Biserica Ortodoxa Rusa, agentul electoral al lui Vladimir Putin

Tudor Despina | 08.01.2016

Atat in plan intern, cat si in politica externa, Kremlinul se bazeaza pe un agent electoral redutabil: Biserica Ortodoxa Rusa. Patriarhul Kiril al Rusiei a legitimat, la inceputul acestui an, campania militara rusa din Siria, drept una “justa”.

Pe aceeași temă

 

E cunoscut deja ca legatura politicului cu sfera religiei in Rusia nu are limite clare. In mandatele sale, Vladimir Putin s-a asigurat ca va primi sustinerea constanta a Bisericii Ortodoxe Ruse in politicile sale, fapt ce a ridicat intrebari cu privire la integritatea si buna intentie a inaltilor reprezentanti ai celei mai importante biserici din Federatie.

 

Cel mai recent exemplu al legaturilor stranse dintre Kremlin si Biserica a venit la inceputul acestui an. Partriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, si-a declarat deschis sustinerea pentru campania militara aeriana a Moscovei in Siria, despre care a spus ca este un “razboi defensiv”.

 

Justificarea Patriarhului Kiril vine in contextul in care prezenta rusa in Siria se indreapta spre cea de-a patra luna, de la primele lovituri aeriene, in 30 Septembrie 2015. Insa ceea ce Putin si establishmentul rusesc criticau la americani – anume prezenta militara in Orientul Mijlociu – pare sa functiuneze foarte bine si sa fie justificat la Moscova. Intr-un interviu difuzat in 7 ianuarie, Patriarhul Kiril a afirmat ca loviturile aeriene rusesti in Siria sunt necesare pentru a proteja Federatia de “terorism”.

 

Atat timp cat razboiul este purtat in auto-aparare, este justificat”, a spus Kiril la televiziunea de stat Rossia 1, potrivit Radio Europa Libera. Patriarhul rus considera ca, daca teroristii ar fi lasati sa acapareze putere in Siria, atunci ar exista riscul “mizeriei si suferintei” pentru poporul rus. Mai mult, intr-o adevarata pledoarie politica, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a tinut sa asigure societatea ca sanctiunile economice impuse de Occident in contul agresiunilor Moscovei din Ucraina nu sunt atat de grave.

 

Din 30 Septembrie 2015, atunci cand rusii au lansat primele atacuri din aer, situatia din Orientul Mijlociu s-a complicat si mai mult. Ceea ce Kremlinul sustine ca este o campanie anti-terorista, anume impotriva jihadistilor de la Daesh (Statul Islamic), Occidentul respinge ca fiind fals. Vestul sustine ca, prin campania militara din Siria, Putin urmareste sa consolideze pozitia presedintelui Sirian Bashar al-Assad, acuzat de crime impotriva propriului popor. Statele Unite au aratat ca, potrivit datelor centralizate, majoritatea loviturilor lansate de aviatia rusa nu au vizat locatiile Daesh, ci regiunile in care se afla rebelii moderati anti-Assad.

 

Probabil astfel se explica si prezenta unor avioane Suhoi la granita turco-siriana, acolo unde nu sunt raportate pozitii Daesh si unde a avut loc, la finalul anului trecut, un serios incident militar. O aeronava de lupta ruseasca a cazut din aer, fiind lovita de aviatia turca. De atunci, relatiile dintre Ankara si Moscova sunt foarte tensionate.

 

De altfel, chiar controversatul lider sirian a tinut, in Decembrie 2015, sa justifice la randul sau prezenta militara rusa in Orientul Mijlociu, care reprezinta – spunea el – un “act de aparare a Europei”. “Suntem localizati nu foarte departe de Rusia, si daca imi permiteti, nu departe de Europa”, a spus Assad. “In acest sens, activitatile Rusiei in Siria reprezinta un act de aparare a Europei”, a adaugat el, subliniind ca recentele atacuri teroriste de pe continent “sunt dovada” ca ceea ce se intampla in Siria afecteaza si Europa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22