BBC își suspendă temporar activitatea în Rusia de teama represaliilor autorităților de la Moscova

L. G. | 04.03.2022

BBC a anunțat vineri că suspendă temporar activitatea jurnaliștilor săi în Federația Rusă, în timp ce evaluează implicațiile noii legislații adoptate de autoritățile ruse, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

În urma modificărilor legislative din Rusia prin care vor fi incriminate fapte ca „dezinformarea” cu privire la acțiunile armate sau furnizarea de „informații false”, BBC News a anunțat că se nevoită să „suspende temporar activitatea tuturor jurnaliștilor BBC News și a personalului tehnic de pe teritoriul Federației Ruse”, a comunicat cunoscutul trust de presă.

BBC News va continua să transmită în limba rusă din afara Rusiei.

„Siguranța personalului nostru este esențială și nu suntem pregătiți să-i expunem la riscul urmăririi penale doar pentru că își fac treaba”, a declarat directorul general al BBC, Tim Davie, într-un comunicat.

„Aș dori să aduc un omagiu tuturor, pentru curajul, determinarea și profesionalismul lor”, a adăugat Davie.

Declarația completă a lui Tim Davie, directorul general al BBC:

„Această legislație pare să incrimineze activitatea jurnalismului independent. Nu ne lasă altă opțiune decât să suspendăm temporar activitatea tuturor jurnaliștilor BBC News și a personalului lor de sprijin din Federația Rusă, în timp ce evaluăm implicațiile complete ale acestei evoluții nedorite. Serviciul nostru de știri BBC în limba rusă va continua să funcționeze din afara Rusiei.

Siguranța personalului nostru este primordială și nu dorim să-i expunem la riscul urmăririi penale doar pentru că își fac treaba. Aș dori să le aduc un omagiu tuturor, pentru curajul, determinarea și profesionalismul lor.

Rămânem angajați să punem la dispoziție informații precise și independente pentru publicul din întreaga lume, inclusiv pentru milioanele de ruși care folosesc serviciile noastre de știri. Jurnaliștii noștri din Ucraina și din întreaga lume vor continua să relateze despre invazia Ucrainei.”

 Cenzura adoptată oficial la Moscova

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, Rusia urmează să adopte pedepse grele împotriva raportărilor „neoficiale” și a „dezinformarii” cu privire la invazia sa în Ucraina.

Vineri, parlamentul țării, dominat de partidul care-l susține pe Putin, se va întruni într-o sesiune specială pentru a lua în considerare legalizarea unui proiect de lege care va face din raportarea „neoficială” a invaziei o crimă pedepsită cu până la 15 ani de închisoare, a spus Price într-un comunicat din 2 martie. .

„Rusia este angajată într-un război neprovocat împotriva Ucrainei. Acasă, Kremlinul este angajat într-un atac total asupra libertății presei și a adevărului, iar eforturile Moscovei de a induce în eroare și de a suprima adevărul invaziei brutale se intensifică”, a spus Price. „Poporul Rusiei nu a ales acest război. Putin a făcut-o”.

„Ei au dreptul să afle despre moartea, suferința și distrugerea cauzate de guvernul lor asupra poporului ucrainean. Poporul Rusiei are, de asemenea, dreptul să afle despre costurile umane ale acestui război fără sens pentru propriii soldați”.

Moscova a afirmat că legislația este concepută pentru a combate informațiile false despre războiul Rusiei în Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22