Biden scandalizează Biserica Catolică din SUA din cauza susținerii avortului și a minorității LGBT

Laurentiu Gheorghe | 14.06.2021

Episcopii romano-catolici din SUA se întrunesc săptămâna aceasta pentru a decide dacă politicienii, inclusiv președintele Joe Biden, mai pot fi împărtășiți dacă susțin avortul și comunitatea LGBT.

Pe aceeași temă

Biden, al doilea președinte catolic din istoria SUA, după John F. Kennedy, i-a alarmat pe unii lideri ai bisericii din cauza susținerii exprimate pentru drepturile reproductive și căsătoria între persoane de același sex, lucruri contradictorii cu învățămintele catolice, relatează Reuters.

Conferința Episcopilor Catolici din SUA va decide vineri în cadrul reuniunii sale anuale dacă să ceară Comitetului privind Doctrina să redacteze un document cu privire la Împărtășanie, o taină centrală în credința catolică.

Dacă episcopii vor decide să ceară comisiei redactarea unui astfel de document acesta ar putea fi o respingere simbolică puternică a celor care susțin idei care sunt contrare învățăturilor bisericii, printre care Biden și alți catolici care sprijină căsătoriile homosexuale și dreptul la avort.

Episcopii ar urma apoi să revizuiască documentul la o întrunire din toamnă.

Conferința a publicat în 2004 un comunicat care afirmă că episcopii pot decide individual dacă să refuze acordarea Împărtășaniei politicienilor catolici care susțin drepturile reproductive.

Potrivit catehismului Bisericii Catolice, întreruperea unei sarcini „este grav contrară legii morale”și dragostea maritală ar trebui rezervată uniunii dintre un bărbat și o femeie.

Biden, fost vicepreședinte și senator american, a devenit un apărător înfocat al drepturilor persoanelor LGBT în ultimul deceniu.

De asemenea, de la preluarea mandatului în luna ianuarie, acesta a anulat mai multe restricții federale privind pilulele care induc întreruperea sarcinii pentru a le face mai accesibile.

Biden a propus de asemenea eliminarea unei restricții istorice privind finanțarea avortului din fonduri federale pentru proiectul de buget pe 2022.

Deși președintele american discută cu mândrie despre credința sa și participă săptămânal la slujbă, opiniile sale cu privire la anumite subiecte au devenit „motiv de scandal” în Biserica Catolică, afirmă Bill Depsey, președintele Sycamore Trust, un grup de absolvenți ai Universității catolice Notre Dame care doresc păstrarea tradițiilor catolice.

Sycamore Trust a scris în luna februarie universității pentru a-i cere să nu-l invite pe Biden la deschiderea anului universitar, în pofida tradiției școlii de a invita președinții în exercițiu. Biden a refuzat invitația din cauza unui alt angajament.

Dempsey afirmă că episcopii ar trebui să ia atitudine împotriva lui Biden și a altor politicieni care susțin drepturile reproductive pentru a nu își pierde credibilitatea în rândul credincioșilor.

Într-un sondaj realizat de Pew Research în luna martie se arată că 67% din catolicii americani cred că opiniile lui Biden nu ar trebui să îl descalifice de la taina Împărtășaniei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22