Barack Obama amana retragerea trupelor americane din Afganistan (surse)

Tudor Despina | 15.10.2015

Statele Unite urmeaza sa amane retragerea trupelor militare din Afganistan. In acest sens, presedintele Barack Obama ar urma sa faca public un anunt in cursul zilei de astazi.

Pe aceeași temă

 

Astfel, planul Washingtonului este de a mentine actuala forta de 9.800 de militari pe parcursul anului 2016, inainte ca nivelul sa scada treptat, potrivit unor inalti oficiali americani citati de Reuters.

 

Ulterior, incepand din 2017, prezenta militara americana ar urma sa scada la un nivel de 5.500 de soldati si sa fie concentrate in patru locatii: Kabul, Bagram, Jalalabad si Kandahar.

 

Asta in conditiile in care planul initial al administratiei Obama viza o retragere militara completa (cu exceptia unei mici forte din jurul ambasadei Statelor Unite din Kabul) inaintea incheierii mandatului prezidential, in Ianuarie 2017.

 

Sursele citate de agentia internationala de stiri arata ca decizia a venit in urma unor discutii intinse pe luni de zile intre Obama, liderii afgani, Pentagon, comandanti de pe teren si consilieri ai Casei Albe.

 

Potrivit unui oficial american, “au fost discutii largi si concentrate, discutii care au inclus implicarea personala a presedintelui”.

 

Trupele americane vor continua sa antreneze si sa consilieze fortele afgane si, de asemenea, se vor asigura ca nu vor exista alte amenintari la securitatea Statelor Unite din partea unor resturi de factiuni Al Qadea.

 

Misiunea coalitiei conduse de SUA in Afganistan a incheiat luptele dupa 13 ani de razboi, la finalul lui 2014. De atunci, fortele afgane au preluat conducerea asupra securitatii nationale, cu sustinere americana si NATO.

 

In ce priveste efortul financiar, pastrarea unui contingent de 5.500 de militari in Afganistan ar urma sa coste bugetul SUA in jur de 14,6 miliarde de dolari pe an, in crestere fata de estimarea initiala de 10 miliarde pentru mentinerea unei forte consolidate la ambasada din Kabul, mai arata Reuters.

 

De asemenea, aliati NATO si-au exprimat interesul in a pastra o prezenta militara, au mai afirmat sursele americane. La acest moment, in Afganistan se afla peste 6.000 de trupe non-americane ca parte a misiunii “Resolute Support”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22