Bashar al-Assad: Franta se confrunta cu situatia prin care trece Siria de 5 ani

Iulian Popescu | 14.11.2015

Bashar al-Assad a declarat imediat după atentate că Franța s-a confruntat vineri seara cu o situație prin care Siria trece de cinci ani, iar sâmbătă a mai precizat că toate aceste tragedii sunt rezultatul politicii eronate a statelor occidentale în Orientul Mijlociu.

Pe aceeași temă

 

Politica Franței în Orientul Mijlociu a contribuit la "expansiunea terorismului", a declarat sâmbătă președintele sirian Bashar al-Assad.

 

"Politicile eronate adoptate de țările occidentale, îndeosebi de Franța, în regiune au contribuit la expansiunea terorismului", a spus Al-Assad, citat de agenția oficială siriană Sana. Potrivit sursei citate, președintele Al-Assad a făcut această declarație în timp ce primea o delegație franceză condusă de deputatul Thierry Mariani (din partea partidului Republicanii, de opoziție).

 

"Atacurile teroriste care au vizat capitala franceză nu pot fi disociate de ceea ce s-a întâmplat recent la Beirut, nici de ceea ce se întâmplă de cinci ani de zile în Siria", a apreciat Al-Assad, făcând referire la atentatul comis joi de Statul Islamic într-un fief al Hezbollah din capitala libaneză și în care și-au pierdut viața 44 de oameni.

 

***

 

Franța a lansat în Siria, la sfârșitul lunii septembrie, raidurile aeriene împotriva ISIS.

 

Președintele Hollande a susținut mereu că problema Siriei și a terorismului din zonă nu poate fi rezolvată cât timp Assad este la putere în Damasc,acesta fiind parte a problemei și nu soluția, cum încearcă Rusia să demonstreze.

 

În Europa, Franța și Germania sunt principalele state care doresc înlocuirea lui Assad.

 

CITIȚI ȘI: Hollande dupa vizita lui Assad la Moscova: Nu trebuie consolidat regimul de la Damasc

 

Hollande a aratat de mai multe ori ca trebuie gasita o solutie politica, dar “Bashar al-Assad nu este solutia, el este problema”.

 

Peste 250.000 de oameni si-au pierdut viata in razboiul civil din Siria, incepand din Martie 2011. Alte cateva milioane au fost stramutate atat in interiorul grantielor, cat si in afara tarii, marea lor majoritate luand drumul Occidentului.

 

Situatia a fost agravata dupa ce rusii au decis sa intervina militar in Siria, in sprijinul aliatului lor Assad. Aviatia rusa a inceput sa lanseze atacuri la 30 Septembrie; mai mult, fortele navale ruse au lansat rachete de croaziera de pe navele stationate in Marea Caspica.

 

Problema este ca, in timp ce Moscova sustine ca duce o campanie antiterorista in Siria, in special impotriva gruparii Stat Islamic, datele releva faptul ca Rusia minte. Marea majoritate a loviturilor lansate de armata rusa in Siria au vizat zone si pozitii ale rebelilor moderati anti-Assad sustinuti de Occident.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22