Bulgaria: Opoziţie la ratificarea Convenţiei de combatere a violenţei împotriva femeilor

E.b. | 25.01.2018

Partidul conservator GERB, principala formaţiune aflată la guvernare în Bulgaria, a amânat ratificarea în parlament a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul).

Pe aceeași temă

 

 Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul).


Motivul: opoziţiei unor organizaţii religioase şi politice, transmit Reuters, BTA şi Novinite, conform Agerpres.

 

Amânarea va oferi timp pentru dezbateri mai ample asupra Convenţiei, dar va permite ratificarea tratatului în intervalul de şase luni în care Bulgaria deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a declarat liderul grupului parlamentar al GERB, Ţvetan Ţvetanov.


Opoziţia faţă de Convenţia de la Istanbul s-a intensificat în ultimele zile, după ce Biserica Ortodoxă bulgară a declarat că adoptarea tratatului ar duce la decadenţă morală.


Criticii susţin că ratificarea Convenţiei i-ar încuraja pe tineri să se identifice ca transsexuali sau de al treilea sex, şi că ar conduce ulterior la legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.


Biroul Muftiului Cultului Musulman s-a opus ratificării, arătând că ''subiectele legate de gen sunt capcane periculoase'' care pun în pericol societatea bulgară.


Formaţiunea parteneră a GERB la guvernare, Patrioţii Uniţi, de extremă dreapta, s-a opus la rândul său ratificării Convenţiei, iar Partidul Socialist a cerut organizarea unui referendum pe această temă.


GERB a negat că ratificarea Convenţiei ar obliga Bulgaria să introducă în lege ''al treilea sex'' ori să legalizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex.


''Suntem obligaţi să facem ceea ce alte state UE şi chiar state non-UE au făcut deja'', a declarat Ţvetanov.

 

''Vom face tot posibilul în aceste săptămâni pentru a avea o dezbatere suplimentară cu comunitatea academică, ONG-uri şi experţi, astfel încât să putem explica într-adevăr care sunt obiectivele Convenţiei şi oportunităţile pe care le oferă'', a adăugat Ţvetanov.

 

Guvernul bulgar a semnat în 2016 Convenţia de la Istanbul, ce mai trebuie ratificată de parlament. În total, peste 40 de state au semnat acest tratat.

 

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a declarat luni că Bulgaria ar trebui să ratifice rapid Convenţia, o opinie la care a subscris prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22