Pe aceeași temă
Câteva sute de manifestanți au protestat la Poarta Brandenburg, la sediul Ministerului Justiţiei, la apelul filialei germane a Adunării Naţionale Catalane (ANC). Unii purtau pancarte pe care se putea citi ”Eliberaţi-l pe Puigdemont şi pe deţinuţii politici catalani” şi ”Spania nu este o democraţie” şi au agitat steaguri catalane. ”Ceea ce vrem să spunem este simplu: eliberaţi-ne politicienii catalani aleşi”, spune Monica Zaldivar, 34 de ani, care crede că puterea spaniolă instrumentalizează justiţia pentru a-i viza pe liderii separatişti în loc să încerce să caute o soluţie politică.
Puigdemont le-a transmis duminică, din închisoare, un mesaj audio susţinătorilor săi, invitându-i ”să nu lase garda jos în faţa unui stat care se comportă tot mai mult în mod autoritarist”, subliniind că au ”tot dreptul să-şi hotărască viitorul”.
În paralel, în Catalonia, câţiva zeci de membri ai ”Comitetelor Apărării Republicii” - grupări locale de locuitori care apără secesiunea - au blocat autostrada AP-7 între Catalonia şi Franţa, ridicând bariere pe drumuri cu taxă, pentru ca automobiliştii să nu mai plătească, potrivit unor imagini televizate. Ei intenţionează să participe la o ”mobilizare permanentă” - prin ”nesupunere civilă” -, cu scopul de a obliga statul spaniol să negocieze cu mişcarea lor, scrie News.ro.
Background
Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont a fost reținut de poliția germană
Partidele separatiste au fost ”decapitate” de o serie de inculpări şi încarcerări, şi de arestarea pe 25 martie, în Germania, a lui Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia în urmă cu cinci luni. Fostul preşedinte catalan, destituit de Guvernul de la Madrid în urma declarării unilaterale a indendenţei Cataloniei pe 27 octombrie, este deţinut în oraşul german Neumünster. El aşteaptă hotărârea unui tribunal din Kiel, în nordul Germaniei, prin care ar putea fi predat justiţiei spaniole. Justiţia germană dispune de 60 dezile să ia o hotărâre.
Partidele separatiste au fost ” ” de o serie de inculpări şi încarcerări, şi de arestarea pe 25 martie, în Germania, a lui Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia în urmă cu cinci luni. Fostul preşedinte catalan, destituit de Guvernul de la Madrid în urma declarării unilaterale a indendenţei Cataloniei pe 27 octombrie, este deţinut în oraşul german Neumünster. El aşteaptă hotărârea unui tribunal din Kiel, în nordul Germaniei, prin care ar putea fi predat justiţiei spaniole. Justiţia germană dispune de 60 dezile să ia o hotărâre.
Anunțul a fost făcut chiar de avocatul său, Jaume Alonso Cuevilla. Aflat iniţial în Finlanda, Puigdemont a reuşit să evite aplicarea mandatului şi a părăsit ţara. Acesta se îndrepta spre Belgia. Autorităţile germane confirmă arestarea lui Carles Puigdemont, transmite Reuters.
Autorităţile din Germania au confirmat că fostul lider catalan Carles Puigdemont a fost arestat duminică în landul nordic Schleswig-Holstein, după ce Spania a emis un mandat internaţional de arestare pe numele său,.
Poliţia a informat printr-un comunicat că Puigdemont este a fost reţinut în aproierea autostrăzii A7 care leagă oraşul Flensburg de o regiune aflată lângă graniţa cu Danemarca. "Poliţia din Schleswig-Holstein nu poate oferi mai multe detalii momentan", se spune în comunicat.
***
Curtea Supremă de la Madrid a emis, vineri, mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemon.
În total, Curtea Supremă de la Madrid a decis judecarea a 25 de politicieni separarişti pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului. Cinci lideri catalani au fost arestaţi vineri, printre care se numără şi Jordi Turull, candidatul pentru funcţia de premier.
La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.