Bombardamentele asupra combinatului Azovstal reluate duminică seara, după evacuarea a 100 de civili

Redactia | 02.05.2022

Armata ucraineană a distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane, a declarat președintele Volodomir Zelenski.

Pe aceeași temă

Între timp, la Kiev a ajuns Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite. În ultimele 24 de ore au continuat atacurile rușilor în regiunile Donețk și Lugansk. Noi imagini din satelit arată uzina Azovstal, de unde au fost evacuați duminică 100 de civili, distrusă în mare parte după bombardamentele rușilor, care au fost reluate duminică seară.

Bombardamentele asupra Azovstal au fost reluate duminică seara

După o rară perioadă de liniște care a permis evacuarea a aproximativ 100 de persoane, complexul siderurgic Azovstal din Mariupol a fost din nou ținta bombardamentelor ruse duminică seara, potrivit unui soldat ucrainean din Mariupol care a vorbit cu televiziunea ucraineană, relatează CNN.

Rușii au început să tragă din nou asupra combinatului de îndată ce evacuarea civililor a fost finalizată, potrivit comandantului brigăzii a 12-a a Gărzii Naționale, Denis Scelega. Acesta susține că au fost folosite „arme diverse” pentru a trage în oțelărie.

Nu este clar, menționează CNN, dacă reluarea bombardamentelor va pune în pericol următoarea etapă a evacuării din Azovstal, care ar trebui să aibă loc luni.

Sute de civili ucraineni sunt încă blocați în subsolurile uzinei.

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, a declarat că sute de civili rămân blocați în Azovstal împreună cu apărătorii din Mariupol. Situația are caracteristicile unei adevărate catastrofe umanitare, deoarece oamenii rămân fără apă, alimente și medicamente, a declarat ea.

 Într-un interviu acordat duminică televiziunii italiene, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că autoritățile de la Kiev încearcă „prin toate mijloacele” să obțină retragerea „radicalilor ucraineni” rămași în Azovstal, deoarece printre ei s-ar putea afla „agenți și mercenari occidentali”.

Nu există nicio dovadă că printre luptătorii de la Azovstal s-ar afla cetățeni occidentali, precizează CNN.

„Situația generată de confruntarea de la uzina Azovstal din Mariupol și dorința încăpățânată, chiar isterică, a (președintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, a echipei sale și a șefilor săi occidentali de a obține retragerea tuturor acestor oameni și de a-i trimite pe teritoriul Ucrainei se explică prin faptul că există multe personaje care vor confirma prezența mercenarilor și, poate, a ofițerilor activi ai armatelor occidentale de partea radicalilor ucraineni”, a declarat Lavrov.

Opt civili au fost uciși în bombardamentele rușilor în Donbas

Opt civili au fost ucişi, duminică, în bombardamente asupra regiunilor Harkov şi Doneţk, dintre care patru numai în oraşul Liman, aproape de front şi sub ameninţarea directă a înaintării ruse, au anunţat guvernatorii regionali.

„Bombardamente ruseşti în regiunea Doneţk: patru civili ucişi, toţi din Liman”, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, adăugând că şapte civili au fost răniţi în acest oraş de unde armata ucraineană a trebuit recent să se retragă.

El a adăugat că un civil a murit din cauza rănilor în Bahmut, un oraş mai îndepărtat de front, şi patru au fost răniţi în diverse puncte din estul Ucrainei.

La rândul său, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegoubov, a anunţat pe Telegram că trei civili au murit şi opt au fost răniţi duminică în lovituri care au lovit cartiere rezidenţiale din Harkov şi oraşe din regiunea sa.

Liman, un oraş cu 20.000 de locuitori înainte de război, a fost în mare parte evacuat în ultimele zile din cauza înaintării armatei ruse care ocupă deja împrejurimile, potrivit autorităţilor locale.

Armata ucraineană s-a retras, de asemenea, din oraş, trupele sale fiind invizibile sau în poziţii periferice disimulate, potrivit unor corespondenţi ai AFP care s-au deplasat recent la faţa locului, conform Agerpres.

Primele imagini cu operațiunea de salvare a civililor de la Azovstal

Au apărut pe rețelele sociale primele imagini cu operațiunea de salvare de la Azovstal, de unde au fost evacuați mai mulți civili ucraineni, blocați acolo de săptămâni din cauza asediului invadatorilor ruși. În clipul video pot fi văzuți militari ucraineni care îi ajută pe oameni să iasă din oțelăria distrusă. La operațiune au participat și organizații internaționale și umanitare, precum Crucea Roșie și Organizația Națiunilor Unite.

Nu avem de gând să ne predăm, spune comandantul de la Mariupol

O sută de civili au putut părăsi combinatul siderurgic din Mariupol, unde se refugiaseră, și sunt în drum către teritoriul ucrainean. Vestea a fost confirmată duminică  seara și de președintele Volodimir Zelenski.

Unul dintre comandanții luptătorilor ucraineni care s-au retras în Azovstal spune însă că în subteranele uzinei rămân mulți răniți. „Încă mai sunt răniți și la uzină. Nu au fost încă evacuați, dar sperăm că vor fi luați de aici. Starea lor este gravă, au nevoie de tratament medical adecvat, de o alimentație adecvată pentru a-și reveni”, a declarat pentru BBC căpitanul Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov.

De asemenea, persistă problemele legate de hrană și apă. Cei rămași în combinat încearcă să-și drămuiască proviziile „cât mai mult timp posibil”.

Cu toate acestea, „suntem gata să ripostăm și nu intenționăm să ne predăm”, a dat asigurări Sviatoslav Palamar, care speră că oficialii ucraineni și liderii altor țări vor face tot ce e posibil pentru ca și soldații săi să poată fi evacuați din Mariupol.

Kuleba cere UE un embargo petrolier contra Rusiei

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a postat duminică pe Twitter un mesaj în care afirmă că a avut o discuţie telefonică cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, căruia i-a spus că următorul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei ''trebuie să includă un embargo asupra petrolului'', relatează CNN.

În aceeaşi discuţie, mai notează ministrul ucrainean, acesta a ''subliniat că nu poate exista nicio alternativă la acordarea statutului de candidată la UE pentru Ucraina''.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22