Pe aceeași temă
Germania, Suedia si Olanda vor criterii suplimentare pentru accesarea fondurilor de coeziune, preferand conditii de genul respectarii normelor statului de drept, o idee vehiculata deja de Comisia Europeana, relateaza Financial Times, preluat de ziare.com.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, ar vrea un sistem de conditionare a finantarii UE de respectarea standardelor fiscale si in domeniul muncii si sistarea finantarii daca se incalca principiile statului de drept.
Liderul de la Paris a cerut "vizibilitate si claritate" privind politicile asociate bugetului european. "Cred ca ar fi un lucru normal sa fie sistate fondurile daca sunt incalcate valorile comune. Daca fondurile europene sunt utilizate pentru indepartarea de principiile statului de drept, atunci este vorba de incalcarea conditiilor initiale pentru admiterea in Uniunea Europeana", a explicat Macron.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a propus recompense bugetare pentru statele care au acceptat imigranti extracomunitari in cadrul sistemului de cote instituit de Comisia Europeana. Ideea a fost respinsa.
Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, a argumentat ca bugetul Uniunii Europene trebuie sa fie folosit mai degraba pentru intensificarea controalelor la frontierele externe decat pentru recompense financiare acordate unor tari care accepta extracomunitari.
"Solidaritatea inseamna mult mai mult decat primirea imigrantilor", a subliniat liderul de la Viena.
La randul sau, presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a argumentat ca fondurile de coeziune de care beneficiaza noile state membre UE sunt pentru "imbunatatirea convergentei, nu pentru altceva".
La inceputul acestei luni, ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, a sustinut ca "legarea fondurilor europene de statul de drept" in Polonia si Romania ar constitui "o incalcare grosolana nu numai a prevederilor, dar si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene". Melescanu a facut aceasta declaratie in cadrul unei intalniri cu omologul sau polonez, Jacek Czaputowicz.