Bilanțul cutremurului din Siria și Turcia a depășit 41.000 de morți

L. G. | 15.02.2023

Numărul morților în Turcia și Siria a trecut de 41.000, iar mulți supraviețuitori rămași fără adăpost se confruntă cu temperaturi aproape de îngheț. La opt zile de la cutremur, mai sunt salvări miraculoase

Pe aceeași temă

Președintele turc Tayyip Erdogan a promis că eforturile de salvare a supraviețuitorilor prinși sub dărâmături va continua la mai mult de o săptămână după ce un cutremur devastator a lovit Turcia și Siria, o femeie în vârstă de 77 de ani fiind salvată în cursul zilei de marți.

„Ne vom continua munca până când vom reuși să scoatem ultimul cetățean viu rămas sub clădirile prăbușite”, a declarat Erdogan marți seara, după o ședință a cabinetului desfășurată la sediul Autorității pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD).

Evaluarea daunelor aduse clădirilor, dintre care zeci de mii au fost distruse, va fi finalizată într-o săptămână, iar reconstrucția va începe în câteva luni, a spus el.

„Vom reconstrui toate locuințele și locurile de muncă, distruse sau ajunse de nelocuit din cauza cutremurului, și le vom preda proprietarilor de drept”, a adăugat el. Peste 105.000 de persoane au fost rănite în urma cutremurului, a spus el, peste 13.000 fiind încă internate în spital.

În noaptea de marți spre miercuri, o femeie de 77 de ani, pe nume Fatma Gungor, a fost scoasă în viață de sub dărâmăturile unui bloc de șapte etaje din orașul Adiyaman, la aproximativ 212 ore după primul cutremur, relatează presa.

Printre persoanele salvate marţi se mai numără doi fraţi, în vârstă de 17 şi 21 de ani, scoşi dintr-un bloc de apartamente din provincia Kahramanmaras, precum şi un bărbat şi o tânără, ambii din Siria, salvaţi la Antakya după mai bine de 200 de ore petrecute sub dărâmături. S-ar putea să mai fie şi alte persoane în viaţă care să fie găsite, a declarat un salvator.

 

Seismul de magnitudine 7,8 care s-a produs în zorii zilei de 6 februarie a devastat oraşele din ambele ţări, lăsând mulţi supravieţuitori fără adăpost, expuşi unor temperaturi scăzute de iarnă. În aceste condiţii, intervenţiile încep să se concentreze pe ajutarea celor care au scăpat cu viaţă, cărora trebuie să li se asigure hrană şi adopost.

Însă autorităţile ONU au declarat că faza de salvare se apropie de sfârşit, iar accentul se va pune pe adăposturi, hrană şi şcolarizare.

Mulţi refugiați sirieni care trăiau în Gaziantep (Turcia) din cauza războiului de acasă, au rămas acum fără adăpost în urma cutremurului. Folosesc folii de plastic, pături şi cartoane pentru a-şi improviza corturi în locurile de joacă.

„Nevoile sunt uriaşe, crescând de la o oră la alta”, a declarat Hans Henri P. Kluge, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa. „Aproximativ 26 de milioane de persoane din ambele ţări au nevoie de asistenţă umanitară”, a precizat oficialul. „Există, de asemenea, preocupări tot mai mari cu privire la problemele de sănătate ce pot apărea din cauza vremii reci, a igienei precare, a condiţiilor de salubritate şi a riscului de răspândire a bolilor infecţioase, persoanele vulnerabile fiind deosebit de expuse”, a spus reprezentantul OMS.

La un spital de campanie turcesc din oraşul Iskenderun, situat în sudul ţării, maiorul Beena Tiwari, din armata indiană, a declarat că pacienţii au sosit iniţial cu răni fizice, dar acest lucru se schimbă. „Acum, mai mulţi pacienţi vin cu tulburări de stres post-traumatic, în urma şocului prin care au trecut în timpul cutremurului”, spune ea.

Familiile din Turcia şi Siria şi mai ales copiii se confruntă cu urmările psihologice ale cutremurului. „Ori de câte ori uită, aude un sunet puternic şi apoi îşi aminteşte din nou”, povesteşte Hassan Moaz despre copilul său de 9 ani din Alep, Siria. „Când doarme noaptea şi aude un sunet, se trezeşte şi îmi spune: Tată, replică!”, a relatat el.

Un prim convoi cu ajutoare ONU a intrat în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, dinspre Turcia, prin punctul de trecere Bab al-Salam, recent deschis.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord luni să permită intrarea ajutoarelor ONU din Turcia prin alte două puncte de trecere a frontierei, marcând o schimbare în atitudinea Damascului, care s-a opus mult timp livrărilor transfrontaliere de ajutoare către enclava rebelă.

Aproape 9 milioane de persoane din Siria au fost afectate de cutremur, a declarat ONU, care a lansat un apel de finanţare de 400 de milioane de dolari.

Căutările de supravieţuitori urmau să se încheie în nord-vestul Siriei, a declarat şeful principalului grup de salvare, Căştile Albe.

Rusia a anunţat că îşi încheie activitatea de căutare şi salvare în Turcia şi Siria şi se pregăteşte să se retragă.

Bilanţul provizoriu din Turcia se ridică la 35.3418 morţi, a declarat Erdogan. Peste 5.814 oameni au murit şi în Siria.

Supravieţuitorii s-au alăturat unui exod în masă din zonele afectate de cutremur, părăsindu-şi casele şi nefiind siguri că se vor mai putea întoarce vreodată.

„Este foarte greu … Vom porni de la zero, fără bunuri, fără un loc de muncă”, spune Hamza Bekry, un sirian de 22 de ani, originar din Idlib, care trăieşte de 12 ani în Antakya, în sudul Turciei, dar care se pregătea să îşi urmeze familia în Isparta, în sudul Turciei.

Peste 2,2 milioane de persoane au părăsit deja zonele cele mai afectate, a declarat Erdogan, iar sute de mii de clădiri au devenit nelocuibile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22