Bombardamente la centrala nucleară Zaporojie. AIEA: „E inacceptabil. Vă jucați cu focul”

L. G. | 21.11.2022

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat duminică atacurile împotriva centralei atomo-electrice ucrainene Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de aceste atacuri.

Pe aceeași temă

Responsabilii de atacurile de la centrala Zaporojie „se joacă cu focul”, afirmă directorul general al organismului de supraveghere nucleară al ONU. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat atacul asupra centralei nucleare, controlată de Rusia, relatează The Guardian.

Conducerea centralei a declarat experților AIEA aflați la centrală că au fost avariate unele clădiri, sisteme și echipamente, dar „niciunul dintre acestea nu a fost până acum” critic pentru siguranță și securitate.

Rusia a acuzat duminică forţele ucrainene că au procedat la noi bombardamente împotriva centralei Zaporojie, dând însă asigurări că nivelul de radiaţii rămâne „conform normei”. „Regimul de la Kiev nu încetează provocările în scopul de a crea ameninţarea unei catastrofe la centrala nucleară Zaporojia”, a afirmat armata rusă într-un comunicat. Sâmbătă şi duminică, forţele ucrainene au tras mai mult de 20 de „obuze de mare calibru” asupra centralei, potrivit Moscovei.

La rândul ei, compania de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, a acuzat armata rusă că a bombardat centrala şi a spus că există cel puţin 12 lovituri asupra infrastructurii.

Potrivit Energoatom, citată de Reuters, Rusia a vizat infrastructura necesară repornirii unor părţi ale centralei în încercarea de a limita în continuare alimentarea cu energie electrică a Ucrainei.

BBC citează surse locale care spun că peste 12 explozii puternice au fost auzite sâmbătă seara la sau în apropierea centralei nucleare, care este cea mai mare din Europa.

În ceea ce privește daunele provocate ca urmare a exploziilor din weekend, AIEA a declarat că în acest moment avariile la instalații nu sunt „critice”.

Cu toate acestea, există temeri că reluarea bombardamentelor în zonă reprezintă o escaladare a luptelor în jurul centralei, declarația AIEA subliniind că exploziile „încheie brusc o perioadă de relativ calm la Zaporojie și demonstrează în continuare necesitatea urgentă de măsuri care să ajute la prevenirea unui accident nuclear”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22