Pe aceeași temă
Totodată, ministerul bulgar le cere cetățenilor săi să evite călătoriile spre Republica Moldova, transmite Știri.md.
"Având în vedere situația complicată în și din jurul Republicii Moldova, facem apel la cetățenii noștri să părăsească R. Moldova. Cetățenii bulgari care se află în R. Moldova sunt îndemnați să o părăsească de urgență, folosind „orice mijloc de transport disponibil”, menționează Ministerul de Externe al Bulgariei.
Alerta MAE bulgar survine după o serie de explozii, provocări ale separatiștilor pro-ruși din stânga Nistrului.
Știri.md amintește că focuri de armă au fost auzite și în preajma depozitelor de muniții de la Cobasna, controlate de armata rusă, în regiunea transnistreană.
Reamintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că, potrivit informațiilor pe care autoritățile le dețin, vinovate de exploziile de la Tiraspol s-ar face forțele din interior ale regiunii transnistrene.
În seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, așa-zisul MGB, s-au produs mai multe explozii. Informația a fost confirmată oficial și de așa-zisul minister de interne din regiunea separatistă, care menționează că, din cauza deflagrației, geamurile unor apartamente din zonă au fost sparte.
Marți, 26 aprilie, presa din stânga Nistrului a informat că au avut loc explozii pe teritoriul centrului de radio și televiziune Maiac din regiunea Grigoriopol.
Tot marți, președintele Maia Sandu a anunțat că convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană.
„România este prima candidată pentru lovituri cu rachete Kalibr”
Ucraina oferă un pretext pentru unirea României cu Moldova. România este cea mai interesată de destabilizarea Transnistriei, ea putându-şi realiza visul de unire cu Moldova şi putând rezolva problema aşa-zisului separatism transnistrean cu ajutorul NATO, scrie cotidianul ruseasc Pravda.
Pe 27 aprilie, autorităţile transnistrene au acuzat Kievul că foloseşte drone peste satul Colbasna din regiunea Rîbniţa, unde se află cel mai mare depozit de muniţii din perioada sovietică. Este păzit de trupele rusu de așa-zisă menţinere a păcii.
Urma rusă, desigur, a fost găsită imediat, dar nu există niciun motiv pentru ca Moscova să creeze un focar de tensiune în regiunea pro-rusă, continuă cotidianul moscovit. De la depozit până la graniţa cu Ucraina sunt doar doi kilometri.
Interfax relatează că atacul asupra sediului MGB a fost efectuat de trei persoane care au intrat în Transnistria de pe teritoriul Ucrainei prin postul vamal Novovladimirovka, trase dintr-un lansator de grenade, iar apoi au părăsit ţara prin acelaşi loc, notează publicaţia rusă.
„Polonia şi România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”, scrie Pravda.
„Printre primele vizate ar putea fi România. România ar putea invada acum Transnistria pentru a-şi salva fraţii moldoveni de acolo”. continuă publicaţia. Pravda consideră că Polonia serveşte drept punct de tranzit pentru toate transporturile de armament din ţările vestice către Ucraina.
„Fie fizic, fie mental, aceste ţări nu vor supravieţui unui atac cu rachete Kalibr. Ar fi cu adevărat un preludiu al celui de Al Treilea Război Mondial, dar aliaţii SUA ar fi primii care l-ar pierde, din cauza comportamentului lor indezirabil”, scrie Pravda. Într-un alt articol, Pravda.ru scrie că un atac cu rachetă asupra României ar putea aduce la „raţiune“ ţara noastră.
„România se pregăteşte să lovească Transnistria din Moldova. În acelaşi timp, românii îi vor regreta pe cei din urmă mai puţin decât polonezii şi americanii din Ucraina. Cu toate acestea, un atac cu rachetă ar putea corecta uşor situaţia şi ar putea răci ”capetele fierbinţi” susţine politologul Evgheni Satanovski, citat de Pravda.
Potrivit acestuia, „România ar putea avea încă nevoie de Moldova în provocări geopolitice împotriva Rusiei, dar nu pot permite Moscovei să menţină un asemenea punct de sprijin precum Transnistria. Acest lucru este contrar conceptului de bază al dezmembrării şi distrugerii Rusiei. Şi aici nicio negociere nu va ajuta“.
Analistul rus nu s-a oprit cu declaraţiile sale şocante şi a susţinut că ţara noastră are nevoie de „o uşoară aluzie“ sub forma, de exemplu, a unui atac cu rachete şi bombă asupra rafinăriilor de petrol şi a infrastructurii neproducătoare de petrol din România, care lucrează cu forţă şi putere pentru a reumple combustibilul forţelor armate ucrainene, ar putea îmbunătăţi oarecum problema.”
„Acest lucru ar oferi autorităţilor române posibilitatea de a începe să-şi organizeze propria economie, în loc să se grăbească să dezvolte Moldova şi, cu siguranţă, să cucerească Transnistria. Un plus la aceasta ar putea fi ştergerea instalaţiilor militare americane din România, care oricum sunt incluse pe o listă a celor pe care Washingtonul a fost îndemnat să le elimine, readucând NATO la graniţele de desfăşurare a infrastructurii militare din 1997”, a conchis Satanovski.
****
Rusia are aproximativ 1.500 de soldaţi în Transnistria, pe care Moscova îi numeşte forţă de "menţinere a păcii". Kievul este îngrijorat de faptul că aceste forţe ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina dinspre vest. Rusia a efectuat exerciţii militare în regiune recent, pe 2 februarie, şi a declarat că prezenţa rusă este esenţială pentru a-şi proteja cetăţenii din zonă şi pentru a menţine pacea între moldoveni şi transnistreni.
În cazul în care preşedintele rus Vladimir Putin decide să implice Transnistria în război într-o anumită măsură, aceasta are puţine pârghii pentru a refuza, deoarece rămâne dependentă din punct de vedere economic de Rusia, inclusiv pentru gazul gratuit.
Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a fost citat săptămâna trecută de agenţiile de ştiri de stat care au declarat că Rusia urmăreşte să preia controlul asupra sudului Ucrainei, ceea ce i-ar permite accesul la Transnistria.