Barnier și Tusk vorbesc de no-deal după votul parlamentului britanic

Redactia | 13.03.2019

„UE a făcut tot ce a putut ca să sprijine ajungerea la un acord de retragere. Impasul poate fi depășit doar în Marea Britanie”, spune negociatorul șef al UE pentru Brexit.

Pe aceeași temă

Pregătirile pentru un „no-deal” sunt acum mai importante ca oricând”, a scris Barnier pe Twitter.Context.

„Regretăm rezultatul votului din această seară și sunt dezamăgit că guvernul britanic nu a reușit să asigure majoritatea pentru acordul de retragere convenit de ambele părți în noiembrie”, a spus și purtătorul de cuvând al lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, citat de BBC. Acesta a spus că UE a făcut tot posibilul pentru a ajunge la un acord. Șeful Consiliului European avertizează însă, prin purtătorul său de cuvânt, că „având în vedere asigurările suplimentare furnizate de UE în decembrie, ianuarie și ieri, este dificil să vedem ce mai putem face” și arată că, cu doar 17 zile înainte de termenul-limită pentru ieșirea Marii Britanii din UE, votul din această seară a crescut probabilitatea pentru un Brexit de tipul no-deal.

Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit încheiat de May cu Uniunea Europeană

Parlamentarii britanici au respins acordul pentru Brexit, după ce premierul Theresa May a obţinut modificări „din punct de vedere juridic”, în urma discuţiilor cu UE.

Camera Comunelor a respins acordul cu 391 de voturi împotrivă și 242 pentru, transmite Digi 24.

Votul a fost urmat de discursul premierului Theresa May.

Premierul britanic a spus că schimbările înseamnă că aşa-numita plasă de siguranță menită să evite introducerea unei frontiere stricte cu Irlanda nu poate „să devină permanentă”.

Liderul Partidului Laburs de opoziţie, Jeremy Corbyn, a spus că schimbările nu sunt nici pe departe ceea ce s-a promis.

May a prezidat marţi dimineaţă o şedinţă de guvern, înainte ca moţiunea să fie dezbătută după-amiază în Camera Comunelor şi votată în cursul serii.

Premierul Theresa May i-a implorat pe parlamentari, în timpul dezbaterilor care au avut loc pe parcursul zilei, să susţină acordul retragerii. Însă numeroşi parlamentari care susţin Brexitul și-au exprimat nemulțumirile privind faptul că acordul divorţului ţine ţara prea aproape de UE.

După discuţiile avute cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, luni seară, premierul a spus că „crede cu tărie” că acordul pentru Brexit răspunde îngrijorărilor exprimate de parlamentari.

Unii dintre parlamentari sunt îngrijoraţi că plasa de siguranţă va menţine Marea Britanie într-un acord vamal pe termen nedefinit.

„Parlamentarii au fost foarte clari că plasa de siguranţă trebuia modificată. Astăzi am asigurat schimbări legale. Acum este timpul să fim uniţi, să sprijinim acest acord pentru Brexit îmbunătăţit şi să răspundem dorinţei poporului britanic”, a spus May.

Partidul Unionist Democrat, pe al cărui sprijin se bizuie May în Camera Comunelor, a anunţat că „va analiza textul rând cu rând”, înainte de a decide dacă să îl susţină.

Vorbind alături de May la Strasbourg, Jean-Claude Juncker a avertizat că dacă acordul va fi respins, nu va exista „o a treia şansă”.

Ultima oară când acordul a fost înaintat Parlamentului, în ianuarie, a fost respins cu o marjă istorică de 230 de voturi.

Marea Britanie urmează să se retragă din UE pe 29 martie, în urma deciziei prin referendum a britanicilor, care au votat cu aproape 52% pentru şi 48% împotriva, respectiv 17,4 milioane voturi la 16,1 milioane voturi, la referendumul din 2016.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22