Pe aceeași temă
“Astazi, Bulgaria este poate cel mai bun exemplu si pentru alte state membre al modului de protejare a propriilor granite. Trebuie sa fim realisti si sa mutam atentia dezbaterii de pe modul de tratare a simptomelor pe felul de tratare a cauzelor profunde”, a spus Tusk, potrivit BTA, citata de Agerpres.
Cu o luna in urma, Comisia Europeana a transmis pozitia sa pe marginea acestui subiect, si anume ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de aderare la Schenge, dar decizia ramane una politica ce trebuie luata in Consiliul European.
Opozitie in Consiliul JAI
Dar asta nu a contat prea mult, in conditiile in care, la inceputul acestei saptamani, un grup de state europene s-a opus introducerii subiectului aderarii Bucurestiului si Sofiei la Schengen pe agenda Consiliului JAI din 8-9 Octombrie. Dintre acestea, Franta ar fi fost cea mai vehementa in acest sens.
Ar fi vorba despre Franta, Germania, Olanda si Finlanda, tari care s-au opus introducerii subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen pe agenda Consiliului JAI de la finalul acestei saptamani.
De altfel, luni, premierul Victor Ponta spunea ca a solicitat scoaterea subiectului de pe ordinea de zi a JAI, stiind faptul ca va exista opozitia anumitor state comunitare.
Potrivit unor surse citate de presa, pozitia Romaniei in aceasta situatie a fost una de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare. Mai mult, pozitia Bucurestiului in aceasta chestiune a fost convenita in urma unor discutii intre premierul Ponta si presedintele Iohannis.
Toata situatia nu face decat sa amane un vot cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, noi discutii in acest sens urmand sa aiba loc abia peste doi ani.
Comentarii 0