Biden vine în Europa pentru discuții despre războiul din Ucraina și noi sancţiuni împotriva Rusiei

L. G. | 23.03.2022

Biden va veni joi în Europa pentru a participa la trei eveniment majore: summitul NATO, reuniunea liderilor G7 și summitul Uniunii Europene, într-o rară declarație de unitate a Occidentului.

Pe aceeași temă

După invadarea Ucrainei de către armata rusă pe 24 februarie și luptele care se dau de o lună, aliații occidentali, de la Washington la Tokio și Bruxelles și-au coordonat acțiunile regăsind unitatea.

Iar deciziile s-au luat cu mare viteză pentru a pedepsi Kremlinul prin sancțiuni economice și financiare fără precedent și oferind în schimb Kievului armament și ajutor umanitar.

Participarea președintelui SUA, Joe Biden, la cele trei summituri europene, într-un tur de forță de doar 12 ore, este posibilă deoarece toate statele participante și-au armonizat pozițiile și nu vor mai fi necesare negocieri suplimentare pentru adoptarea hotărârilor.

Vineri Biden va călători în Polonia, unde se desfășoară o criză umanitară de proporții, în această țară refugiindu-se peste două milioane de ucraineni iar forțele SUA sunt prezente pentru a sprijini flancul estic al NATO.

Două surse apropiate Casei Albe au declarat pentru Reuters că Joe Biden şi echipa sa elaborează planuri de a impune sancţiuni unor membri ai Dumei de Stat, parlamentul Rusiei, ca represalii la invadarea Ucrainei. Se aşteaptă ca sancţiunile să fie anunţate joi.

Potrivit cotidianului The Wall Street Journal, 300 de membri ai Dumei ar putea fi sancţionaţi. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a menţionat că 'nu au fost luate decizii finale cu privire la cei pe care îi vom sancţiona şi la câţi vom sancţiona'.

„Vom anunţa măsuri punitive suplimentare, ce vor fi aplicate în coordonare cu aliaţii noştri, joi, când preşedintele va avea ocazia să discute cu ei”, a indicat oficialul american.

Consilierul pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, le-a declarat marţi reporterilor că preşedintele Biden va participa joi la o reuniune de urgenţă a NATO, se va întâlni cu ceilalţi lideri ai G7 şi li se va adresa şefilor de stat şi de guvern ai Celor 27 într-un summit al UE.

Biden va lucra cu aceştia pentru faza următoare a asistenţei militare pentru Ucraina, a afirmat Sullivan.

În plus faţă de impunerea de noi sancţiuni Rusiei, Biden va coopera cu aliaţii Statelor Unite pentru înăsprirea celor actuale spre a 'reprima eludarea lor şi a asigura aplicarea lor strictă', a menţionat consilierul său.

Joe Biden a promis că nu va implica Statele Unite într-un conflict direct cu Rusia, dar s-a angajat că acestea vor apăra întregul teritoriu al NATO. El a ordonat suplimentarea trupelor americane pe flancul estic al NATO pentru a-i linişti pe aliaţii îngrijoraţi din zonă.

Cu prilejul vizitei în Polonia, Biden va face o vizită forţelor americane şi se va întâlni cu experţi implicaţi în răspunsul umanitar

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22