Bilanţul morților în urma cutremurului din Turcia şi Siria a depăşit 46.000

L. G. | 19.02.2023

Supraviețuitorii cutremurelor din Turcia încă mai sapă prin molozul blocurilor prăbușite, dar singura speranță care le-a mai rămas este de a-i îngropa pe cei dragi, ca să poată plânge la mormântul lor.

Pe aceeași temă

Șeful Autorității Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor, Yunus Sezer, a declarat că eforturile de căutare și salvare se vor încheia în mare parte duminică seara.

Peste 46.000 de persoane au murit în timpul cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a lovit Turcia și Siria pe 6 februarie. Bilanțul este de așteptat să crească, aproximativ 345.000 de apartamente din Turcia fiind distruse și încă multe persoane sunt date dispărute.

Nici Turcia și nici Siria nu au comunicat câți oameni sunt încă dispăruți în urma cutremurului.

La douăsprezece zile după cutremur, salvatorii veniți din din Kârgâzstan au încercat să salveze cinci membrii ai unei familii de sub dărâmăturile unei clădiri din Antakya, în sudul Turciei.

Dintre aceștia, trei persoane, inclusiv un copil au fost găsiți în viață. Însă doar mama și tatăl au supraviețuit, copilul murind la scurt timp din cauza deshidratării. O soră mai mare și doi gemeni au fost găsiți din păcate decedați.

Cu infrastructura de salubritate deteriorată, oficialii din domeniul sănătății sunt îngrijorați de posibila răspândire a bolilor.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 26 de milioane de oameni din Turcia și Siria au nevoie de ajutor umanitar.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să sosească duminică în Turcia pentru a discuta despre modul în care Washington poate ajuta în continuare Ankara care se confruntă cu consecințele celui mai grav dezastru natural din istoria modernă.

În Siria, care a raportat peste 5.800 de decese, Programul Alimentar Mondial (WFP) a declarat că autoritățile care se opun regimului de la Damasc din nord-vestul țării blochează accesul în zonă.

"Acest lucru ne îngreunează operațiunile. Acest lucru trebuie să fie rezolvat imediat", a declarat directorul WFP, David Beasley, pentru Reuters, în timpul Conferinței de Securitate de la München.

Cea mai mare parte a victimelor din Siria se află în nord-vest, o zonă controlată de rebelii islamiști aflați în război cu forțele loiale președintelui Bashar al-Assad.

„Timpul trece și nu avem bani. Operațiunea noastră costă aproximativ 50 de milioane de dolari pe lună doar pentru răspunsul nostru la cutremur, așa că dacă Europa nu dorește un nou val de refugiați, avem nevoie de sprijinul necesar”, a adăugat Beasley.

Mii de sirieni, care căutaseră refugiu în Turcia din cauza războiului civil care durează de peste 11 ani, s-au întors la casele lor din zona de război – cel puțin deocamdată.

Numărul deceselor din Turcia se ridică la 40.642, în timp ce țara vecină Siria a raportat peste 5.800 de morţi, un număr care nu s-a schimbat de câteva zile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22