Pe aceeași temă
Este cea mai mare operatiune a trupelor irakiene de la retragerea trupelor americane din 2011, anunta Reuters.
La operatiune participa 30 000 de soldati irakieni, alaturi de militiile Peshmerga formate din kurzi si din luptatori care fac parte din mai multe triburi sunite. In Mosul se afla in prezent intre 4000 si 8000 de luptatori ai Statului Islamic.
La lupta participa si 3000 de soldati turci, Irakul cerand in mod repetat retragerea acestora, prezenta lor fiind vazuta ca o incalcare a suveranitatii sale. Autoritatile de la Ankara au refuzat insa sa dea curs solicitarii venite din partea irakienilor.
Haider Abadi, premierul irakian, a declarat ca militanii ISIS vor fi invinsi iar cei peste un milion de cetateni ai orasului Mosul vor scapa de teroarea impusa de acestia.
Stephen Townsend, comandatul coalitiei condusa de SUA, a declarat ca lupta ar putea dura cateva saptamani iar Ash Carter, secretarul de stat american, a afirmat ca "aceasta lupta va fi una decisiva" si ca irakieni vor reusi sa elibereze atat Mosulul cat si restul tarii de ura si brutalitatea ISIS.
Daca Statul Islamic va pierde orasul Mosul, orasul Raqqa din Siria va ramane singura baza militara serioasa a ISIS.
Cateva sute de soldati din militiile kurde Peshmerga lupta de asemenea pentru eliberarea mai multor sate din estul orasului Mosul, in timp ce armata irakiana ataca din sud.
Militiile şiite iraniene participa de asemenea la aceasta operatiune, premierul irakian anuntand insa ca in Mosul vor intra doar armata si politia irakiana, pentru a impiedica orice posibila violenta sectara, Mosul fiind un oras sunnit. Turcia si Arabia Saudita, state majoritar sunite, au avertizat ca noi acte de violenta pot izbucni daca militiile şiite iraniene ajung in Mosul.
Civilii au fost avertizati in privinta ofensivei de astazi prin mii de fluturasi imprastiati desupra orasului. Acestia au fost sfatuiti sa evite locurile in care se afla militatii ISIS si sa ramana acasa, autoritatile irakiene incercand sa evite astfel un eventual exod care ar fi complicat operatiunea.
ONU a anuntat insa ca se pregateste pentru o mare criza umanitara, avertizand ca sute de mii de civili vor ramane fara locuinte si ca unii dintre acestia vor fi folositi ca scuturi umane sau chiar gazati.