Bloomberg: Criza energetică din Europa se regăsește și în prețurile alimentelor

L. G. | 10.08.2022

Prețurile excesiv de ridicate la energie în Europa cresc prețurile la toate produsele, inclusiv la alimente – o tendință care va alimenta probabil și mai mult inflația, arată o analiză Bloomberg.

Pe aceeași temă

Într-o analiză pe această temă, Bloomberg anticipează că inflația din Marea Britanie va depăși 13% în acest an, o treime din gospodării fiind nevoite să cheltuiască peste 10% din venituri pe facturile energetice.

În Europa continentală, lucrurile nu stau mult diferit, deoarece prețurile gazelor naturale bat record după record.

„Fie că este vorba de prăjirea cafelei sau de a face zahăr din sfeclă, companiile vorbesc până acum doar despre creșterea prețurilor la materiile prime”, a declarat Kona Haque, șeful de cercetare pentru firma de consultanță ED&F Man, pentru Bloomberg. „Cred că ce este mai rău de abia urmează, deoarece prețurile la energie cresc. Iarna aceasta va schimba lucrurile, iar costurile de procesare vor crește cel mai probabil.”

„Acum depășim limitele accesibilității pentru mulți utilizatori industriali și s-ar putea să vedem că semnalele de recesiune se vor declanșa în curând”, a declarat analistul principal de la Rystad Energy, Kaushal Ramesh, pentru Financial Times, în urmă cu două săptămâni, în comentariile cu privire la cea mai recentă creștere a prețului gazelor naturale după reducerea tranzitului prin conducta Nord Stream 1 la 20 la sută din capacitate.

Într-adevăr, raportul Bloomberg arată că prețurile excesive la energie îi obligă pe unii producători de ulei vegetal să-și mute producția în afara Europei în căutarea unor costuri mai mici cu energia.

S-ar putea ca prețurile la alimente să crească și mai mult, dacă Europa va trebui să recurgă la raționalizarea energiei în cazul unei penurii de gaze naturale și electricitate în timpul iernii. Potrivit raportului Bloomberg, unele fabrici de alimente ar putea fi nevoite să fie închise, deoarece guvernele acordă prioritate securității energetice a gospodăriilor populației.

Scumpirea alimentelor ar putea fi deosebit de dureroasă pentru britanici, cărora companiile de utilități le-au cerut să înlocuiască cât pot dușurile cu ștergerea cu prosoape ude pentru a economisi apa.

România: Inflație de 15,1% în Iunie

La prezentarea raportului trimestrial asupra inflației, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că deja se observă o reducere a consumului din cauza scumpirilor, mai ales a facturilor energetice.

„Treptat, lumea a constatat că, odată cu creșterea prețurilor, există și o scădere a puterii de cumpărare. S-au înăsprit și condițiile de finanțare. Și toate acestea au fost de natură să atragă o temperare, în prezent, și credem că în semestrul 2 se va simți și mai mult.

Vedem o orientare mai pronunțată către magazinele de tip discount și creșterea interesului pentru produsele din gama marcă proprie”, a spus Isărescu.

Totuși, guvernatorul BNR este mai optimist decât analiștii de la Bloomberg și consideră că inflația va intra pe o pantă descrescătoare: „Rata inflației se va plafona în acest trimestru. E posibil ca în august să vedem unele creșteri, dar treptat-treptat, tendința e de scădere”, a spus el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22