Bruxelles: Turcia cere 3 miliarde de euro in plus si ridicarea vizelor pentru sprijinul UE

Vlad Toma | 08.03.2016

Autoritatile de la Ankara au cerut ieri, in timpul summitului UE-Turcia care a avut loc la Bruxelles, trei miliarde de euro in plus si ridicarea vizelor, pentru a opri migrantii care vin spre UE, acceptand de asemenea readmisii masive ale acestora, arata AFP.

Pe aceeași temă

 

Un nou acord cu Turcia va fi semnat la summitul care va avea loc in 17-18 martie la Bruxelles, a anuntat premierul luxemburghez, Xavier Bettel, transmite Hotnews.
 

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca Parlamentul European este pregatit sa accelereze procedurile in privinta noului acord.
 

UE urmeaza sa deschida noi capitole de negociere in ceea ce priveste aderarea Turciei si sa accelereze eliminarea vizelor pentru cetatenii turci din iunie 2016, potrivit unui draft al concluziilor summitului, obtinut de Reuters.
 

Potrivit unui diplomat european, Ankara ar fi pregatita sa accelereze un acord de readmisie, care prevede ca va prelua din 1 iunie migrantii "economici" din Europa, pentru a-i expulza in tarile de origine.

 

Ahmet Davutoğlu, premierul turc, a propus ca UE sa ia un refugiat sirian de pe teritoriul Turciei, pentru fiecare refugiat care a ajuns ilegal din Turcia in insulele grecesti, pe care este dispusa sa-l reprimeasca pe teritoriul turc. Oficialii europeni analizeaza daca o astfel de politica este legala si posibila, anunta The Guardian.


Turcia cere insa un ajutor suplimentar de trei miliarde de euro pana in 2018, in plus fata de cele trei miliarde promise deja pentru a favoriza primirea si integrarea celor 2,7 milioane de refugiati sirieni aflati pe solul sau.

 

Turcia sper de asemenea sa sa obtina din iunie un regim fara vize pentru cetatenii sai, care trebuia introdus pana acum cel mai devreme in toamna, si sa deschida negocierile privind noi capitole de aderare la UE.

 

Acordul stabilit intre UE si Turcia in noiembrie prevedea blocarea migrantilor care plecau de pe coasta anatoliana spre Grecia, prin lupta impotriva calauzelor.
 

Summitul avea in vedere o inchidere a rutei Balcanilor insa Germania si-a exprimat rezervele fata de o astfel de decizie pentru a nu aviza eventuale decizii unilaterale ale unor tari din Europa centrala si de est.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22