Pe aceeași temă
Uciderea liderului grupării Jaysh al-Islam, Zahran Alloush, în vârstă de 44 de ani, reprezintă o lovitură pentru rebelii din zona rurală de periferie a capitalei siriene cunoscute sub numele de al Ghouta, denunţă insurgenţii. Confuzia din rândul rebelilor poate consolida forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad asupra întregii zone, arată experți în domeniul apărării.
"Martiriul lui Alloush va reprezenta un punct de cotitură în istoria revoluţiei, iar grupările rebele trebuie să înţeleagă că se confruntă cu un război de exterminare şi dezrădăcinare din partea regimului (preşedintelui rus Vladimir) Putin", a subliniat Labib al Nahhas, un lider de rang înalt în cadrul grupării Ahrar al-Sham.
Alloush se afla într-un conflict ideologic cu Statul Islamic şi Al-Qaida, el fiind adeptul unei aripi mai moderate a islamului. El a luptat împotriva mai multor militanţi islamişti, pe care i-a gonit din teritoriul pe care-l controla. De asemenea, a încarcerat zeci de jihadişti.
Jaysh al-Islam administra în mod efectiv regiunea Ghouta de Est din 2013, când gruparea a fost înfiinţată prin fuziunea mai multor brigăzi rebele.
După ce Rusia a început campania aeriană în Siria cu scopul de a-l susține pe Bashar al-Assad, mai mulți lideri ai armatelor rebele au fost uciși. Avioanele ruseşti au lansat cel puţin zece rachete asupra unui cartier general secret al grupării, cea mai importantă facţiune insurgentă în zonă, care numără 15.000-20.000 de luptători, potrivit unor servicii occidentale de informaţii.
Armata siriană a anunţat că Alloush a fost ucis cu ajutorul unor informaţii de pe teren. Rebelii au dat vina pe avioane ruseşti de spionaj, despre care afirmă că rareori părăsesc zona.
Potrivit insurgenţilor, Alloush a fost ucis în timp ce participa la o reuniune cu alţi lideri insurgenţi, în zona Marj, în al-Ghouta care, în ultimele câteva săptămâni, a fost ţinta unui important asalt al forţelor siriene.
Jaysh al-Islam este una dintre principalele grupări rebele care au participat recent la o reuniune a opoziţiei susţinute de Arabia Saudită la Riyadh şi care face parte din echipa de negociere ce urmează să participe la negocieri, prevăzute la Geneva, cu reprezentanţi ai Guvernului al-Assad.
Înainte să înfiinţeze Jaysh al-Islam, Alloush a fondat Liwa al-Islam (Brigada Islamului), împreună cu tatăl său, Abdallah, un cleric sirian salafist care trăieşte în Arabia Saudită. El a absolvit studii postuniversitare religioase la o universitate saudită.
Alloush - eliberat de către autorităţile siriene la începutul conflictului, în 2011, odată cu numeroşi alţi deţinuţi islamişti - a fost criticat dur pentru reprimarea unor disidenţi în zona asupra căreia deţinea controlul.
Unii activişti l-au acuzat de răpirea mai multor personalităţi disidente.