Barajul irakian de la Mosul s-a fisurat. Dacă se rupe, un val de 14 metri mătură tot

Tudor Despina | 11.03.2016

Aflat în preajma teritoriilor deținute de Statul Islamic, barajul de la Mosul, în Irak, s-a fisurat. Lung de 3,6 km, barajul reține mai mult de 11 miliarde metri cubi de apă din râul Tigru. Dacă se rupe, spune comunitatea internațională, suntem în fața unei catastrofe umanitare de proporții epice.

Pe aceeași temă

 

Situația barajului de la Mosul, localizat în nordul Irakului, îngrijorează comunitatea internațională. Preluat cu forța de militanții Statului Islamic, în August 2014, barajul a fost recuperat două săptămâni mai târziu de către trupele guvernamentale irakiene, cu sprijinul coaliției conduse de Statele Unite.

 

Săptămâna trecută, ambasada SUA la Bagdad a emis un avertisment public asupra riscului ruperii barajului. “Serioasă și fără precedent”,  așa au descris americanii situația. Dacă se rupe, ar  provoca um val de apă înalt de până la 14 metri.

 

Barajul se află într-o situație foarte periculoasă acum”, a spus fostul inginer șef al barajului, doctorul Nasrat Adamo, subliniind că inundațiile care sunt preconizate în Martie și Aprilie vor ridicat nivelul apei la cote alarmante. “Sentimentul meu e că barajul se va rupe în curând”, a adăugat Adamo, citat de britanicii de la Guardian. Guvernul irakian a spus, în context, că ia măsuri de precauție împotriva unui eventual colaps al structurii.
 


(Foto: Google Maps)

Construit de fostul lider irakian Saddam Hussein în ani ’80, barajul de la Mosul a pornit încă de la început cu deficiențe structurale. Statele Unite au transmis, în aceste condiții, ca toate țările membre ale ONU să fie pregătite pentru a preveni o potențială “catastrofă umanitară de proporții epice”. De la 500.000 până la 1,47 milioane de irakieni stau în calea apelor, dacă barajul se rupe, au adăugat americanii.

 

Miercuri, o întrunire pe această temă a avut loc la Națiunile Unite, cu oficiali ai SUA, ai Irakului și ai ONU.

 

Informațiile cu privire la barajul de la Mosul sunt îngrijorătoare”, a spus reprezentantul permanent al SUA la ONU, ambasadoarea Samantha Power. În ciuda unor pași importanți făcuți în acest sens, există în continuare riscul ruperii, a adăugat ea. “În eventualitatea unei breșe, există potențialul unui val înalt de până la 14 metri care ar putea mătura tot în calea sa”, a mai săus Power, citată de Reuters.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22