BBC scos de pe FM in Rusia

Mariana Nebesnea | 24.08.2007

Pe aceeași temă

Vineri, 17 august, Bolsoe Radio, singura statie FM din Moscova care retransmitea emisiunile BBC in limba rusa, a intrerupt colaborarea cu compania britanica. BBC in limba rusa va putea fi in continuare ascultat doar pe unde medii in Moscova, Petersburg si Ekaterinburg.

Boris Boiarskov, seful autoritatii federale care acorda licente, spune ca a controlat documentele celor de la Bolsoe Radio si a descoperit ca, in licenta, nu se mentioneaza retransmiterea programelor BBC pe 99,6 FM. Asa ca le-a cerut noilor proprietari ai frecventei, grupul de investitii Finam, sa intre in legalitate. Grupul Finam a rupt orice relatie contractuala cu BBC, de vineri, 17 august, ora 17. Cu cateva zile in urma, Finam tocmai preluase Bolsoe Radio, un post infiintat recent, cu o audienta foarte mica. Odata cu BBC, Bolsoe Radio a intrerupt si retransmiterea postului rusesc pentru strainatate, Golos Rossii. Reprezentantul grupului Finam afirma ca licenta prevede ca postul de radio sa produca toate emisiunile difuzate. BBC are insa o copie dupa licenta, care indica faptul ca doar 60% din emisiuni trebuie produse de Bolsoe Radio, iar din restul de 40 de procente, 18% sunt emisiuni realizate in strainatate. Seful autoritatii care acorda licente nu neaga autenticitatea informatiilor despre cele 18% produse in afara Rusiei, insa pretinde ca licenta ar fi trebuit sa mentioneze clar BBC-ul. Boiarskov spune ca BBC s-ar putea intoarce pe FM "daca vor participa la concursurile (pentru frecvente - n. red.) care se vor desfasura pentru Moscova".

Scoaterea BBC de pe 99,6 FM este surprinzatoare. Emisiunile in limba rusa au ajuns pe aceasta frecventa, potrivit influentului cotidian Kommersant, in urma unui aranjament facut direct cu Kremlinul. BBC a discutat cu adjunctul sefului administratiei prezidentiale, Vladislav Surkov, si cu seful Agentiei Federale care se ocupa de mass-media, Mihail Seslavinski. Atunci s-a decis crearea conditiilor pentru retransmiterea BBC pe FM. Cand Bolsoe Radio a luat licenta in 2006, s-a stiut ca aceasta frecventa este pentru BBC care a avut "sprijin politic". Acum, insa, "situatia politica s-a schimbat", citeaza Kommersant o sursa anonima din apropierea administratiei. Nimanui nu-i este clar de ce s-a suparat Kremlinul pe BBC. Din aprilie 2007, de cand emite Bolsoe Radio si pana astazi, sectia rusa a BBC nu s-a remarcat decat prin protestele pe care a reusit sa le starneasca in randul emigrantilor rusi pentru pozitia pro-Kremlin. Autorii unei scrisori de protest impotriva liniei editoriale a BBC, semnate de peste 1.000 de persoane, in frunte cu Vladimir Bukovski si Oleg Gordievski, sugereaza ca BBC ar fi fost confiscat de Kremlin, in sectia rusa fiind promovate persoane in care autoritatile moscovite pot avea incredere. Asa se face ca redactor-sef al sectiei ruse este un ziarist care a lucrat multi ani in perioada sovietica la agentia oficiala TASS si care a colaborat cu KGB (fapt recunoscut chiar de el), iar in functiile de editori sunt promovati tineri care provin din familiile nomenklaturii comuniste sau din familii de kaghebisti si care au studiat la scoli prestigioase unde numai odraslele celor apropiati de primul cerc al puterii comuniste aveau acces. In acest timp, continua scrisoarea de protest, sefa sectiei ruse, Sarah Gibson - care are doar vagi notiuni de limba rusa, in timp ce majoritatea covarsitoare a activitatii de productie a sectiei se desfasoara la Moscova -, are o influenta nesemnificativa asupra redactiei. Cei mai buni jurnalisti ai sectiei ruse au fost treptat inlaturati, calitatea emisiunilor BBC fiind astazi inferioara multor posturi private de radio. Conducerea BBC a respins toate acuzatiile din scrisoarea de protest.

Potrivit BBC, intreruperea retransmiterii emisiunilor de catre Bolsoe Radio este rezultatul inrautatirii bruste a relatiilor dintre Marea Britanie si Rusia. Insa nu putini sunt cei care cred ca de tot acest scandal avea nevoie inainte de toate BBC, in incercarea de a mai tempera din criticile extrem de dure la care este supus pentru felul in care reflecta evolutiile politice din Rusia.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22