Bombardamente în Kiev, Jîtomîr și Sumî, au fost lovite clădiri rezidențiale

Redactia | 14.03.2022

Rusia a reluat bombardamentele asupra capitalei Ucrainei. Bombele căzute luni dimineață au distrus un bloc de locuințe din Kiev. În regiunea Jîtomîr, patru oameni au fost răniți într-un atac cu rachetă.

Pe aceeași temă

Rusia a reluat bombardamentele asupra capitalei Ucrainei. Bombele căzute luni dimineață au distrus un bloc de locuințe din Kiev. În regiunea Jîtomîr, patru oameni au fost răniți într-un atac cu rachetă în cursul nopții, iar șapte clădiri au fost distruse. În regiunea Sumî, orașul Ohtîrka, a fost din nou bombardat peste noapte. Au fost lovite clădiri rezidențiale și centrul orașului. Artileria a tras în satele din apropierea orașului aproape toată noaptea. Atacurile au continuat deși o nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia urmează să fie reluate luni. Discuțiile au loc prin videoconferință și ambele părți au transmis mesaje conform cărora înregistrează progrese.

Consilierul prezidențial ucrainean Pravda Gherașcenko a postat aceste imagini pe telegram cu Mariupolul în această dimineață

<script async src="https://telegram.org/js/telegram-widget.js?16" data-telegram-post="Pravda_Gerashchenko/4386" data-tme-mode data-width="100%"></script>

UPDATE Aeroportul Antonov, din nordul Kievului, a fost bombardat luni dimineață, au transmis autoritățile din capitala ucraineană.

Antonov, cunoscut și sub numele de Gostomel, este cel mai important aeroport internațional de marfă al Ucrainei, precum și o bază aeriană militară cheie.

 Mai multe videoclipuri care au apărut pe rețele sociale arată un val gros de fum care se ridică deasupra aeroportului, scrie BBC, dar aceste imagini nu au putut fi verificate din surse independente.

 Armata ucraineană susține că a doborât într-o zi patru avioane ale forțelor ruse

UPDATE În actualizarea sa zilnică, Statul Major al forțelor armate ucrainene a transmis că în ultimele 24 de ore a reușit să doboare patru avioane, trei elicoptere și mai multe drone aparținând forțelor rusești, scrie BBC.

 Statul Major al forțelor ucrainene a precizat că a lansat „atacuri zdrobitoare" asupra bazelor și depozitelor de teren ale Rusiei pentru a întrerupe aprovizionarea logistică pe teritoriul ucrainean.

 Potrivit sursei citate, forțele rusești nu au mai făcut alte cuceriri și în prezent se concentrează pe „consolidarea și menținerea frontierelor ocupate anterior”. De asemenea, potrivit comunicării citate, „starea morală și psihologică" a forțelor ruse a rămas la un „nivel scăzut". Statul Major se bazează în această declarație pe refuzul soldaților ruși de a se supune comenzilor sau de a participa la luptă.

UPDATE Pe rețelele sociale au apărut imagini și dintr-o localitate din apropiere de Nikolaev, unde bombele au distrus toate casele.

 Autoritățile locale spun că sub dărâmături sunt prinși oameni.

 A mai rămas în picioare doar un copac, fără crengi.

  Un bloc din Kiev a fost bombardat, doi oameni au murit, trei au fost răniți

UPDATE Presa ucraineană scrie că în urma atacului asupra blocului din Kiev, doi oameni au murit și trei au fost răniți.

 În blocul lovit erau 64 de persoane, mare parte fiind evacuate la timp.

 Victimele sunt cei care nu au reușit să plece, după ce alarmele antiaeriene au început să sune, înaintea zorilor.

UPDATE Un obuz rusesc a lovit o clădire cu nouă etaje din Kiev.

 Apartamentele de la etajele 3 și 4 au luat foc, iar mare parte din clădire s-a prăbușit. Nu sunt momentan informații referitoare la victime.

 Oamenii fuseseră avertizați de alarme antiaeriene, însă nu toți au reușit să plece din imobilul cu 9 etaje.

UPDATE În regiunea Jîtomîr, patru oameni au fost răniți într-un atac cu rachetă azi noapte. Șapte clădiri au fost distruse.

 În regiunea Sumî, orașul Ohtîrka, a fost din nou bombardat peste noapte. Au fost lovite clădiri rezidențiale și centrul orașului. Artileria a tras în satele din apropierea orașului aproape toată noaptea.

 Azi vor fi reluate negocierile între Ucraina și Rusia

UPDATE O sesiune de negocieri prin videoconferinţă între Rusia şi Ucraina va avea loc luni, a confirmat duminică seara Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, notează AFP.

 "Luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare" ale discuţiilor, a scris el pe contul său de Twitter.

 Mihailo Podoliak: Rusia percepe acum mult mai adecvat lumea din jurul ei. Este mult mai sensibilă la poziția Ucrainei, care și-a arătat capacitățile pe câmpul de luptă, și la acțiunile Ucrainei în ceea ce privește protejarea intereselor sale.

 Propunerile noastre sunt pe masă și sunt foarte ferme. În primul rând, se referă la retragerea trupelor, încetarea focului etc. În principiu, nu vom renunța la niciuna dintre pozițiile noastre. Rusia înțelege deja acest lucru. Rusia începe să discute constructiv.

 Wendy Sherman, secretar de stat adjunct al SUA: Statele Unite pun o presiune enormă asupra lui Vladimir Putin pentru a-l determina să-și schimbe calculele, să pună capăt acestui război, pentru a fi de acord, în primă instanță, cu o încetare a focului, cu coridoarele umanitare și în cele din urmă să pună capăt invaziei. Acea presiune începe să aibă un anumit efect. Observăm câteva semnale ale dorinței de a avea negocieri reale, serioase, dar trebuie să spun că, până acum Vladimir Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Trebuie să-i ajutăm pe ucraineni cu tot ce putem.

 Liderul cecen spune că e în Ucraina

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov se află în Ucraina. Un clip postat de acesta pe rețelele sociale a fost preluat de Nexta.

 Conform mesajului care însoțește imaginile, Kadîrov ar discuta planurile de luptă cu militarii ceceni care ajută trupele ruse. Mai mult, liderul pro-rus al republicii cunoscute pentru violențele care au loc acolo i-ar fi transmis și un mesaj lui Volodimir Zelenski. Îi spune acestuia că va fi găsit de luptătorii ceceni, indiferent unde s-ar ascunde.

UPDATE Rusia a cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale, a informat duminică cotidianul american New York Times (NYT), într-un moment în care Washingtonul a avertizat Beijingul să nu acorde asistenţă Moscovei.

 Potrivit publicaţiei americane, care citează responsabili sub protecţia anonimatului, Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar pentru război şi ajutor economic în efortul de a depăşi sancţiunile internaţionale. Aceşti responsabili nu au precizat natura exactă a ajutorului solicitat, nici dacă China a răspuns.

 "Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre asta", a reacţionat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington pentru mai multe media.

UPDATE. Ministerul britanic al Apărării spune că forțele rusești au blocat coasta ucraineană a Mării Negre, împiedicând desfășurarea comerțului maritim internațional al acestei țări.

 Ministerul britanic postează în fiecare seară pe Twitter o actualizare a informațiilor pe care le are în legătură cu frontul din Ucraina. Postarea de duminică a ministerului precizează: „Forțele navale ruse au instituit o blocadă în largul coastei ucrainene a Mării Negre, izolând efectiv Ucraina de comerțul maritim internațional”.

UPDATE Armata ucraineană a zădărnicit o încercare a vehiculelor militare rusești de a traversa râul Irpin pe un pod de pontoane construit în apropiere de Hostomel, arată o nouă imagine din satelit de la compania Maxar Technologies, potrivit CNN.

 Podul a apărut pentru prima dată în imaginile din satelit de la Maxar joi, 10 martie, iar în noua fotografie, acesta pare să fi fost distrus.

În plus, într-o altă fotografie, care a circulat duminică pe rețelele sociale, se vede mai de aproape podul de pontoane distrus și vehiculele militare rusești zăcând în apă, în apropiere. CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea fotografiei postate pe rețelele sociale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22