Pe aceeași temă
"Aderarea Bulgariei şi României la spaţiul de liberă circulaţie Schengen este o chestiune de securitate pentru întreaga Uniune Europeană", a declarat Bacivarova, conform site-ului Novinite.com, citat de Mediafax.
"Doar prin aderarea celor două ţări la Schengen sistemul UE de securitate va fi complet", a spus Bacivarova.
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu a figurat pe agenda reuniunii de joi a Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, tema fiind criza imigraţiei.
***
Un grup de cateva tari europene s-a opus introducerii subiectului pe agenda Consiliului JAI din 8-9 Octombrie. Dintre acestea, Franta ar fi fost cea mai vehementa in acest sens.
Ar fi vorba despre Franta, Germania, Olanda si Finlanda, tari care s-au opus introducerii subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen pe agenda Consiliului JAI de la finalul acestei saptamani.
De altfel, luni, premierul Victor Ponta spunea ca a solicitat scoaterea subiectului de pe ordinea de zi a JAI, stiind faptul ca va exista opozitia anumitor state comunitare.
Sursele citate de presa sustin ca pozitia Romaniei in aceasta situatie a fost una de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare. Mai mult, pozitia Bucurestiului in aceasta chestiune a fost convenita in urma unor discutii intre premierul Ponta si presedintele Iohannis.
Toata situatia nu face decat sa amane un vot cu privire la aderarea Bucurestiului si a Sofiei la Schengen, noi discutii in acest sens urmand sa aiba loc abia peste doi ani, potrivit Digi 24.
CITIȚI ȘI: Un grup de state in frunte cu Franta se opune aderarii Romaniei la Schengen (surse)