Pe aceeași temă
Bilanțul a fost anunțat de procuratura generală de la Kiev, care anchetează sute de cazuri de crime de război.
Cei mai mulți copii ar fi fost uciși în Donețk, acolo unde se poartă în ultima vreme lupte grele. Volodimir Zelenski a ieșit din regiunea Kiev, pentru prima oară de la începutul invaziei.
A mers în nord, la Harkov, la 60 de kilometri de granița cu Rusia. A vrut să vadă distrugerile din cel de-al doilea mare oraș ucrainean și să dea mâna cu militarii care îl apără. În același timp, l-a demis pe șeful serviciului de securitate din regiune.
Acesta nu ar fi lucrat pentru apărarea orașului, ci s-a gândit doar la el însuși, a explicat Zelenski, în mesajul din această noapte. La numai câteva ore după vizita sa, în Harkov au căzut din nou bombe.
Institutul pentru Studiul Războiului: Contraatacul ucrainean reușit în Herson îi va obliga pe ruși să aducă întăriri
În analiza de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) transmite că forțele ucrainene au efectuat cu succes un contraatac limitat în apropierea graniței dintre Herson și regiunea Nikolaev în ultimele 24 de ore, forțându-i pe ruși să treacă în defensivă.
ISW precizează că acest contraatac ucrainean este probabil menit să perturbe eforturile Rusiei de a stabili poziții defensive puternice de-a lungul axei sudice.
Experții militari ai ISW subliniază în timp ce contraatacul ucrainean nu pare a avea șanse de a recuceri teritorii substanțiale pe termen scurt, acesta va perturba probabil operațiunile rusești și va forța probabil Rusia să desfășoare întăriri în regiunea Herson, care este ocupată predominant de unități ale sale.
ISW mai spune că contraatacurile ucrainene ar putea, în plus, să încetinească eforturile Rusiei de a consolida controlul administrativ al sudului Ucrainei ocupate. Forțele rusești au continuat să atace Severodonețk duminică dar nu au făcut niciun avans confirmat, progresul rusesc în luptele urbane intense urmând a fi probabil lent.
ISW notează că actuala campanie rusă din estul Ucrainei, care anterior urmărea să captureze totalitatea regiunilor Lugansk și Donețk, se concentrează acum aproape în întregime pe Severodonețk.
Este puțin probabil ca trupele rusești să fie capabile să desfășoare mai multe operațiuni simultane și, probabil, în zilele următoare, vor deprioritiza și mai mult avansurile la sud-est de Izium și la vest de Lîman în favoarea concentrării forțelor disponibile asupra Severodonețk, se mai arată în evaluarea ISW.
ISW a mai sugerat că armata rusă a continuat operațiunile ofensive pentru a tăia liniile de comunicații terestre ucrainene la nord-est de Bakhmut și pare puțin probabil să încerce să atace direct orașul.
Sănătatea lui Putin, subiect tabu în Rusia. Singura precizare făcută de Serghei Lavrov
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a dezmințit că Vladimir Putin este bolnav şi a susţinut că acesta nu a prezentat niciun semn al vreunei afecțiuni.
Sănătatea preşedintelui Putin şi viaţa sa privată sunt subiecte tabu în Rusia, aproape niciodată discutate în public.
Dar, ca răspuns la o întrebare a postului de televiziune francez TF1, Serghei Lavrov a declarat într-un comunicat: "Nu cred că cineva întreg la cap poate vedea la această persoană (Putin) semne ale vreunei boli ori afecţiuni".
Generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, se așteaptă la o „contraofensivă semnificativă” a Ucrainei, la momentul potrivit. El crede că esențial ar fi ca marina rusă să poată fi scoasă din luptă, iar pentru asta ar fi de folos distrugerea instalațiilor de întreținere și alimentare de la Sevastopol.
„Sentimentul meu este că potențialul Ucrainei de a-i îndepărta cu adevărat pe ruși, până în septembrie, este foarte real, dar asta nu include și Crimeea, Crimeea este o poveste diferită”, spune generalul Ben Hodges într-un interviu pentru Digi24.
Pe de altă parte, dacă rușii ajung până la Odesa, Ucraina va fi izolată de Marea Neagră, ceea ce i-ar distruge total economia, iar în al doilea rând, acest lucru ar reprezenta o adevărată amenințare pentru restul regiunii Mării Negre - Moldova, România, Bulgaria, toată zona până la Dunăre ar fi afectată, a explicat generalul Ben Hodges.
El anticipează că în lunile următoare vor fi aduși în România și mai mulți soldați americani și din alte țări NATO. Generalul crede că este nevoie de baze permanente NATO pe flancul estic. Pentru Statele Unite, România este centrul de greutate pentru regiunea Mării Negre. Iar cum Marea Neagră a devenit punctul fierbinte în materie de securitate și ținând cont de neajunsurile României în materie de infrastructură de transport, Statul Major român trebuie să decidă dacă o apărare avansată nu cumva ar fi o soluție mai bună.
Mircea Geoană: După invazia Ucrainei, NATO nu mai este legată de vechile sale angajamente față de Moscova
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune într-un interviu pentru AFP că în contextul invaziei ruse din Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică nu mai este legată de vechile sale angajamente faţă de Moscova de a nu desfăşura forţe în Europa de Est, relatează Agerpres.
„Actul fondator” referitor la relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând „prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale”, în special în Europa Centrală şi de Est. Dar atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură „a invalidat” conţinutul acestui Act fondator, a subliniat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius.
Ruşii „s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac”, a precizat Mircea Geoană.
Actul fondator „pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei”, a spus el.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Am vizitat Harkov. Atât orașul, când și pozițiile armatei noastre din regiune. Rusia a pierdut deja nu numai lupta pentru Harkov, nu numai lupta pentru Kiev și pentru nordul țării noastre. Și-a pierdut viitorul și orice legătură culturală cu lumea liberă. Toate au ars în flăcări".
E cea mai lungă deplasare pe care a făcut-o Zelenski de la începutul invaziei, și prima care l-a dus departe de capitală.
A mers la Harkov, împreună cu șeful lui de cabinet și alți oficiali. Au văzut clădirile distruse de bombardamente și s-au uitat la vehiculele rusești arse, lăsate pe marginea drumului. Președintele ucrainean a decorat mai mulți soldați, inclusiv femei. De asemenea, a vorbit cu unii dintre primarii din regiunea Harkov și i-a îndemnat să planifice reconstrucția.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Orașele trebuie să facă planuri bune și să găsească bani. În orașe, guvernatorii și primarii vor găsi mai repede programele europene pentru reconstrucția caselor".
La Harkov este mai liniște, dar pericolul nu a dispărut cu totul. Soldații sunt în tranșee și așteaptă. La sud, în Donbas, se dau adevăratele lupte. Punctul cel mai fierbinte de pe harta luptelor e orașul Bahmut. Pe aici trec liniile de aprovizionare pentru Severodonețk. De asemenea, în apropiere sunt Kramatorsk și Slaviansk, orașe strategice.
Ucrainenii au început să aducă întăriri la Bahmut. Rachete rusești au căzut peste un depozit din oraș, unde erau materiale de construcție. Iar când jurnaliștii unei televiziuni locale au venit în fața clădirii demolate, au fost atacați.
Cele mai recente informații legate de evenimentele din Ucraina:
„Eliberarea” Donbasului ucrainean este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova, în timp ce alte teritorii ucrainene ar trebui să își decidă singure viitorul, a declarat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Armata ucraineană a transmis, duminică seară, că rușii au reluat bombardamentele în regiunile nordice Sumî și Cernihiv.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat, duminică seara, că l-a demis pe şeful serviciilor de securitate din Harkov pentru că „nu a lucrat la apărarea oraşului” de la începutul invaziei ruse.
Cehia intenţionează să trimită în viitorul apropiat armament suplimentar Ucrainei, în valoare de 24-28 de milioane de euro, a declarat ministra cehă al Apărării, Jana Cernochová, la postul public de televiziune CT.
Noi imagini din satelit arată că un vas rusesc încărcat cu cereale, despre care se crede că au fost furate de la ucraineni, a ajuns în portul sirian Latakia, în a doua sa călătorie din ultimele patru săptămâni.
Armata ucraineană spune că a început o contra-ofensivă împotriva rușilor în sud și că a făcut un avans semnificativ în direcția Herson-ului ocupat.
Volodimir Zelenski a vizitat linia frontului și pe soldații ucraineni din regiunea Harkov în prima vizită a președintelui ucrainean a unei zone din afara Kiev-ului, de când a început invazia rusească.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că nicio declarație din partea vreunui oficial rus nu contează și că „toți acești oameni sunt niște nimeni” pentru că singurul care ia decizii este dictatorul rus, Vladimir Putin.
Lituanienii au colectat peste 5 milioane de euro în cursul unei chete publice destinate cumpărării unei drone militare Bayraktar TB2 pentru Ucraina, în sprijinul acestei ţări care se apără împotriva invaziei ruse. Banii necesari achiziţionării dronei turceşti au fost strânşi în trei zile şi jumătate.
Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket din Mariupol într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre, aici fiind aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte când noile autorităţi proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a oraşului, provocând inundaţii masive din cauza reţelei distruse de bombardamente, a declarat duminică Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, citat de agenţia de presă Unian.
Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat duminică depăşirea „pragului” de 30.000 de militari ruşi ucişi, după 94 de zile de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.