „măsuri restrictive care vor împiedica Banca Centrală a Rusiei să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care subminează impactul sancțiunilor noastre” și restricționând vânzarea „pașapoartelor de aur” care le permit oligarhilor ruși să evite greul sancțiunilor deja aplicate.

UPDATE Ursula von der Leyen anunță că ”un număr de banci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate.

Ne angajăm să ne asigurăm că băncile rusești selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.

În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre".

*** Germania a declarat că va sprijini restricţionarea Rusiei de la sistemul global de plăți SWIFT, dar vorbește despre restricții „țintite și funcționale”. Un purtător de cuvânt al guvernului german a spus, potrivit presei ucrainene, că este vorba despre băncile rusești sancționate deja de UE, SUA și Marea Britanie – cele mai importante din sistemul bancar rus.

În plus, șefa Comisiei Europene a anunțat că țările participante la înțelegere (Franța, Germania, Italia, Canada, Marea Britanie, SUA, plus Comisia Europeană) vor renunța la așa-numitele ”golden passport” – modalitate de acordare a cetățeniei în schimbul unor investiții.

Italia, Franța, Cipru și-au exprimat acordul pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, anunță autoritățile de la Kiev, care au purtat discuții cu țările europene. Acordul Ciprului era considerat important, deoarece este o destinație majoră a investițiilor rusești.

Premierul Poloniei a declarat sâmbătă că și Ungaria și-a dat acordul pentru această măsură aplicată Moscovei.

Germania a anunțat că vrea restricții „țintite și funcționale” pentru Rusia în cadrul sistemului de plăți SWIFT, relatează BBC.

„Avem nevoie de o restricție țintită și funcțională”, au spus ministrul de externe Annalena Baerbock și ministrul Economiei, Robert Habeck, într-o declarație comună.

Guvernul încearcă să „limiteze daunele colaterale” ale restricțiilor „în așa fel încât să afecteze oamenii potriviți”, a adăugat acesta.

Germania este ultima țară din UE care a renunțat la opoziția privind blocarea Rusiei din sistemul de plăți SWIFT. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este „recunoscător” țărilor UE pentru această decizie.

Președintele american Joe Biden se gândește din ce în ce mai serios să scoată Rusia din sistemul SWIFT, dar nu a luat încă o decizie, scrie CNN, citând mai multe surse din apropierea liderului de la Casa Albă.

Mișcarea este considerată „opțiunea nucleară”, când e vorba de sancțiunile împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Însă de la conferința de presă de joi, în care Joe Biden a anunțat sancțiuni împotriva Rusiei, administrația americană pare să se apropie de această decizie, pe măsură ce și aliații europeni se îndreaptă în aceeași direcție, mai notează CNN.

Administrația de la Casa Albă a discutat și cu Rezervele Federale, care au un cuvânt de spus în luarea deciziei, potrivit unui oficial. De ademenea, americanii țin legătura și cu europenii în privința acestei decizii.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că premierul Italiei, Mario Draghi, şi-a exprimat sâmbătă, într-o discuţie la telefon cu el, susţinerea pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22