Pe aceeași temă
Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsány, a revelat un alt fel de a face politica, in care adevarul si minciuna nu conteaza, ci doar abilitatea cu care un politician le manipuleaza pentru a castiga puterea. La 1 octombrie, ziua alegerilor locale din Ungaria, toti cei care au urmarit evenimentele din ultima saptamana de la Budapesta vor sti daca experimentul Gyurcsány a fost reusit sau nu. In orice situatie, acesta va fi de studiat pentru specialistii in marketing politic. In cazul unui succes al
Partidului Socialist Ungar (MSZP) in alegerile locale - echivalent cu o validare a strategiei - celelalte dezbateri - morala, democratie - raman doar pentru elita.
Numai procentul pe care MSZP il va obtine in alegeri dupa succesiunea de evenimente de saptamana trecuta este relevant, nu cele cateva mii de oameni care au cerut demisia guvernului in strada, din care o parte erau galeriile unor echipe de fotbal cu pofta de ceva actiune, sau zecile de mii sambata, majoritatea simpatizantii partidului de opozitie de dreapta Fidesz.
Principiul eticii in politica risca sa fie subordonat competentei si ordinii, s-ar putea dovedi ca pentru o parte din alegatorii maghiari mai importanta decat adevarul este eficienta actului de guvernare, iar pentru altii linistea. Dar ce va aduce pentru politica un posibil sfarsit al iluziei ca minciuna se plateste mai devreme sau mai tarziu, ca democratia inseamna nu numai constitutionalitate, ci si morala, asa cum le spunea maghiarilor presedintele Sólyom László?
Recunoasterea tactica a minciunii
"Am mintit de dimineata pana seara timp de un an si jumatate. E evident, ce am promis nu a fost adevarat. (…) Pe termen scurt nu exista alternativa. Se mai pot amana lucrurile, dar nu mult. Va veni clipa adevarului. (…) Nu mai poate continua!" Aceasta marturisire a premierului Ferenc Gyurcsány a fost auzita de populatia Ungariei cu mai bine de o saptamana in urma intr-o inregistrare audio a unei sedinte MSZP "scursa" miraculos catre presa. Miraculos, pentru ca guvernul de la Budapesta se afla, cu doua saptamani inainte de alegerile locale, intr-o mare incurcatura: nu-si indeplinise nici promisiunile financiare catre alegatori, nici angajamentele fata de Uniunea Europeana in legatura cu reducerea deficitului bugetar necesara intrarii in zona euro. Cei mai multi observatori ai vietii politice de la Budapesta il banuiesc chiar pe premierul Ferenc Gyurcsány ca a strecurat inregistrarea postului national de radio, din moment ce nu a cerut o ancheta interna. Astfel, MSZP a dezamorsat acuzatiile principalului partid de opozitie Fidesz, condus de fostul premier Orban Viktor, referitoare la neindeplinirea promisiunilor electorale de crestere a salariilor si a ajutoarelor sociale si a semnalizat UE ca este gata pentru reforma.
Prima reactie a alegatorilor a fost paradoxala. In loc sa-si simta increderea inselata, 47% din populatie a afirmat ca Ferenc Gyurcsány trebuie sa ramana in fruntea guvernului, potrivit unui sondaj Szonda Ipsos realizat in noaptea izbucnirii violentelor, pentru ca "toti politicienii mint". Un analist economic maghiar interpreta momentul de sinceritate ca pe determinarea de a face reforma. La fel si Uniunea Europeana: presedintia finlandeza a UE a apreciat ca evenimentele reprezinta o problema interna a Budapestei, dar purtatorul de cuvant al comisarului pentru politici monetare Joaquin Almunia a sustinut ca Ungaria trebuie sa continue reforma economica. Declaratie interpretabila ca una de sprijin pentru cabinetul Gyurcsány si pentru insusi premier, in conditiile in care si anterior episodului Comisia Europeana a incurajat guvernul de la Budapesta sa continue reformele fiscale, in administratie, in sistemul de pensii. O criza care sa duca eventual la alegeri anticipate ar intarzia planurile si la Budapesta, si la Bruxelles, cu consecinte asupra politicii europene in general. Ar intari opinia ca, in loc sa se integreze, Estul postcomunist si-a adus dupa el problemele in UE, contraproductiva pentru proiectul Europei unite.
Recunoasterea minciunii poate fi considerata, in aceste conditii, nu ca o proba de onestitate, ci ca o mutare tactica a socialistilor pentru a opri ascensiunea Fidesz si a linisti Comisia Europeana.
Manipularea revoltei
Revoltele din ultima saptamana, a caror intensitate a crescut sambata, au fost tot in avantajul lui Gyurcsány si al Partidului Socialist Ungar. In primul rand pentru ca au oferit guvernului cel mai bun motiv pentru a interzice manifestarile electorale si pentru a-l diaboliza pe Orban Viktor, un lider politic plasat la nivelul perceptiei mai degraba in familia fratilor polonezi Kaczynski decat a crestin-democratilor germani. Potrivit aceluiasi institut de sondare a opiniei publice Szonda Ipsos, apropiat, ce-i drept, socialistilor, 51% din populatie crede ca liderul Fidesz, Orban Viktor, a contribuit la intensificarea violentelor din principalele orase ale Ungariei. Daca acest procent este corect si nu aranjat de socialisti, atunci Fidesz are mai putine sanse sa castige alegerile, in conditiile in care, cu putin timp inaintea izbucnirii violentelor, sprijinul pentru principalul partid de opozitie il depasise cu 20 de procente pe cel acordat MSZP.
De la inaltimea celor 54% din optiunile alegatorilor, Fidesz nu-si putea permite sa fie implicat in violente, sa-i fie asociata imaginea cu asediul parlamentului, cu incendierea Televiziunii publice, infruntarile dintre politie si manifestanti. Cu toate acestea responsabilitatea a fost aruncata in tabara opozitiei, sustinatoare pana acum a politicii in strada. Focul si fumul de pe strazile Budapestei ii poate face pe maghiari sa pretuiasca linistea mai mult decat adevarul, ca romanii in 1990.
Ungaria va decide
Dupa ce a mintit in campania electorala, si-a recunoscut ipocrit minciuna si a intors revoltele in favoarea sa, MSZP ar putea sa castige alegerile, in virtutea conceptiei generale "toti mint, toti fura". Esecul in alegerile locale de la 1 octombrie, au anuntat socialistii, il va costa insa pe Gyurcsány functia de premier. Dar daca electoratul nu-l va sanctiona, atunci nici partidul nu o va face. Acesta va avea astfel oportunitatea de a prelua, la primul congres, presedintia formatiunii de stanga pe care o tinteste, pentru a-si asigura sprijinul politic necesar guvernarii; unei guvernari eficiente si linistite, manageriate competent ca o firma privata de Ferenc Gyurcsány, dar fondate pe neadevar. Si pentru a-l parafraza pe presedintele Romaniei Traian Basescu, la urmatoarele alegeri generale din 2010, Ungaria ar putea avea de ales nu intre doi comunisti, ci intre un premier care a mintit, Ferenc Gyurcsány, si un fost premier, nationalist cu tendinte autoritariste, Orban Viktor. Un final fericit ar presupune ca pana atunci amandoi vor disparea din politica.
THEODORA-ELIZA VACARESCU
Picnic si steaguri in Budapesta
Sambata dupa-amiaza. Tramvaiul 2, care circula de-a lungul Dunarii din sud spre nord, are ultima statie la Piata Iászai Mari, chiar la capatul din Pesta al Podului Margit. Dar zilele acestea, dupa-amiaza, capatul este cu o statie inainte, in Piata Kossuth Lajos, pe partea din stanga a cladirii parlamentului. Coboram din tramvai si traversam pe jos piata. Sunt sute de oameni, poate doua-trei mii. Sunt si cateva standuri cu diverse produse, de la stegulete si panglici tricolore, la insigne si carti. Cateva tonete si tarabe cu apa minerala, sucuri, nagy perec (covrigi cu branza), hot-dog, porumb fiert, ciocolata. Este soare, multi dintre oamenii din piata sunt cu familia si prietenii, este un numar incredibil de mare de copii, unii doar de cateva luni - agatati in ham de pieptul parintilor -, altii in carucioare sau de mana. Oamenii au steaguri si cosuri de picnic in maini. Unii batrani poarta panglici albe sau tricolore in piept si stau pe scaunele de lemn pliante. Este totusi multa lume, cei mai multi stau in picioare pentru ca nu este suficient loc sa se aseze pe iarba. Se aude o voce amplificata si, din cand in cand, oamenii raspund prin strigate aprobatoare sau de nemultumire. La un stand
inconjurat de munti de paine, mere si sticle de apa minerala se impart gratuit zsíroskenyer (paine cu untura si rondele de ceapa), mere si pahare cu apa.
Nu inteleg ce se scandeaza decat atunci cand mi se traduce, dar un sentiment de solidaritate si de comunitate umana aproape ca ma impinge sa strig si eu alaturi de oamenii din jur.
Ne indreptam incet spre capatul opus al pietei. La iesirea din multime, in fata unei tarabe, este coada si cativa oameni se indeparteaza cu farfurii de plastic in maini. Se imparte gratuit supa de cartofi. Unii dintre cei care stau la coada au haine saracacioase - protestul este pentru o viata mai buna: intr-un viitor nedefinit sau doar in seara asta. Sunt si grupuri de tineri cu cutii de bere in maini si atitudine dura - rocker-i, punk-isti, metal-isti. Putini dar vizibili, mai ales ca sunt la marginea multimii. Tot acolo sunt si masinile presei si camionetele televiziunilor, maghiare si straine.
Iesim din piata si mergem spre Podul Margit. O prietena din Romania ma intreba, cu jumatate de gura, daca nu este periculos sa ne plimbam prin Budapesta, pentru ca, din ce a vazut la televizor si a citit in ziare, se dau adevarate lupte de strada. A adaugat totusi, din spirit critic, ca se asteapta sa fie o exagerare, cam cum a fost in vara "Bucurestiul in carantina", cand erau 500 de metri patrati inconjurati de covoare umezite in dezinfectant. Nu, nu ne-am simtit in nici un moment in pericol si, in afara de oameni cu steaguri si cosuri de picnic in mana, nu am vazut in nici o alta parte si pe nici o alta strada a Budapestei vreun semn al manifestatiilor. Asa ca, sambata seara, din Piata Kossuth, ne-am dus sa ne plimbam in curtea castelului din Buda, pentru ca ziua il vazusem de multe ori si era prea aglomerat.