Bătălia pentru Aleppo. Cel mai mare oraș al Siriei, sub tirul lui Assad

Tudor Despina | 08.02.2016

Considerat a fi cel mai mare oraș sirian și centrul industrial și financiar al țării, Aleppo reprezintă conflictul Siriei în miniatură.

Pe aceeași temă

 

Situat în nord-vestul țării, Aleppo este, în această perioadă, ținta unei ofensive majore a regimului Assad. Susținută de aviația militară rusă, de forțele iraniene și de Hezbollah, armata guvernamentală supune orașul unui tir intens de lovituri.

 

Săptămâna trecută, regimul lui Bashar al-Assad, a tăiat principala rută care lega Aleppo de granița cu Turcia. E vorba despre un coridor îngust prin care revelii și ONG-uri mutau provizii. Potrivit CNN, raporturi ale Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului indică faptul că mai multe sate din regiune au fost lovite de aviația militară în weekend.

 

Deși continuă să țină defensiva, cel puțin pentru o parte a orașului, rebelii anti-Assad par să se găsească într-o pozitie critică. Forțele guvernametale și aliații lor restrâng încercuirea în jurul jumătății estice a așezării, controlată în continuare de o coaliție a grupurilor rebele. În jur de 320.000 de oameni continuă să trăiască acolo, sub bombardemente continue.

 

Când protestele anti-guvernamentale au erupt pe teritoriul Siriei, în Martie 2011, regimul de la Damasc a făcut tot posibilul să se asigure că acestea nu vor atinge și Aleppo. Assad s-a asigurat de acest lucru. Amenințarea cu reprimări brutale a limitat demonstrațiile în câteva zone din oraș, arată BBC. Iar cu timpul, odată ce protestele s-au transformat într-un conflict deschis, Aleppo a fost prins în mijlocul disputei.
 


 

În Februarie 2012, orașul a fost zguduit de două atacuri cu bombă care au lăsat în urmă 28 de morți. Treptat, ciocnirile între rebelii înarmați și forțele guvernamentale au început să fie raportate cu frecvență ridicată în zonele imediat apropiate provinciei Aleppo. Bătălia pentru controlul orașului a început la mijlocul lunii Iulie, 2012. Până la finalul lunii, luptele s-au intensificat și s-au întins până în centrul istoric al localității, acolo unde se află un sit aflat în patrimoniul mondial UNESCO. În decurs de câteva luni, confruntarea a devenit un adevărat război de uzură. Mare parte a teritoriului e disputat, iar liniile frontului se schimbă constant.

 

Simultan cu evoluția conflictului, rebelii s-au văzut incapabili de a procura armele grele necesare înfrângerii forțelor guvernamentale mai bine echipate. De la finalul lui 2013, forțele loiale lui Assad au lansat o campanie aeriana puternică ce le-a adus câștiguri consistente. Forțele rebele au fost obligate să lupte pe două fronturi: împotriva guvernului și a jihadiștilor Daesh (Statul Islamic). Anul trecut, Amnesty International a acuzat atât forțele lui Assad, cât și rebelii, de crime de război. Organizația atrăgea atenția că viața devine aproape de nesuportat pentru civili. Iar acum, cu sprijinul aerian al aviației militare ruse, regimul Assad a recapturat mai multe localități la nord de Aleppo, amenințând să încercuiască rebelii.

 

Mai bine de 250.000 de morți și 10 milioane de persoane dislocate de la domiciliile lor reprezintă un bilanț provizoriu al războiului din Siria, în condițiile în care continuă să fie duse lupte. Coaliția occidentală condusă de americani îl vor pe Bashar al-Assad plecat de la putere, pe care îl acuză de crime împotriva propriului popor. De cealaltă parte, liderul sirian are sprijinul Iranului și al Rusiei, stat care a lansat o campanie militară în Siria începând cu 30 Septembrie 2015.

 

În timp ce coaliția occidentală condusă de americani urmărește să restrângă spațiul de manevră de care dispune Daesh în Siria și Irak, rușii continuă ceea ce numesc campania antiteroristă. Cele mai recente raportări arată că Moscova a lovit 875 de ținte “teroriste” în Siria, în luna Februarie. Asta înseamnă peste 200 de lovituri pe zi. La finalul anului trecut, un raport publicat de Reuters indica faptul că, în ciuda statisticilor prezentate de Kremlin, situația de pe teren arată că majoritatea loviturilor rușilor în Siria cad în zone în care nu e recunoscută o prezență puternică Daesh, ci mai degrabă e vorba despre regiuni controlate de rebelii anti-Assad.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22