Broidy a sfătuit un oficial american să anuleze întâlnirea cu Kovesi pentru că va fi demisă

Dora Vulcan | 28.03.2018

Lobby-istul american Elliott Broidy, despre care cotidianul The New York Times a scris că s-a folosit de învestirea președintelui Trump ca să obțină contracte pentru firma sa în România i-a scris unui oficial de la Washington să anuleze o întâlnire cu Kovesi pentru că va fi demisă de la DNA.

Pe aceeași temă

 

 

Elliott Broidy i-a trimis un email lui Ed Royce, președintele Comisiei de Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, în data de 8 august 2017, în care îi atrăgea atenția că nu ar trebui să se întâlnească la București cu Laura Codruța Kovesi, transmite Digi 24 care citează Realitatea TV.

 

 

„Aș vrea să vă atrag atenția asupra unei chestiuni care provoacă îngrijorarea profundă a premierului Sorin Grindeanu și a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Trimisul lui Obama, Ambasadorul Hans Klemm, și personalul lui v-au programat o întâlnire cu procurorul-general al DNA, Laura Codruța Kovesi”, i-a transmis Broidy oficialului american.

 

 

Kovesi este supusă în prezent unei evaluări extreme pentru tacticile pe care le-a folosit pe post de „luptă anticorupție”. A devenit clar că numele „anticorupție” a fost folosit pentru scopuri politice. Se așteaptă demisia lui Kovesi sau schimbarea și punerea ei sub acuzare în următoarele 60 de zile. Recomand cu tărie să vă anulați întâlnirea cu Kovesi, i-a mai scris lobby-istul american lui Ed Royce.

 

 

 Broidy îi transmitea lui Ed Royce că, până la începutul lunii octombrie 2017, Kovesi nu va mai fi la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie.

 

Dar războiul are implicatii mult mai adânci, scrie Realitatea TV pe site-ul său, citând New York Times, care a scris că șeful PSD i-ar fi oferit contracte militare unui agent de lobby corupt, pentru a intra în graţiile lui Donald Trump. Liderul PSD ar fi fost beneficiarul unei operaţiuni conduse de Elliot Broidy.

 

Operaţiunea prin care lideri acuzați de corupţie din întreaga lume au fost prezentați președintelui american, este descrisă în articol din New York Times. Iar unul dintre beneficiari este chiar Liviu Dragnea. Cotidianul american scrie despre liderul PSD că este un parlamentar acuzat de corupţie care a postat imagini pe contul sau de Facebook de la întâlnirea cu Donald Trump.

 

Iar în una dintre fotografii apare chiar Elliot Broidy. Jurnaliştii americani precizează că apropiatul lui Trump a fost acuzat în 2009 de devalizarea unui fond de pensii. Și-a recunoscut vina în fața judecătorilor, a semnat o întelegere de colaborare cu procurorii şi a plătit 18 milioane de dolari pentru a evita executarea pedepsei cu închisoarea. Întrebat despre legăturile cu Eliott Broidy, Liviu Dragnea a răspuns enigmatic chiar ieri că nu are nicio legatură deplasarea sa în SUA cu acele contracte

 

Anul trecut, în septembrie, ministrul Apărării, Mihai Fifor, s-a întâlnit la Washington cu același Broidy. Prânzul ar fi avut loc dupa întâlnirea ministrului Apararii cu reprezentanți a trei companii americane din domeniul industriei de apărare - Raytheon, Lockheed Martin si Bell Helicopters.

 

 

 

 

De asemenea, G4media scrie, citând publicația americană McClatchydc.com, că Elliott Broidy ar fi cerut ajutorul Comitetului pentru Afaceri Externe din Congresul Statelor Unite ale Americii pentru a câștiga mai multe contracte în România.

 

Numele lui Elliott Broidy a devenit cunoscut în România după ce, potrivit The New York Times, a semnat invitația lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu de a participa în ianuarie 2017 la ceremonia de învestire a președintelui american Donald Trump, iar acest eveniment a însemnat o mare oportunitate pentru afacerile sale.

 

Așadar, în vara anului 2017, Broidy ar fi încercat să se folosească de o vizită efectuată în România de Ed Royce, un senator republican de California, pentru a ajuta compania Circinus să câștige încrederea unor parteneri politici controversați de la București. Circinus ar fi urmat să îi plătească unei companii, având legătură cu omul de afaceri Cristian Burci și cu producătorul de film Steve Logiscli, un procent din orice afacere care ar fi ajutat compania americană să își consolideze poziția în state precum România, Bulgaria, Croația sau Azerbaijan.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22