BBC: Talibanii au ucis cel puțin 20 de civili în Valea Panjshir, bastionul rezistenței afgane

Redactia | 13.09.2021

Cel puțin 20 de civili au fost uciși în Valea Panjshir din Afganistan, bastionul rezistenței afgane în care au avut loc lupte între talibani și forțele opoziției.

Pe aceeași temă

Comunicațiile au fost întrerupte în vale, ceea ce a făcut ca relatările să fie dificile, dar BBC a obținut dovezi despre crimele talibanilor. Aceasta, deși anunțaseră că oamenii se pot întoarce în siguranță la viața lor de zi cu zi.

Imagini obținute de BBC arată un bărbat în haine militare, pe un drum din Panjshir, înconjurat de luptători talibani. Aceștia trag mai multe focuri de armă, iar bărbatul se prăbușește la pământ. Nu este clar dacă bărbatul ucis era membru al rezistenței - uniformele militare sunt obișnuite în regiune. În înregistrarea video, un martor a spus că este vorba despre un civil.

BBC a obținut informații că au existat cel puțin 20 de astfel de morți în Panjshir.

Una dintre victime este un negustor și tată a doi copii, numit Abdul Sami. Surse locale au declarat că bărbatul nu a fugit când talibanii au avansat în regiune, spunând: „Sunt doar un biet proprietar de magazin și nu am nimic de-a face cu războiul”.
Dar a fost arestat și acuzat că a vândut cartele SIM luptătorilor din rezistență. După câteva zile, trupul i-a fost aruncat lângă casă. Martorii care i-au văzut cadavrul au spus că avea semne de tortură.

Când talibanii au preluat puterea, luna trecută, singura regiune care a opus rezistență a fost Valea Panjshir, un bastion al rezistenței în Afganistan. Sub comandantul Ahmad Shah Massoud, regiunea a respins atât forțele sovietice, cât și talibanii.

Fiul lui Massoud, Ahmad, este cel care a condus de data aceasta rezistența împotriva talibanilor, dar săptămâna trecută grupul militant a declarat victoria postând imagini cu luptătorii care au ridicat steagul în fața biroului guvernatorului provinciei.

Forțele de rezistență au promis să continue lupta, iar Ahmad Massoud a făcut apel la o „răscoală națională” împotriva talibanilor.

Când talibanii au intrat în vale, ei i-au încurajat pe locuitori să-și continue viața ca și până acum.

„Ar trebui să-și desfășoare activitățile zilnice. Dacă sunt vânzători, pot merge la magazinele lor. Dacă sunt fermieri, pot merge la fermele lor. Suntem aici pentru a proteja viața și familiile lor”, a spus un purtător de cuvânt al talibanilor, Malavi Abdullah Rahamani.

În schimb, oamenii au încercat să fugă și cozi lungi de vehicule s-au format sub vârfurile stâncoase ale văii.

Talibanii au negat că nu se vor răzbuna pe civili. Dar, după relatările despre uciderea unor membri ai minorității Hazara și a unei polițiste, este un nou semn că realitatea de pe teren este diferită de promisiunile talibanilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22