Bătălia pentru Bahmut: Rusia a adus întăriri și atacă puternic pozițiile defensive ale ucrainenilor

L. G. | 07.04.2023

Kievul a declarat vineri că Rusia şi-a concentrat toate eforturile pentru cucerirea completă a oraşului Bahmut, din estul ţării, calificând situaţia de aici drept „dificilă".

Pe aceeași temă

Moscova a avut un succes tactic în unele locuri, dar a plătit un preţ foarte mare pentru aceasta, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comandamentului operativ 'Est' al forţelor ucrainene, Serhii Cerevatîi, care susţine că Ucraina controlează situaţia de la Bahmut şi înţelege intenţiile Rusiei.

„Situaţia este dificilă, inamicul îşi concentrează toate eforturile pentru a captura Bahmut. Cu toate acestea, el suferă pierderi importante şi nu atinge un succes strategic", a afirmat Cerevatîi.

„Toate deciziile sunt luate cu scopul de a nu permite inamicului să străpungă apărarea noastră, pentru a-i provoca pagube maxime şi a ne păstra personalul", a spus el.

Asaltul Rusiei asupra Bahmut, un mic orăşel din regiunea Doneţk, se află în centrul celei mai mari bătălii de la invazia lansată de Moscova la 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei.

„Pentru succesul tactic în unele locuri, inamicul plăteşte un preţ exorbitant şi îşi pierde potenţialul de luptă în fiecare zi", a mai spus Cerevatîi.

Ministerul britanic: Trupele ruse avansează în Bahmut

Declaraţiile purtătorului de cuvânt ucrainean intervin după ce Ministerul britanic al Apărării a anunţat anterior, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, că forţele ruse au cucerit centrul oraşului Bahmut şi ameninţă o rută-cheie de aprovizionare a forţelor ucrainene dinspre vest, potrivit Reuters.

Serviciul de Informații Militare din Regatul Unit consideră că trupele ruse au „recăpătat un oarecare impuls în bătălia pentru Bakhmut” și „probabil că au avansat în centrul orașului”.

„La nivel local, comandanții trupelor Wagner și ai Ministerului Apărării din Rusia și-au încetat disputele în curs și și-au îmbunătățit cooperarea”, a declarat serviciul de informații militare din Marea Britanie în raportul său zilnic de vineri.

Trupele aeroportate ruse sunt probabil să fi furnizat întăriri și, în general, „Rusia folosește din nou artileria mai eficient”.

 „Cele mai intense bătălii” se desfășoară în orașele din estul Ucrainei Bakhmut, Avdiivka și Mariinka, cu trupele ucrainene concentrate pentru apărarea orașului Bahmut în încercarea de a epuiza tripele, a declarat joi armata ucraineană.

Dacă se confirmă, raportul britanic sugerează că forţele ucrainene se află sub o presiune severă, la două zile după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că acestea se vor retrage dacă vor fi în pericol de încercuire.

Patronul grupului privat paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, declarase luni că forţele ucrainene nu par decise să se retragă din Bahmut, dar, chiar dacă ar face-o, trupele sale ar avea nevoie de mai mult sprijin din partea armatei regulate ruse înainte de a încerca să avanseze mai departe.

Doneţkul (est) este una din cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în septembrie trecut - Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud)- pe care Rusia încearcă să le ocupe în întregime. Moscova le-a anexat, controlându-le doar parţial, după ce a eşuat în cucerirea Kievului la începutul invaziei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22