Biserica Ortodoxă a Greciei îndeamnă preoții să țină slujbele de Bobotează împotriva restricțiilor

Laurentiu Gheorghe | 04.01.2021

Biserica Ortodoxă a Greciei se revoltă împotriva ordinului guvernului de a închide timp de-o săptămână bisericile pentru a opri răspândirea coronavirusului înainte de a fi redeschise școlile.

Pe aceeași temă

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din această țară a remis luni un comunicat prin care îndrumă preoții să primească enoriașii în interiorul lăcașelor de cult pentru slujba de Bobotează de miercuri, scrie Associated Press.

Comunicatul anunță de asemenea că biserica „nu acceptă” noile restricții care au fost introduse duminică, 3 ianuarie, și urmează să rămână în vigoare până în 10 ianuarie și că va trimite o scrisoare de protest guvernului de centru-dreapta.

Autoritățile de la Atena au impus un nou lockdown, închizând școlile și suspendând majoritatea activităților economice și sociale, după ce Grecia a înregistrat în luna noiembrie o creștere vertiginoasă a numărului de noi infecții și decese cauzate de COVID-19.

Recrudescența pandemiei a dus la ocuparea aproape completă a unităților de terapie intensivă însă restricțiile au fost relaxate parțial înainte de Crăciun, când bisericilor și magazinelor non-esențiale li s-au permis să își reia o parte a activităților deși cu unele limitări.

Însă acestea au fost din nou închise timp de o săptămână, autoritățile sperând să aducă sub control răspândirea virusului înainte de redeschiderea școlilor după o pauză de 2 luni la 11 ianuarie.

Sub noile restricții preoților le este permis să țină slujba de Bobotează însă fără enoriași.

Comunicatul de luni al Sfântului Sinod cere însă guvernului să mențină relaxarea de Crăciun, convenit în urma unor negocieri cu biserica, afirmând că toate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului au fost respectate de către cler în timpul sărbătorilor.

Prelații greci au avut mesaje mixte față de aceste măsuri, de la susținere puternică la opoziție virulentă.

Liderul Bisericii Ortodoxe a Greciei, arhiepiscopul Ieronim - care a contractat coronavirusul și s-a vindecat de COVID-19 - a susținut public campania de vaccinare a autorităților.

Însă un episcop conservator le-a spus enoriașilor la scurt timp înainte de Crăciun că vaccinurile conțin materiale recoltate de la fetuși avortați.

Anterior, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe grecești i-a atacat pe cei care au afirmat că împărtășania poate transmite coronavirusul după vestea ce episcopul mitropolit Ioannis de Lagadas, unul dintre apărătorii fervenți ai administrării împărtășaniei cu o singură linguriță, a decedat din cauza COVID-19.

„Anumite persoane care aspiră să fie lideri ai opiniei publice insistă într-o manieră nevrotică asupra concentrării exclusiv pe Sfânta Împărtășanie”, a notat Sfântul Sinod într-un comunicat, adăugând că „aceștia citează corelații neștiințifice despre răspândirea coronavirusului, sfidând dovezile epidemiologice”.

Guvernul elen a ordonat în primăvara anului trecut închiderea tuturor lăcașelor de cult, inclusiv a bisericilor, în timpul primului val al pandemiei după ce Sfântul Sinod nu a luat decizia respectivă pe cont propriu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22