Pe aceeași temă
Nu este exclus ca atacul din Bulgaria asupra turiștilor israelieni să fie o nouă secvență din războiul clandestin pe care îl poartă de câțiva ani Israelul și Iranul.
La 19 iulie, atacul sinucigaș împotriva autocarului cu turiști israelieni din stațiunea Burgas (Bulgaria) a uimit întreaga Europă. Imediat, pe lista suspecților de serviciu au apărut Teheranul și Hezbollahul. „Toate dovezile indică Iranul. La exact 18 ani după groaznicul atac asupra Centrului Comunitar Evreiesc din Argentina, terorismul iranian continuă să lovească în oameni nevinovați. Aceasta este o campanie iraniană teroristă globală şi Israelul va reacționa ferm“, a anunțat premierul Benjamin Netanyahu.
Ţinta: savanţii |
---|
Noiembrie 2010. Pe o stradă din Teheran, profesorul Majid Shahriari se îndrepta împreună cu soția și garda sa de corp spre campusul Universității Shahid Beheshti. La un moment dat, o motocicletă se apropie de mașina lor, plasând un dispozitiv pe una dintre portiere. Mașina explodează într-o mare de flăcări. Savantul a murit pe loc. 20 de minute mai târziu, un atac identic se desfășura împotriva altui om de știință, Fereydoon Abbasi. |
Și totuși, implicarea Iranului în operațiuni clandestine nu este un accident, ci se înscrie într-o tendință bine conturată pe parcursul ultimilor doi ani. Dacă ar fi să creionăm o hartă virtuală, putem distinge amprente clandestine iraniene peste tot în lume: în Orientul Mijlociu, Africa, Extremul Orient, America de Nord și de Sud. Mai nou, se pare că putem include și Europa. Din această perspectivă, 2012 a fost un an aglomerat și cu o recoltă operațională pe măsură. Au fost astfel dejucate potențiale atentate în Tailanda și Azerbaidjan, dar au existat și atentate reușite în India și Georgia. În iunie 2012, în Kenya au fost arestați presupuși membri ai gărzilor republicane iraniene care plănuiau atacuri asupra personalului american și israelian din această țară. Toate expun conexiuni iraniene. Se acționa fie direct, fie prin intermediari. De cele mai multe ori, au fost vizate interese israeliene formale - diplomați și reprezentanți oficiali ai statului. Cazul bulgar scurtcircuitează, însă, acest tipar semnalând o redefinire a noțiunii de combatant. Acum sunt vizați până și simpli turiști. Într-un fel, începutul lunii iulie a oferit o repetiție generală pentru ce avea să se întâmple în Bulgaria. La 7 iulie, autoritățile cipriote au arestat un cetățean libanez care călătorea cu un pașaport suedez. Interogatoriul a scos la iveală faptul că tânărul era afiliat Hezbollah și că plănuia atacuri asupra unor avioane sau autocare cu turiști evrei. Dar oare cum se explică această tendință de escaladare a ostilităților din acest „război invizibil“?
Cum era de așteptat, ofensiva iraniană nu a scăpat nedetectată de „radarele“ serviciilor de informații occidentale. La 25 iunie, Jonathan Evans (un reprezentant de top al spionajului britanic) avertiza, în avanpremiera Olimpiadei, că atentatele împotriva intereselor israeliene dejucate recent în India și Azerbaidjan simbolizează faptul că terorismul sprijinit de statul iranian și asociații săi poate escalada pe măsură ce presiunile asupra regimului de la Teheran se întețesc. O lună mai târziu, Matthew G. Olsen, directorul Centrului Național de Contraterorism, reitera faptul că o serie de elemente ale regimului de la Teheran (printre care Corpul Gărzilor Revoluționare, precum și Ministerul Informațiilor și Securității) au fost activ implicate în planificarea și executarea de operațiuni teroriste furnizând arme, bani, antrenament unei ample rețele de intermediari, cel mai semnificativ fiind grupul libanez Hezbollah. Din 2008, o serie de atentate ale Hezbollahului împotriva unor ținte israeliene au fost dejucate în Azerbaidjan, Egipt, Turcia și Tailanda.
Desigur, Orientul Mijlociu rămâne teritoriul preferat al Iranului. În Liban, Irak, Bahrein există o veritabilă infrastructură de grupări clandestine, adevărate coloane a 5-a care operează cu sprijinul și uneori la comanda Teheranului. Acest imperiu informal de rețele subterane l-a făcut pe generalul James Mattis, comandantul forțelor americane din regiune, să declare în martie 2012 că iranienii poartă practic în fiecare zi un război al umbrelor. Și vedem acest lucru peste tot în regiune. În plus, este unul dintre motivele care împinge statele Golfului și Liga Arabă să acționeze deseori unitar, contrabalansând influența regională a Teheranului. De fapt, teama de agenda iraniană ar putea în curând precipita chiar un fel de NATO al Orientului Mijlociu: „Cred că ceea ce vedem este o întreagă regiune care devine conștientă de agenda iraniană generând tot mai mult o opoziție unificată împotriva acesteia, similară cu ceea ce s-a întâmplat, în 1948, în Europa Occidentală, când NATO s-a format din teama de Uniunea Sovietică și forțele sale“, spunea generalul James Mattis.
Războiul asimetric |
---|
Cei doi aveau un lucru în comun: erau personalități pivot ale programului nuclear iranian. Un an mai târziu, o mega-explozie distrugea un centru de testare al rachetelor, situat în apropierea Teheranului. În deflagrație este ucis și generalul Hassan Tehrani Moghaddam, omul cheie al programului balistic iranian. Toate acestea sunt secvențe ale unui război asimetric subteran, a cărui miză este întârzierea programului nuclear iranian. |
Teheranul nu s-a sfiit să acționeze chiar pe teritoriul Statelor Unite, încercând să organizeze, la sfârșitul anului trecut, asasinarea ambasadorului saudit la Washington. S-au folosit atunci legăturile pe care Iranul le dezvoltase cu grupări sud-americane. În februarie, James Clapper, directorul comunității serviciilor secrete americane, arată că această schimbare neașteptată de comportament sugerează faptul că „o serie de oficiali iranieni, probabil inclusiv liderul suprem Ali Khamenei, și-au modificat calculele și sunt mult mai dispuși să desfășoare un atac pe teritoriul SUA ca răspuns la acțiuni americane reale sau percepute ca atare și care amenință supraviețuirea regimului“. Totodată, disponibilitatea Iranului de a susține viitoare atacuri în SUA sau împotriva intereselor sale din străinătate va fi determinată de evaluarea costurilor pe care le implică asupra regimului.
Toată această cascadă de atacuri ar putea fi motivată de costurile politice pe care Vestul le-a impus Teheranului prin instituirea embargoului asupra exporturilor energetice (Europa tocmai și-a suspendat contractele petroliere), într-un moment în care, pe fondul Primăverii Arabe, așteptările populației sunt tot mai mari. În această logică, Teheranul apelează la o serie de măsuri asimetrice pentru a răspunde războiului economic (sancțiuni) și sabotajului cibernetic (prin virusarea reactoarelor sale nucleare) declanșat de Occident împotriva sa. În plus, criza siriană amenință să zguduie din temelii unul dintre cei mai loiali aliați regionali ai Teheranului. În consecință, Teheranul trebuie și el să muște în carne vie, dar trebuie să o facă fără a risca declanșarea unui război convențional pe care cu siguranță l-ar pierde. Un atac frontal cu rachete balistice asupra forțelor terestre americane din regiune sau sugrumarea strâmtorii Hormuz ar oferi o scuză ideală pentru un atac devastator asupra facilităților sale nucleare. //
Descurajarea funcţionează
Cum va reacționa Israelul? Ar putea fi oare atentatul din Bulgaria folosit ca scuză pentru represalii militare convenționale împotriva Iranului? Aceasta este cu siguranță teama multora dintre observatori. Regiunea seamănă tot mai mult cu un butoi cu pulbere așteptând scânteia detonatoare. „Situația este cu siguranță foarte tensionată și toate ingredientele repetării secvențelor de la Sarajevo, din 1914, par să se afle la locul lor“, avertizează expertul iranian Trita Parsi. Pe de altă parte, ar fi o imensă greșeală ca Israelul să răspundă unei campanii de atentate teroriste apelând la mijloacele unui război clasic.
Este exact greșeala făcută de SUA după atentatele de la 11 septembrie. Retroactiv, este imposibil să nu constați, cel puțin sub aspectul costurilor economice, faptul că America a exagerat răspunsul împotriva Al-Qaeda. Cel puțin invazia terestră a Irakului a fost o imensă eroare. Chiar și modul în care a decurs campania afgană are astăzi tot mai puțini susținători. În contrast, experții propun un model mult mai eficient, decupat din tiparul descurajării nucleare din timpul Războiului Rece. Pe scurt, terorismul internațional poate fi descurajat. „În cele din urmă, teroriştii sunt ființe umane, au variate structuri motivaționale şi chiar pun preț pe anumite lucruri“, spune Barry Pavel, un fost oficial al Pentagonului.
Succesul operațional, gloria personală, reputația, onoarea, susținerea în rândul populației musulmane, bunăstarea materială a propriilor familii, coeziunea rețelei, iată conturul „teritoriului“, deopotrivă tangibil şi simbolic, atât de drag teroriştilor. Pe de altă parte, aceștia nu operează într-un vacuum. Au nevoie de un întreg sistem de asistență în spatele lor. Iar asta înseamnă oameni care se ocupă de logistică și de finanțele organizației (contabilii şi bancherii). Practic, oameni care lasă urme și care, mai presus de toate, sunt vulnerabili. La finalul zilei, când refaci conexiunile – când vezi exact cum arată structurile rețelei, cine sunt oamenii, care este rolul lor, de unde vin, care este backgroundul, unde s-au întâlnit şi antrenat, cine este căsătorit cu sora cui –, imaginea obținută este chiar optimistă. Doar un mic procent sunt terorişti ireconciliabili, nucleul dur, pregătiţi să moară pentru credințele lor. Însă le este imposbil să funcționeze fără restul organizației. //