Pe aceeași temă
Parlamentul European (PE) doreşte suplimentarea bugetului UE pentru anul viitor faţă de angajamentele prezentate de Comisia Europeană (CE), conform poziţiei adoptate miercuri la Strasbourg şi care prefigurează discuţii aprinse cu statele membre care cer un buget mai restrâns, consemnează AFP.
Raportul adoptat de PE cu o largă majoritate (529 de voturi pentru, 130 împotrivă şi 43 de abţineri), stabileşte nivelul global al creditelor de angajament în bugetul pe anul viitor la 170,97 miliarde de euro.
La începutul lui septembrie, Consiliul UE, care reprezintă statele membre, a solicitat un buget de 166,8 miliarde de euro, respectiv o creştere procentuală de 0,6% faţă de bugetul pe anul în curs.
„Plenul Parlamentului European a votat, astăzi, propria poziție asupra Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2020. Bugetul cuprinde și 50 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România”, potrivit unui comunicat al europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan, care precizează că aceste fonduri au fost alocate în urma amendamentelor depuse de europarlamentari PNL.
Potrivit acestuia, 30 de milioane de euro vor fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană, în special pentru sprijinirea pieței produselor din carne de porc care a avut de suferit din cauza prezenței virusului.
Vor fi alocate și 20 de milioane de euro către Fondul pentru măsuri de urgență privind sănătatea animalelor și a plantelor. Mureșan a declarat că mare parte a fondurilor se vor duce către fermierii români, cei mai afectați la nivelul UE de pesta procină africană.
Europarlamentarii USR PLUS a reușit de asemenea să introducă mai multe amendamente importante în proiectul de buget al UE pentru 2020, potrivit unui comunicat al Alianței.
Astfel, bugetul UE prevede creșteri bugetare în câteva domenii cheie pentru România.
Alianța USR PLUS mai transmite că eurodeputații săi au propus creșteri bugetare pentru protecția mediului și programul Erasmus.
„Am insistat mult să fie finanțate întărirea asistenței tehnice pentru țările din estul Europei, creșterea bugetului pentru Parchetul european condus de Laura Codruța Kovesi, astfel încât să devină o instituție funcțională încă de anul viitor. Am obținut, după negocieri dificile cu celelalte grupuri politice, ca rezervele bugetare pentru anul viitor să fie folosite la maximum, având în vedere că e ultimul an din actualul cadru financiar. Aproape 2 miliarde de euro în plus vor intra, prin negocierea pe care am purtat-o, în programele care au un impact pozitiv în combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului. Am susținut ca în repartiția fondurilor să fie inclus criteriul geografic. Nu putem să aplicăm doar criteriul excelenței pentru selecția proiectelor, când e vorba de urgențe. Țările din est nu trebuie penalizate, ci încurajate să prezinte proiecte în aceste domenii extrem de importante”, a spus Clotilde Armand, raportor Renew Europe pentru bugetul 2020.
Consiliul nu acceptă toate amendamentele PE
Întrucât Consiliul a transmis că nu acceptă amendamentele adoptate de Parlament, cele două instituţii vor intra pentru trei săptămâni în negocieri de ''conciliere''. Dacă tot nu se va ajunge la un compromis, Comisia va trebui să prezinte un nou buget. Bugetul propus de Comisie, de 168,3 miliarde de euro, este aproximativ la mijloc între cel propus de Parlament şi de Consiliu.
''Priorităţile Consiliului, ale Parlamentului şi Comisiei sunt aceleaşi'', a declarat marţi în timpul dezbaterii din hemiciclul de la Strasbourg comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, menţionând creşterea şi locurile de muncă, tinerii, migraţia şi consolidarea politicii climatice. Totuşi, ''cu 4,2 miliarde de euro, diferenţa este relativ importantă faţă de anii precedenţi'', a mai remarcat el.
PE a cerut în mod special două miliarde de euro în plus pentru rubricile din buget care ''contribuie într-o manieră importantă la realizarea obiectivului de cheltuieli legate de climat'', astfel încât în actualul cadru financiar multianual (2014-2020) să se realizeze obiectivul de 20% pentru cheltuieli dedicate combaterii schimbărilor climatice.
Consiliul UE, a cărui președinție rotativă este asigurată de Finlanda, transmite că în proiectul de buget al UE pentru 2020, Comisia Europeană a propus stabilirea nivelului total al angajamentelor la 168,3 miliarde de euro, iar al plăților la 153,6 miliarde de euro.
Forma bugetului adoptată la 3 septembrie de Consiliu stabilește angajamente totale de 166,8 miliarde de euro și plăți totale de 153,1 miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai puțin cu 1,5 miliarde de euro și, respectiv, cu 0,5 miliarde de euro față de propunerea Comisiei.
„Cu toate acestea, poziția Consiliului reprezintă în continuare o creștere cu +0,6 % a angajamentelor și cu +3,3 % a plăților comparativ cu bugetul votat în 2019”, potrivit comunicatului.
Parlamentul European solicită creșterea totalului angajamentelor la 171 miliarde de euro și a totalului plăților la 159,1 miliarde de euro. Potrivit Consiliului, această poziție depășește plafoanele stabilite în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020.
Astfel, pentru a rezolva dezacordul dintre Consiliu și Parlamentul European, comitetul de conciliere se va întruni la 4 noiembrie și la 15 noiembrie, potrivit sursei citate. Tot la 15 noiembrie se va întruni un Consiliu ECOFIN/Buget pentru a oferi președinției finlandeze orientări pentru discuțiile cu Parlamentul. Dacă nu se ajunge la niciun acord până la finalul perioadei de conciliere la 18 noiembrie, Comisia trebuie să prezinte un nou proiect de buget pentru 2020.