Pe aceeași temă
Este vorba deppre Gheorghe Galbura, care ar fi refuzat să se supună deciziei sale și a plecat în fruntea unui contingent de militari moldoveni la un exercițiu al NATO în Ucraina, conform Deschide.md.
Într-o conferință de presă, Igor Dodon a cerut de asemenea premierului declanșarea unei anchete pentru identificarea tuturor persoanelor care au sfidat interdicția sa privind participarea Republicii Moldova, cu un grup de militari, la exercițiul "Rapid Trident 2017' din Ucraina.
Dodon a declarat că el interzice militarilor moldoveni să părăsească teritoriul republicii fără acceptul său scris.
"În temeiul articolului 87, aliniatul 4 din Constituție, a articolelor 26 și 29 din Legea cu privire la apărarea națională, în calitate de comandant suprem al forțelor armate, am semnat un ordin prin care interzic participarea militarilor din cadrul forțelor armate ale Republicii Moldova la exerciții, operațiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri oficiale și oricare alt tip de activitate peste hotare, fără acordul prealabil al comandantului suprem. Acest ordin se va aduce la cunoștința întregului efectiv al forțelor armate și este obligatoriu pentru executare", a anunțat el.
"Nimeni nu părăsește teritoriul Republicii Moldova fără acceptul scris al comandantului suprem. S-a terminat cu interpretările, stagiile și exerciții militare! Gata!", a declarat Dodon în conferința de presă.
Guvernul moldovean a aprobat miercuri participarea militarilor moldoveni la exercițiul "Rapid Trident" din Ucraina, chiar dacă anterior Igor Dodon anunțase că interzice contingentului de militari moldoveni să participe la acest eveniment.
Premierul Pavel Filip a subliniat că "guvernul este obligat prin lege să asigure dezvoltarea capabilităților armatei naționale", cerând ministrului adjunct al apărării, Gheorghe Galbura, și ministrului justiției, Vladimir Cibotaru, să identifice soluții pentru evitarea unor astfel de blocaje.
Imediat, Dodon a anunțat suspendarea hotărârii de guvern menționate, acuzând executivul de încălcarea prevederilor legislației în vigoare cu privire la apărarea națională.
Reprezentanții guvernului au anunțat că militarii moldoveni vor participa la exercițiul internațional indiferent de decizia președintelui.
Având în vedere că președinția nu a prezentat atunci un document oficial la Curtea Constituțională privind motivele care au stat la baza suspendării hotărârii de guvern, decizia președintelui nu a putut fi considerată legală.
"Rapid Trident 2017' se desfășoară în perioada 7-23 septembrie la centrul militar Yavoriv din Ucraina.
La exercițiu participă circa 1.800 de militari din 14 țări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, România, Turcia, Ucraina, Marea Britanie și SUA.
"Gâlceava" de la Chișinău a trecut Oceanul în SUA, unde John McCain, unul din cei mai influenți senatori republicani, s-a declară dezamăgit de decizia luată de Igor Dodon, într-o postare pe Twitter, citată de Deschide.md. "Sunt dezamăgit să văd că președintele Republicii Moldova a respins participarea țării sale la exercițiul NATO", a scris McCain, președintele Comisiei de apărare din Senatul american.