Pe aceeași temă
“Moscova trebuie să pună capăt ocupației teritoriului suveran al Ucrainei. Crimeea este încă un teritoriu suveran al Ucrainei”, a declarat Joe Biden, într-o conferință organizată de Kiev în timpul vizitei vicepreședintelui american.
“Invazia Crimeii de către Rusia nu va fi niciodată acceptată de Statele Unite, nici de comunitatea internațională”, a adăugat el., citat de Agerpres
Biden a cerut Moscovei să resepecte angajamentele din acordurile de la Minsk, care prevăd preluarea controlului de către Ucraina a graniței sale cu Rusia, din care 20% (400 de km) se află în prezent în mâinile separatiștilor proruși, precum și retragerea militarilor și a mercenarilor străini.
Kievul și statele occidentale acuza Rusia că sprijină militar rebelii din estul Ucrainei și că a desfășurat trupe în aceste zone. Moscova respinge însă orice implicare militară în conflictul care a făcut peste 8.000 de morți din aprilie 2014 și nu admite decât prezența 'voluntarilor' plecați să lupte alături de insurgenți.
Ucraina va primi un nou ajutor financiar, de 190 de milioane de dolari
Pe de altă parte, Biden a anunțat un nou ajutor acordat Ucrainei, dar condiționat: să lupte împotriva corupției, domeniu în care Kievul nu a făcut prea multe.
'Este absolut crucial pentru Ucraina să elimine cancerul corupției. Ucraina se află într-un punct de cotitură — ceea ce se întâmplă anul următor este de natură să determine soarta țării pentru generațiile care vor urma', a afirmat Biden, citat de Agerpres.
'Acest lucru presupune decizii dificile', însă 'atât timp cât veți continua să faceți progrese în lupta împotriva corupției și să construiți viitorul întregii Ucraine, Statele Unite ale Americii vă vor sprijini', a spus el.
Statele occidentale care susțin Ucraina au cerut în mod repetat autorităților de la Kiev să-și respecte promisiunile de reformă făcute în cadrul unui program de salvare internațional în valoare de 40 de miliarde de dolari care vizează să sprijine economia țării sfâșiate de război, care s-a aflat aproape de faliment după ani de corupție și proastă gestionare economică.
Lupta împotriva corupției este un subiect-cheie al vizitei lui Joe Biden în Ucraina, mai scrie Agerpres. După aproape doi ani de la schimbarea regimului în Ucraina și în pofida promisiunilor noilor săi conducători, acest flagel continuă să cangreneze țara, sub perfuzia financiară a Occidentului, iar unii merg până acolo încât îi acuză pe Poroșenko și pe Iațeniuk că acoperă corupția apropiaților lor.
Criticile cele mai virulente îl vizează pe procurorul general Viktor Șokin, considerat omul președintelui.
Potrivit responsabilului american, Kievul trebuie să 'reformeze parchetul general cu scopul de a favoriza eforturile anticorupție în loc să le împiedice'.