Bucureștiul salută creșterea efortului militar american în estul Europei

Tudor Despina | 03.02.2016

Decizia Statelor Unite de a mări de patru ori bugetul prin care asigură o prezență militară în estul Europei a fost primită cu entuziasm. Bucureștiul salută decizia Washingtonului.

Pe aceeași temă

 

Pe 1 februarie, presa americană scria despre intenția administrației Obama de a acorda mai multă atenție flancului estic al NATO, pe linia statelor baltice-Polonia-România. Ca răspuns la agresivitatea Federației Ruse în regiune, Washingtonul pregătește pentru 2017 un buget de mai bine de patru ori mai mare decât cel actual de 789 de milioane dolari. Cele 3,4 miliarde de dolari destinate cheltuielilor militare americane în Europa, în 2017, vin ca reasigurare a aliaților estici în fața Moscovei.

 

Iar reacțiile au început să apară. Bucureștiul consideră că decizia americanilor arată cât de puternică este de fapt relația trans-atlantică, pusă sub semnul întrebării începând de la criza ucraineană. Implementarea măsurilor militare luate de SUA va contribui substanțial la securitatea României și a regiunii, consideră ministerul român al Afacerilor Externe.

 

Ministerul Afacerilor Externe salută anunțul SUA privind sporirea de patru ori a bugetului destinat Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) pentru anul 2017, precum și determinarea de a asigura o prezență militară americană robustă în Europa. Anunțul reprezintă o confirmare a angajamentului puternic al SUA pentru securitatea europeană, întărind măsurile Aliate destinate apărării colective și descurajării factorilor de risc”, transmite MAE în context.

 

Marți, secretarul american pentru Apărare afirma că Pentagonul urmărește să obțină un buget de aproximativ 582 de miliarde de dolari pentru următorul an fiscal. Strategia americană de apărare urmează a-și schimba prioritățile de cheltuieli pentru a se adapta noului mediu de securitate marcat de ascensiunea Rusiei și a grupării teroriste Daesh (Stat Islamic), a punctat Ashton Carter. Astfel, Pentagonul urmărește o reorientare a cheltuielilor pentru a combate cele mai mari cinci provocări cu care se confruntă SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iranul și Statul Islamic. “Mediul de securitate de astăzi e schimbat dramatic față de cel din ultimii 25 de ani, iar acest lucru cere noi modalități de gândire și de acțiune”, explica secretarul Apărării.

 

Recent, comandantul Forțelor Navale americane în Europa, amiralul Mark Ferguson, a vorbit despre noua strategie a forțelor navale americane. Mark Ferguson a arătat că toate capacitățile localizate pe continentul European operează constant pentru a-și acoperi locația și a menține un profil scăzut, ca parte a unei strategii care era rutină în timpul Războiului Rece și care e un răspuns la agresivitatea Federației Ruse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22