Bashar al-Assad, Rusia și aliatii pregatesc o ofensiva masivă la sol in Siria

Paul Cristescu | 01.10.2015

În Siria se pregătește o ofensivă la sol majoră a lui Bashar al-Assad și aliaților săi – Hezbollah și iranieni- care va fi susținută aerian de avioanele de luptă rusești, scrie Reuters.

Pe aceeași temă

 

Dupa ce miercuri a lansat lovituri aeriene asupra a opt pozitii ale Statului Islamic, Rusia a sustinut, in a doua zi a operatiunii militare, ca a distrus in total 12 pozitii ale jihadistilor ISIL in doar 24 de ore, relateaza BBC. Aeronavele de razboi ale Rusiei au bombardat si puncte din provinciile Homs si Hama. Dintre cele 12 pozitii ale Statului Islamic tintite de rusi, au fost distruse un centru de comanda si doua depozite de arme, transmite ziare.com

 

SUA si aliatii sau au acuzat ca raidurile Rusiei au vizat rebeli recrutati si antrenati de CIA,care ameninta regimul lui Bashar al-Assad, inclusiv Armata Libera Siriana. Moscova neaga vehement si spune ca loviturile sale vizeaza doar jihadistii de la ISIL.

 

"Loviturile aeriene ale Rusiei vor fi în curând însoţite şi de armata siriană şi aliaţii săi", a dezvăluit una dintre sursele familiarizate cu evoluţiile politice şi militare din cadrul acestui conflict. "Este posibil ca viitoarele operaţiuni terestre să se concentreze în regiunile Idlib şi Hama", au adăugat aceleaşi surse.

Operaţiunea de amploare are ca scop recuperarea teritoriilor pierdute de trupele guvernamentare ale preşedintelui Assad în atacurile rebelilor sirieni. Viitoarea coaliţie militară în Siria între Rusia şi ceilalţi aliaţi principali ai regimului de la Damasc - Iranul şi gruparea Hezbollah- să se concentreze pe recuperarea zonelor din nord-vestul Siriei, capturate la începutul acestui an printr-un avans susţinut în teritoriu al  insurgenţilor. La operaţiuni vor participa şi irakienii,  informează Reuters, preluată de Agerpres.

Până acum, sprijinul militar iranian acordat Damascului s-a concentrat mai mult pe consiliere militară. Iranul a mobilizat şi miliţiile şiite, inclisiv pe cele irakiene şi o parte dintre cele afgane pentru a lupta alături de forţele guvernamentale siriene. Hezbollahul libanez, care este sprijinit de Iran, a luptat alături de armata siriană chiar de la începutul conflictului.

Rusia, primele lovituri aeriene in Siria. Rebelii acuza ca tinta nu este ISIS, ci opozitia

Forţele ruse au declanşat, miercuri, primele lovituri aeriene în Siria, împotriva unor obiective ale Statului Islamic, între care şi provinciile Homs şi Hama, din vestul ţării unde forţele guvernamentale luptă împotriva insurgenţilor din aceste regiuni unde nu domină Statul Islamic. Alianţa unor grupuri insurgente, între care Frontul Nursa care are legături cu Al-Qaida şi puternicul grup Ahrar al-Sham a avansat rapid şia cucerit provincia Idlib, alungând în totalitate guvernul regional din zona frontierei cu Turcia. 

***

Anuntul lansarii primelor lovituri aeriene a fost facut miercuri, de purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii:

“In conformitate cu decizia Comandantului Suprem al Fortelor Armate ale Federatiei Ruse, Vladimir Putin, avioane ale Fortelor Aeriene si Spatiale ale Federatiei Ruse au inceput operatiunea aeriana prin atacuri tintite asupra obiectivelor de la sol ale gruparii Stat Islamic in Republica Araba Siria”, a transmis general-maiorul Igor Konasenkov, citat de agentiile TASS si RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Un responsabil de la Pentagon a declarat, sub protecția anonimatului, că avioanele rusești au atacat forțele opoziției moderate, nu cele ale SI, iar un lider al acestei opoziții a acuzat Rusia că raidurile au provocat zeci de victime în rândul civililor.

În replică, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenția EFE, a declarat că aviația rusă a atacat opt obiective aparținând SI în zonele muntoase din Siria, fără să fi produs victime colaterale în rândul populației și nici pagube în infrastructurile civile.

Activişti sirieni susţin că niciuna dintre zonele bombardate de către avioanele ruse nu este controlată de Statul Islamic şi că populaţia din aceste zone a suferit pagube importante.

Rusia a executat lovituri aeriene în cinci oraşe din Siria, între care Zafaraneh, Rastan, Talbiseh, Makarmia and Ghanto, aflate la Nord de Homs. 36 de persoane, inclusiv 5 copii au murit  în urma acestor atacuri, potrivit LCC (Comitetul de Coordonare Local).

Actiunea derulata de aviatia militara rusa a fost transmisa catre Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, a mai aratat oficialul rus. Desfasurarea de forte aeriene in Siria vine la scurt timp dupa ce presedintele Putin a primit cu unanimitate un vot de sustinere in Parlamentul de la Moscova. Primele atacuri au avut loc in apropierea orasului Homs, transmite si Digi 24.

De altfel, o coalitie internationala condusa de Statele Unite a inceput deja sa lanseze atacuri aeriene impotriva teroristilor Stat Islamic din Siria si Irak. Cu cateva zile in urma, si Franta a anuntat ca a lansat lovituri din aer impotriva jihadistilor, intr-un efort occidental coordonat de a combate gruparea terorista care a castigat vaste teritorii in Irak si Siria.

Siria a fost unul dintre subiectele cele mai tensionate la recenta Adunare Generala a Natiunilor Unite.

Presedintii SUA si al Rusiei, Barack Obama, respectiv Vladimir Putin, s-au contrat de la tribuna. In timp ce liderul american afirma ca Moscova sustine un regim criminal condus de dictatorul Bashar al-Assad, acuzat de Occident de crima impotriva propriului popor, Putin reproseaza Vestului si SUA in special ca incearca sa orchestreze caderea lui Assad, fapt ce poate fi dispus doar prin votul sirienilor, sustine liderul de la Kremlin.

CITIȚI ȘI: Kerry: SUA nu se opun raidurilor rusesti in Siria dacă vizeaza ISIS, nu opozitia

Franta cere Rusiei garantii ca tintele bombardamentelor din Siria sunt teroristii

Rusia, primele lovituri aeriene in Siria. Rebelii acuza ca tinta nu este ISIS, ci opozitia

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22